Debat

Hjernesagen: Vi skal sikre den højt specialiserede neurorehabilitering

DEBAT: Hvis man bliver ramt af en blodprop eller får en hjerneblødning, er der behov for et specialiseret rehabiliteringsforløb. Det kræver, at regionerne støtter op, skriver Lise Beha Erichsen, landsformand i Hjernesagen.

Foto: Colourbox.dk
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lise Beha Erichsen
Landsformand i Hjernesagen

Vores sygehussystem udfordres næsten dagligt. Som borgere forventer vi med rette den bedst mulige behandling og rehabilitering.

Vi har en selvforståelse om, at det danske sundhedssystem er i verdenseliten, og sådan er vi mange, der gerne vil have, det skal være. Men sundhedssystemet udfordres konstant af blandt andet produktivitetskrav og en tilspidset økonomi til skade for de borgere, der har brug for det.

Tilspidset økonomi går udover specialiseret behandling
Aktuelt ses det ved, at det højt specialiserede neurorehabiliteringshospital Hammel Neurocenter netop nu må nedlægge sengepladser.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Hammel Neurocenter er et af to steder i Danmark, hvor man yder en højt specialiseret behandling/rehabilitering til borgere, der er ramt af blandt andet blodprop eller blødning i hjernen – apopleksi.

For at sikre optimal behandling af svære, sjældne og komplicerede hjerneskader for alle borgere i landet besluttede Sundhedsstyrelsen for flere år siden, at man skulle koncentrere den højt specialiserede neurorehabilitering til kun to steder i Danmark.

Den nuværende struktur med kun to højt specialiserede centre er forudsætningen for, at der kan skabes et miljø, der rummer både patientbehandling/rehabilitering, forskning og et stærkt uddannelsesmiljø.

Lise Beha Erichsen
Landsformand, Hjernesagen

Baggrunden var, at man derved kunne samle viden, forskning og behandling for de allersværest ramte patienter, som har behov for en meget specialiseret indsats og dermed styrke indsatsen, kompetencerne og kvalifikationerne mest muligt. 

Vest for Storebælt er behandlingen samlet på Regionshospitalet Hammel Neurocenter. 

Sundhedsstyrelsens beslutning har tydeligt vist sin værdi. Regionshospitalet Hammel Neurocenter har via sin vedholdende indsats skabt et fagligt miljø, der også internationalt er anerkendt for sin ekspertise. En væsentlig årsag til denne succes skal netop findes i den fremsynede beslutning om at skabe de to centrale kompetencecentre. 

Samling af eksperter kræver regional opbakning
Men som i historien om de tre musketerer kræver beslutningen om to centre på tværs af fem regioner en vedholdende musketerindsats for at kunne opretholde sin styrke. 

Økonomien til Regionshospitalet Hammel Neurocenter tilvejebringes via patienter fra de tre regioner - Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland. Systemet kræver altså med andre ord, at alle også bakker op om beslutningen i praksis.  

Nu er der opstået tvivl om musketerånden. Regionshospitalet Hammel Neurocenter har på grund af trængt økonomi måtte annoncere besparelser.

Ser man Regionshospitalet Hammel Neurocenters aktiviteter over flere år, er økonomien ellers slet ikke så dårlig. Centret har venteliste og alle senge besat, hvilket til dels også skyldes, at centret aftager patienter fra Østdanmark, hvor der kan være kapacitetsproblemer. 

Men systemet er alligevel sårbart, hvilket den nuværende situation bekræfter. For hver eneste år skal alle de tre tilknyttede regioner hver især henvise et antal patienter - og tilsvarende afregne økonomi.

Sker der et udsving i antallet af patienthenvisninger, syner økonomien pludselig sårbar, uanset hvordan hverdagen forløber i praksis. 

Der skal være enighed for at samle en specialiseret indsats
Beslutningen om at måtte spare har skabt stor mediebevågenhed. Har to regioner nedprioriteret Regionshospitalet Hammel Neurocenter? 

Nej, lyder det fra de to pågældende regioner. Men samtidig tilføjer begge regioner, at de er ved at opbygge deres egen ekspertise til at afgøre, hvorvidt patienten har brug for specialiseret indsats eller måske kan nøjes med lidt mindre specialiseret indsats.

Det sidste vil betyde en billigere behandling, hvor der ikke er brug for Regionshospitalet Hammel Neurocenters specialiserede og derfor noget dyrere behandling. 

Uanset hvordan virkeligheden er, så viser sagen, at systemet er sårbart. 

Hvis der ikke er musketerånd og enighed om at prioritere to højt specialiserede centre, så risikerer systemet at smuldre.

Følgerne fra en blodprop ændrer livet
I Hjernesagen oplever vi hver eneste dag, hvordan det er at leve livet med følgerne efter en blodprop eller hjerneblødning i hjernen.

Virkeligheden og livet ændres på et splitsekund. Både for den ramte og for de pårørende. I Hjernesagen er vi derfor ikke i tvivl om, at vi har brug en samlet indsats.

Der er brug for, at alle regioner fortsat prioriterer et kompetencecenter både øst og vest for Storebælt. Den nuværende struktur med kun to højt specialiserede centre er forudsætningen for, at der kan skabes et miljø, der rummer både patientbehandling/rehabilitering, forskning og et stærkt uddannelsesmiljø.

Udvandes denne tværfaglige og højt specialiserede indsats, ved at regioner ikke prioriterer samarbejdet i tilstrækkeligt omfang, risikerer vi at miste ekspertise, hvilket også vil skade den samlede indsats i Danmark på dette område.

De planlagte besparelser på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, der samlet over de seneste to år udgør ti højt specialiserede sengepladser, betyder, at der skal reduceres med omkring 70 ansatte med specialistviden. Det svarer omregnet til 56 fuldtidsstillinger.

Og selvom man indarbejder naturlig afgang og så videre, så ender det alligevel med, at omkring fyrre personer vil blive afskediget. Sådan en reduktion vil betyde, at man mister værdifuld viden, og vigtigst af alt vil det få afgørende betydning for de borgere, der har komplekse og alvorlige hjerneskader.

Danske Regioner bør sikre samarbejde
Hjernesagen opfordrer Danske Regioner til at iværksætte en samlet analyse af indsatsen.

Analysen bør se på, om regionerne er ved at udvande systemet, når man regionalt mener, at man selv kan yde en tilsvarende indsats, og analysen bør også se på, hvordan man sikrer det bedste system på landsplan. For kun sådan kan vi sikre, at indsatsen også bliver på højt niveau fremover. 

Der er kort sagt brug for, at Danske Regioner nu sikrer, at der stadig er musketerånd hele vejen rundt, således at vi også fremover kan yde den bedste behandling/rehabilitering til borgere med følger efter alvorlig hjerneskade. Hjernesagen ser frem til en hurtig reaktion.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Beha Erichsen

Landsformand, Hjernesagen, fhv. direktør, Hjernesagen
cand.jur. (Københavns Uni. 1982)

0:000:00