Debat

Danske Patienter: Sundhedsvæsenet er fyldt med overflødige procedurer og undersøgelser

Fragmenterede behandlingsforløb er et samfundsproblem, der medfører både ulighed og spildt dobbeltarbejde. En kommende regering bør arbejde for, at ressourcerne bliver brugt på det rigtige, skriver Klaus Lunding, formand for Danske Patienter.

Overblikket over behandlingsforløb bør være systemets ansvar – og løsningen er helt oplagt at bruge forløbskoordination mere systematisk end i dag, skriver Klaus&nbsp;Lunding. Arkivfoto.<br>
Overblikket over behandlingsforløb bør være systemets ansvar – og løsningen er helt oplagt at bruge forløbskoordination mere systematisk end i dag, skriver Klaus Lunding. Arkivfoto.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Klaus Lunding
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der venter en stor opgave for en kommende regering. Vi befinder os i en usikker tid, og sundhedsområdet er ingen undtagelse.

Personalemangel og lange ventetider på behandling trækker overskrifter igen og igen, og mange patienter har desværre allerede mærket konsekvenserne på eget helbred og livskvalitet.

Udfordringerne er store – i somatikken og ikke mindst i psykiatrien – og der findes ingen lette løsninger.

Men en kommende regering kan komme et langt stykke ved at fokusere på to ting: At styrke sammenhængen i patienternes forløb ved fælles finansiering og -ledelse og systematisk forløbskoordination og ved et fokus på, at ressourcerne bruges rigtigt, så vi undgår overflødige procedurer, arbejdsgange og undersøgelser, som ikke gavner patienterne.

Fælles pengekasse vil gavne patienterne

I Danmark er vi gode til at tilbyde patienter målrettet og specialiseret behandling, men vi er desværre også gode til at indrette systemet på systemets præmisser – ofte på bekostning af patienters og pårørendes behov. Det ved vi blandt andet fra Danske Patienters undersøgelse om mental trivsel hos mennesker med kronisk og langvarig sygdom, hvor mange peger på dårlig sammenhæng i behandlingsforløb som kerneårsag til mistrivsel.

Temadebat

Hvordan skal en ny regering prioritere på sundhedsområdet?

Danskerne har høje forventninger til sundhedsvæsenet, men de møder en virkelighed, hvor sundhedsvæsenet er presset helt i bund. Sundhedsvæsenet står nemlig i den alvorligste krise i 30 år, mener Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. Altinget Sundhed sætter i en ny debatserie fokus på prioriteringer i sundhedsvæsenet, og spørger:

  • Hvilke områder er vigtigst at prioritere i sundhedsvæsenet for en kommende regering?
  • Hvilke mål og områder har den nuværende regering svigtet i sin regeringsperiode?
  • Og hvis der er sundhedsområder eller patientgrupper, som vi bør afsætte flere penge til, hvor skal pengene så skæres fra? 

Debatpanelet kan findes her.

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Alle henvendelser rettes til debatansvarlig Mathilde Brieghel på [email protected].

I undersøgelsen fortæller flere om den byrde, det er at skulle navigere i et system, hvor den ene ikke ved, hvad den anden gør – og hvor ansvaret for at skabe overblik hviler på egne eller de pårørendes skuldre.

Det er ikke rimeligt over for den enkelte, og i et samfundsperspektiv er det med til at forstærke ulighed i sundhed, fordi kun de allermest ressourcestærke magter opgaven. Det bør være systemets ansvar – og løsningen er helt oplagt at bruge forløbskoordination mere systematisk end i dag.

Hvis vi skal have fat om problemets rod, skal der dog også ændres på strukturerne. Man har taget første skridt med sundhedsklyngerne, men det er desværre ikke forpligtende nok til at vi tør regne med, at ingen patienter fremover falder mellem to stole.

I Danske Patienter har vi foreslået fælles finansiering og fælles ledelse som en central løsning. På den måde vil pengene i højere grad følge patienten, så de undgår at blive kastebolde mellem forskellige aktører, der arbejder efter hvert sine mål og budgetter. Det vil også tilskynde sundhedsvæsenets aktører til at samarbejde om at indrette forløbene mere hensigtsmæssigt, så ressourcerne bliver brugt til gavn for patienterne.

I første omgang bør man igangsætte forsøg og eksperimentere med nye samarbejdsformer mellem hospitaler, kommuner og almen praksis – men det kræver, at en kommende regering vil ophæve de lovmæssige barrierer, der i dag står i vejen.

Fjern overflødig behandling

Et andet væsentligt problem, politikerne bør fokusere på, er overflødig behandling. Det er veldokumenteret af blandt andre OECD, at meget aktivitet i sundhedsvæsenet er skadeligt eller unødvendigt. Og når vi spørger patienterne og klinikere om deres erfaringer, bliver vi bekræftet i, at der bestemt er noget at komme efter i Danmark.

Ansvaret for at skabe overblik hviler på patientens eller de pårørendes skuldre. Det er ikke rimeligt

Klaus Lunding
Formand, Danske Patienter

I lyset af de store ressourceudfordringer, vi står over for lige nu, bør det stå meget højt på politikernes dosmerseddel at sætte skub i at få ryddet godt og grundigt op.

I Danske Patienter er vi allerede i fuld gang med at pege på, hvad sundhedsvæsenet skal holde op med. Sammen med Lægevidenskabelige Selskaber har vi taget initiativ til Vælg Klogt, hvor patienter og læger sammen formulerer og implementerer anbefalinger til, hvad der bør undgås – af eksempler kan nævnes nyttesløse rygscanninger, fysiske anæstesitilsyn og dobbelte blodprøver.

Vælg Klogt er et godt eksempel på, hvorfor det er vigtigt og værdifuldt, at patienterne er med til at finde nye løsninger.

Patienter har nemlig et andet og unikt blik på behandlingsforløbet, fordi de som den eneste er med hele vejen igennem fra silo til silo. Ved at inddrage patienterne og samtidig øge brugen af kvalitetsdata, vil man kunne forebygge mange uhensigtsmæssige arbejdsgange og spild.

Ja, der er nok at tage fat på for en kommende regering. Det bliver ikke nemt – men Danske Patienter bidrager gerne med viden fra 900.000 medlemmer. Sammen kan vi tage store skridt i den rigtige retning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Lunding

Formand, Danske Patienter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00