Historisk stor mediesatsning på valget 2005

Medierne producerede mere stof end nogensinde i løbet af en valgkamp, men de kunne ikke fastholde deres dagsorden i mere end 48 timer. Forskernes rolle som kilde var helt marginaliseret,konkluderer vores klummeskribent Rasmus Jønsson, der har medvirket til analyse af valgslaget.

Uden for valgsæsonen optræder forskere ca. ti gange for hver hundrede kilde. I valgkampen var tallet faldet dramatisk, hvor der kun var en til to forskere ud af hundrede kilder.

Rasmus Jønsson
Ekspert i politisk kommunikation, RUC
Mediernes valgkamp Set fra oven har en valgkamp tre bærende ben: politikere, medier og vælgere.

Traditionen tro bliver politikerne og deres gøren og laden grundigt analyseret af diverse kommentatorer, journalister og redaktører. Også vælgerne er igennem flere årtier blevet analyseret af landets valgforskere, og specielt ved de sidste to valg er disse analyser blevet særdeles grundige og omfattende.

Valgkampens tredje bærende ben, medierne, har dog ikke været genstand for den store opmærksomhed, hvilket kan undre, fordi al nyere forskning om mediernes rolle i det politiske system peger på, at medierne er blevet en selvstændig aktør i det politiske spil.

Medierne i fokus
Igennem 2005 valgkampen har forsknings- og formidlingsprojektet ”Mediernes valgkamp”, som jeg bidrager til, haft fokus rettet mod mediernes dækning af valgkampen.

0:000:00