Hård start for Medicinrådet

ANALYSE: Medicinrådet kan miste armslængden til Christiansborg i kølvandet på sin beslutning om at afvise en ny, dyr muskelsvindmedicin. Opstartsproblemerne står i kø, og grundlæggende problemer venter på at blive løst, men det er for tidligt at erklære projektet fejlslagent. Nye prisrekorder for ny medicin kan øge opbakningen til rådet.

Medicinrådets første anbefaling var et nej til en medicin til alvorligt syge muskelsvindpatienter. Medicinen Spinraza koster 750.000 kroner per indsprøjtning.
Medicinrådets første anbefaling var et nej til en medicin til alvorligt syge muskelsvindpatienter. Medicinen Spinraza koster 750.000 kroner per indsprøjtning.Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Alles øjne er rettet mod regionernes 11 måneder gamle prioriteringsinstitut Medicinrådet. Af flere årsager. I løbet af et par måneder vil man formentlig få en pejling af, om regionerne og folketingspolitikerne kan få det, de håbede på:

Et prioriteringsinstitut, som uden for meget dramatik kan sige nej, hvis en ny medicin er for dyr. Og sikre en mere ensartet evidensbaseret brug af den bedste medicin til den billigste pris.

Rådet har dog langt fra fået nogen drømmestart. Først var det rådets skærpede habilitetsregler, der udløste en boykot fra en række læger, der ellers skulle rådgive rådet. Og så er rådet kritiseret for at være for langsomt til at vurdere nye lægemidler. Sidstnævnte er også alvorligt, da en af christiansborgpolitikernes syv betingelser for Medicinrådets virke netop er, at rådet ikke forsinker patienternes adgang til ny effektiv medicin. Der vil derfor blive holdt skarpt øje med, hvordan sagsbehandlingstiden udvikler sig.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00