Debat

Hjerteforeningen: Udskudt sundhedsaftale efterlader patienterne på perronen

Det er skuffende, at regeringen endnu en gang ser ud til at udsætte sundhedsaftalen. Det kommer til at gå ud over vores fælles sundhedsvæsen og dermed patienterne, som allerede i dag tabes gang på gang, skriver Anne Kaltoft. 

Med en gennemgribende ny sundhedsaftale er der mulighed for at få styr på sundhedsvæsenet igen, skriver Anne Kaltoft. 
Med en gennemgribende ny sundhedsaftale er der mulighed for at få styr på sundhedsvæsenet igen, skriver Anne Kaltoft. Foto: Pressefoto/Hjerteforeningen
Anne Kaltoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Endnu en gang lægger regeringen op til at udsætte den forestående sundhedsaftale, og endnu en gang står patienterne skuffede tilbage på perronen. Med rette.

For med endnu en udsættelse af sundhedsaftalen kan patienterne spejde langt efter en plan for fremtidens sundhedsvæsen.

Begrundelsen for udsættelsen skal findes i den øgede coronasmitte, og at det derfor er nødvendigt med fuld fokus på håndteringen af pandemien.

I Hjerteforeningen er vi naturligvis glade for, at der fra regeringens side er fokus på at håndtere pandemien, der skaber utryghed for alle og især de sårbare borgere som eksempelvis hjertepatienter, der har kroniske lidelser.

Men forhandlingerne om en ny sundhedsaftale må ganske enkelt ikke sættes på pause – det har vi ikke tid til med et sundhedsvæsen i knæ, som i fremtiden også vil presses af den demografiske udvikling.

Forhandlingerne om en ny sundhedsaftale må ganske enkelt ikke sættes på pause – det har vi ikke tid til med et sundhedsvæsen i knæ

Anne Kaltoft
Direktør, Hjerteforeningen

Haster med at tage hånd om problemerne

Det pressede sundhedsvæsen skyldes ikke kun corona, men afspejler i meget høj grad manglen på sundhedspersonale.

Historierne er mange om afdelinger, der ikke har bemanding nok, når det kommer til blandt andre sygeplejersker og sosu-assistenter.

Samtidig er der rundt omkring i landet efterhånden så udtalt en mangel på speciallæger, at det forringer kvaliteten og skaber store forskelle på, hvor i landet man er indlagt.

Eksempelvis har den lægefaglige vicedirektør på Holbæk Sygehus, Dan Brun Petersen, i Dagens Medicin slået fast, at Region Sjælland ikke kan konkurrere på lige vilkår med andre regioner – blandt andet på grund af store overbelægninger og mangel på personale.

Det er vi simpelthen nødt til at tage hånd om. Og det haster. Derfor er det skuffende, at regeringen endnu en gang ser ud til at udsætte sundhedsaftalen.

For det kommer til at gå ud over vores fælles sundhedsvæsen og dermed patienterne, som allerede i dag tabes gang på gang.

Eksempelvis når det kommer til patienter, der i overgangen mellem behandlingen på hospitalet og den efterfølgende rehabilitering ude i kommunerne falder ned mellem to stole.

Historierne er mange om afdelinger, der ikke har bemanding nok, når det kommer til blandt andre sygeplejersker og sosu-assistenter

Anne Kaltoft
Direktør, Hjerteforeningen

Fremtiden byder på endnu større pres

Med en gennemgribende ny sundhedsaftale er der mulighed for at få styr på sundhedsvæsenet igen.

Et sundhedsvæsen, hvor vi sætter patienterne først, og hvor man kan forvente den samme kvalitet, ligegyldigt om man bor i Slagelse, Skagen eller Sønderborg.

Vi ved allerede nu, at der i de kommende år kommer flere ældre og flere kronikere, som blot vil lægge et endnu større pres på sundhedsvæsenet over en bred kam.

Det tryk skal vi være parate til, og det er derfor tvingende nødvendigt, at de mange udfordringer i sundhedsvæsenet bliver løst.

Derfor skal der lyde en klar opfordring til regeringen: Vi har brug for en sundhedsplan. Det må og skal prioriteres. Nu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Kaltoft

Adm. direktør, Hjerteforeningen
master i public management (Syddansk Uni. 2016), ph.d. i medicin (Aarhus Uni. 2003), speciallæge i kardiologi, cand.med. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00