Hvornår har du sidst haft analsex med en ny partner? Snart skal alle donere blod på lige vilkår

Der skal ikke længere være særlige karantæneregler for mænd, der har sex med mænd, hvis de ønsker at donere blod. Fra midten af 2024 vil reglerne for bloddonation være ens for alle uanset køn og seksualitet, oplyser regeringen til Altinget.

Flere blodbanker mangler blod på hylderne, og blandt andet derfor har regeringspartierne ønsket at lempe donorreglerne for mænd, der har sex med mænd.
Flere blodbanker mangler blod på hylderne, og blandt andet derfor har regeringspartierne ønsket at lempe donorreglerne for mænd, der har sex med mænd.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Når danskere fremover vil donere blod, skal der ikke skeles til køn eller seksualitet. Det betyder, at mænd, der har sex med mænd, får lettere ved at blive godkendt som bloddonorer.

Det oplyser Sundhedsministeriet til Altinget.

Det sker på baggrund af en vurdering fra Styrelsen for Patientsikkerhed om, at der intet fagligt er til hinder for at lempe reglerne ved bloddonation for mænd, der har sex med mænd.

I dag er det sådan, at mænd, der har sex med mænd, kun må donere blod efter en karantæne på fire måneder fra deres seneste samleje med en anden mand. Den regel er flere gange blevet kritiseret for at diskriminere og stigmatisere særligt homoseksuelle mænd.

Med det nye regelsæt vil SVM-regeringen fremover indføre en karantæneperiode for alle personer, der har haft analsex med en ny partner inden for de seneste fire måneder, hvis de ønsker at donere blod. De nye regler vil ikke nævne specifikke køn eller seksualiteter. 

Sundhedsministeriet oplyser til Altinget, at karantænereglerne forventes lempet fra midten af 2024.

Sådan er donorreglerne i dag

Man skal ikke mange år tilbage, før det slet ikke var tilladt for mænd, der har sex med mænd, at donere blod i Danmark.

Fordi homoseksuelle mænd ifølge Sundhedsstyrelsen har en statistisk større risiko for være blive smittet med hiv, besluttede man i 1988 – da aids-epidemien rasede – at de ikke skulle donere blod.

I 2020 trådte nye regler i kraft, som betød, at mænd, der har sex med mænd, gerne måtte donere blod. Der var dog det forbehold, at mændene ikke måtte have haft sex med en anden mand de sidste fire måneder før donationen.

I 2024 vil SVM-regeringen lempe reglerne, så karantæneperioden på fire måneder kun gælder for analsex med en ny partner. Dermed skeler reglerne ikke længere til køn og seksualitet.

Det sker, efter at Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet, at der er fagligt grundlag for at lempe karantænereglerne.

Nye regler varslet i august

Det var allerede i forbindelse med sommerens Copenhagen Pride, at sundhedsordførerne fra de tre regeringspartier i Altinget meldte sig klar til at ligestille reglerne for bloddonation. 

"Det er på høje tid, at vi giver homoseksuelle mænd, der lever i faste forhold, mulighed for at blive bloddonorer uden at stille krav om en fire måneders karantæneperiode. Det samme har man gjort i lande som eksempelvis Tyskland, Holland, Storbritannien og Frankrig," skrev ordførerne Flemming Møller Mortensen (S), Linea Søgaard-Lidell (V) og Monika Rubin (M) i august.

Her kaldte de karantænereglerne for "diskrimination" af homoseksuelle og henviste til, at der er stadig færre, som vælger at blive bloddonorer, og at flere blodbanker i perioder "mangler blod på hylderne".

Dengang lød det fra ordførerne, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) delte holdningen, og at hun derfor havde bedt Styrelsen for Patientsikkerhed om at se på, hvordan reglerne kunne lempes "uden at vi går på kompromis med patientsikkerheden".

Det er det arbejde, der nu er færdiggjort, og den nye model er blandt andet inspireret af Storbritannien, der har haft lignende regler i omkring to år.

Styrelsen for Patientsikkerhed har fået bistand fra en arbejdsgruppe med repræsentanter for regionernes blodbanker, Dansk Selskab for Klinisk Immunologi, Danske Bioanalytikere og Statens Seruminstitut, oplyser Sundhedsministeriet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024