Debat

Fysioterapeuter: Mere træning kan spare unødige rygoperationer

Rygpatienter bliver opereret uden stærk evidens for, at det er den bedste mulighed. Der er behov for at se på, hvordan vi sikrer, at sundhedsvæsenet vælger den bedste og billigste løsning, skriver Jeanette Præstegaard, formand for Danske Fysioterapeuter.

Det kræver et vedvarende politisk fokus at sikre, at vi ikke opererer for at operere, skriver Jeanette Præstegaard. Arkivfoto.
Det kræver et vedvarende politisk fokus at sikre, at vi ikke opererer for at operere, skriver Jeanette Præstegaard. Arkivfoto.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jeanette Præstegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sundhedsvæsenet er i krise. Der mangler både medarbejdere og penge.

Alligevel beskriver Operation X på TV 2 i sidste uge, hvordan der på eksempelvis rygområdet udføres operationer med det formål at lindre smerter trods svag evidens for, at operation reelt virker bedre end træning og uddannelse af patienterne. Og trods det, at operation er en langt dyrere behandling for samfundet. 

Vi er nødt til at stoppe op og kigge på, hvordan vi bruger pengene. Har vores sundhedsvæsen råd til, at vi i strid med eksperter på området fortsat opererer mennesker med vedvarende smertetilstande, selvom der findes billigere, bedre og mindre indgribende alternativer til en del af patienterne?

Skævt system foretager unødige operationer

Det er indlysende, at der vil være borgere, der har glæde af en rygoperation. 

Har vores sundhedsvæsen råd til at operere, selvom der findes billigere, bedre og mindre indgribende alternativer?

Jeanette Præstegaard
Formand, Danske Fysioterapeuter

Men det skal være tydeligere, hvem der har et reelt behov for operation, så vi sikrer, at der ikke bliver foretaget operationer på mennesker, der havde opnået samme resultat med en billigere og bedre løsning.

Desværre har vi fået skruet vores system helt skævt sammen, og der er risiko for, at en patient med rygsmerter henvises videre til operation, uden at alternative behandlingsstrategier har været forsøgt. 

Kroniske smerter er en kompleks lidelse. Samfundets fokus bør være på at hjælpe patienten til at leve et aktivt og meningsfuldt liv med fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet. 

Ifølge forskningen er der ingen behandlinger, der enkeltstående har stor effekt for den her gruppe af patienter.

Tværfaglig indsats kan spare kirurgi

Men vi ved, at træning i kombination med en mere tværfaglig og helhedsorienteret indsats kan hjælpe rigtig mange patienter.

Det er for eksempel afgørende, at patienterne bliver uddannede i at håndtere perioder med smerter, så de får en større smerteforståelse og bedre fornemmelse af, at aktivitet og bevægelse er de vigtigste faktorer for at undgå at få et inaktivt liv med tab af funktionsevne og en deraf følgende sygemelding.

Derfor er den bedste løsning ofte ikke at henvise til operation, medmindre særlige forhold kræver det.

Løsningen er i de fleste tilfælde derimod at sikre en tværfaglig indsats, der inddrager egen læge, specialiseret fysioterapi og andre sundhedsprofessionelle, der med et helhedsorienteret fokus kan hjælpe patienterne til et bedre og mere aktivt liv med smerter. 

Vi skal ikke operere for at operere

Operation X viste os en virkelighed, som mange af os kendte i forvejen.

Antallet af patienter, der har længerevarende eller permanente smerter efter operation, er alt for højt. Derfor er det også godt, at både sundhedsministeren og en række ordførere hurtigt kom på banen og krævede handling.

Kirurgi skal først tilbydes, når alle andre muligheder er udtømt

Jeanette Præstegaard
Formand, Danske Fysioterapeuter

Men løsningen kan ikke opnås med et fingerknips. Det kræver et vedvarende politisk fokus at sikre, at vi ikke opererer for at operere – og politikernes måde at styre det på er gennem kliniske retningslinjer og forløbsprogrammer.

Konkret foreslår Danske Fysioterapeuter, at regionerne gennemfører udrulning af udvidet lænde- og rygundersøgelser (Ulrus) for alle patienter med komplekse problemstillinger. Desuden skal de regionale forløbsprogrammer og arbejdsgange på området opdateres, så kirurgi først tilbydes, når alle andre muligheder er udtømt.

Operationer koster. Og derfor bør vi i højere grad overveje mindre indgribende løsninger, der som minimum giver det samme resultat. Alt andet vil være dyrt for samfund og potentielt farligt for patienterne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeanette Præstegaard

Formand, Danske Fysioterapeuter

0:000:00