Heunicke freder partnerskabsklinikker, men vil bekæmpe “stråmandsklinikkerne”

Sundhedsministeren vil undersøge omfanget af såkaldte “stråmandsklinikker”, men slår fast, at partnerskabsmodellen grundlæggende bidrager positivt til den almene lægepraksis. Partnerskabsklinikker er tilfredse med meldingen, men efterlyser mere kvalitetskontrol. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) agter at invitere Folketingets partier til drøftelser om, hvordan såkaldte “stråmandsklinikker” kan bekæmpes.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) agter at invitere Folketingets partier til drøftelser om, hvordan såkaldte “stråmandsklinikker” kan bekæmpes.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Det skal fortsat være muligt for læger at opkøbe mere end ét ydernummer og dermed eje flere lægeklinikker. 

Det slog sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fast på Folketingets talerstol kort inden påske, hvor han også gjorde det klart, at han ikke finder det problematisk, at læger hyrer en privat virksomhed til at varetage de administrative opgaver, så længe at lægen har “sit primære virke” i mindst én af de klinikker, som den pågældende læge ejer. 

Fakta

Sådan fungerer partnerskabsklinikkerne

  • Når en læge ønsker at starte egen praksis, skal vedkommende købe et såkaldt ydernummer, som giver retten til at drive lægepraksis.
  • Ydernumrene falder og stiger i pris afhængigt af udbud og efterspørgsel, og typisk vil den læge, der opkøber ydernummeret for den enkelte praksis, også selv drive praksissen og være den læge, patienterne møder.
  • I 2013 gjorde en ændring af sundhedsloven det muligt for alle speciallæger i almen medicin at eje op til seks ydernumre og dermed på papiret have ansvaret for seks forskellige lægepraksisser. 
  • Nogle læger ønsker imidlertid ikke selv at stå for det administrative arbejde, der er forbundet med at drive en lægepraksis. Med lovændringen blev det muligt for den enkelte praktiserende læge at hyre et privat firma til at stå for det administrative arbejde i forhold til blandt andet it, personale og lokaler.
  • Juridisk er det altid lægen, der ejer ydernummeret, som har det sundhedsfaglige ansvar samt ansvaret i forhold til overenskomstaftaler.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024