Heunicke vippet af pinden: Her er den mest populære minister

Magnus Heunicke har længe haft førertrøjen i kapløbet om at være den mest populære minister i vælgernes øjne. Nu må han give den videre til en anden S-minister. "Man skal være en dygtig politiker. Og det er han," siger politisk redaktør om den nye vinder af popularitetsmålingen.

Regeringens mest populære minister er samtidig den, som flest vælgere kender.
Regeringens mest populære minister er samtidig den, som flest vælgere kender.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har vippet miljøminister Magnus Heunicke (S) af pinden som regeringens mest populære minister.

Det viser en ny måling lavet af Epinion for Altinget og DR.

Rangeringen er lavet ved at beregne forskellen på, hvor mange vælgere der opfatter ministrene henholdsvis positivt og negativt. 

Mattias Tesfaye lå også højt i en ministermåling fra december, men er gået en smule frem, mens Magnus Heunicke er gået tilbage.

Samtidig er Mattias Tesfaye en af de politikere, som flest i befolkningen angiver at kende.

Kun 11 procent kender ikke undervisningsministeren, hvor 39 procent ikke kender beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), mens 53 procent ikke kender uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

Ifølge Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, handler Tesfayes popularitet om autenticitet og karisma:

"Tesfaye har formået at bruge sin biografi, særligt som murer, sin beklædning – gerne i tracksuit og næsten aldrig i slips – og sin til tider meget folkelige retorik til at skabe et image af at være tæt på folket," siger han.

Esben Schjørring minder om, at "vi har at gøre med manden, der sagde, at de borgerlige debattører havde pikhud på deres tastaturfingre".

Mange i befolkningen opfatter politikere som grundlæggende utroværdige, og Mattias Tesfaye er en modpol til den opfattelse, vurderer Esben Schjørring:

"Der er simpelthen en stemning af, at hvis Tesfaye mistede ministerjobbet, ville han med lettelse smide skjorten og trække i Adidas-trøjen for en time senere at lægge tegl på et tag Taastrup. Så der er noget nærmest anti-politisk i hans offentlige karakter." 

Esben Schjørring understreger, at det samtidig er en forudsætning for at blive en populær politiker, at man generelt opfattes som dygtig og i stand til at skabe politiske resultater:

"Man skal være en dygtig politiker. Og det er han."

Læs også

Statsmandseffekt

Som børne- og undervisningsminister har Mattias Tesfaye været med til at afsætte flere penge til landets erhvervsuddannelser og landet brede aftaler om blandt andet folkeskolen og den Forberedende Grunduddannelse (FGU).

Ifølge Esben Schjørring er det dog næppe de uddannelsespolitiske meritter, der sender Mattias Tesfaye popularitet mod nye højder. 

Uddannelsesområdet fylder nemlig ikke ret meget på den store landspolitiske dagsorden, som Altinget spørger vælgerne til en gang om måneden.

Fakta

Om tallene

Grafikkerne er udarbejdet på baggrund af op mod i alt 968 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion.

Det er angivet for hver minister, hvor mange der har svaret.

Undersøgelsen er gennemført af Epinion som en webbaseret panelundersøgelse i perioden 23. april - 29. april 2024.

Selv om uddannelse ikke i sig selv scorer højt, når danskere skal rangere de vigtigste politiske emner, er især folkeskolen afgørende som et sted, hvor befolkningen møder velfærdsstaten, lyder det fra Esben Schjørring:

"Ikke mindst i Socialdemokratiet anser man folkeskolen – og uddannelsessystemet generelt – for en af de allervigtigste arenaer, hvor velfærdsstaten legitimerer sig. Det er Tesfaye historisk god til at se og agere i," siger han. 

Mattias Tesfaye har markeret sig som skærmkritisk, og han er ikke selv på sociale medier som mange af sine ministerkolleger. Er det en fordel for ham?

"Det fungerer for ham, fordi det ligger i forlængelse af den, han er. Og så giver det også en slags statsmandseffekt, hvor vi hører mere efter, når han endelig siger noget, fordi han ikke kommunikerer hele tiden," siger Esben Schjørring.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024