Debat

Holder regeringen, hvad den har lovet?

DEBAT: Regeringen forhaler processen med at dele de 25 mia. kr. ud til nye sygehuse. Det giver ingen mening, skriver Vibeke Storm Rasmussen (S) i et svar til sundhedsministeren.
Vibeke Storm Rasmussen (S) er regionsrådsformand i Region Hovedstaden.
Vibeke Storm Rasmussen (S) er regionsrådsformand i Region Hovedstaden.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Vibeke Storm Rasmussen (S)
Regionsrådsformand i Region Hovedstaden

Kommentar til debatindlæg fra Jakob Axel Nielsen (K) på Altinget | Sundhed 14. april.

"Topmoderne hospitaler med effektive arbejdsgange og enestuer til alle".
Det er den vision, regeringen præsenterede i forbindelse med offentliggørelsen af sin kvalitetsreform og dermed også de forventninger, der er skabt hos borgerne.

Vi - i de nyfødte regioner - skulle løfte opgaven. Sundhedsfaglige eksperters betragtninger blev lagt til grund, kvaliteten skulle i top. Der blev tegnet på matriklerne og afholdt borger- og medarbejdermøder. Der kom overslagstal på projekterne, og vi folkevalgte politikere vedtog en hospitalsplan med et bredt flertal. En plan, som statens egne sundhedsfaglige eksperter i Sundhedsstyrelsen nikkede ja til uden de store bemærkninger.

Vi - og borgerne - kan ikke tåle forsinkelser. Planen er ved at virkeliggøre sig selv - men rammerne mangler. Vi har ikke tid til ministerens små konkurrencelege.

Vibeke Storm Rasmussen (S)
Regionsrådsformand i Region Hovedstaden

Forsvinder i tågerne
Nu ser vi så en sundhedsminister, der trækker i land. Først på Danske Regioners generalforsamling i sidste uge og senest i et indlæg 14. april på netportalen Altinget, hvor ministeren blandt andet skriver:

"Efter regeringen har vurderet og forholdt sig til ekspertpanelets anbefalinger, vil der blive udmeldt en tilsagnsramme til hver region. Der bliver altså en sund kappestrid (mellem regionerne, red.) om at gøre det bedst - og i at tænke kvalitet, produktivitet og sammenhæng".

Eller sagt med andre ord. Borgerens forventninger om forbedringer på hospitalerne hurtigst muligt ser ud til at forsvinde i tågerne på grund af unødvendigt bureaukrati.

25 mia. kr. er for lidt
Det, der tilsyneladende er ved at gå op for ministeren og regeringen, er, at de 25 mia. kr., som de har afsat, langt fra er nok til at indfri regeringens egen vision om "Topmoderne hospitaler med effektive arbejdsgange og enestuer til alle".

Det har vi andre vidst længe. Alene vores plan i Region Hovedstaden koster omkring 14 mia. kr. over de næste fem år at gøre til virkelighed - altså mere end halvdelen af det beløb, regeringen er villig til at betale, og så er der endda ikke enestuer til alle! Vi har valgt i første omgang at fokusere på et overordnet kvalitetsløft.

Et sygehus til hver region
Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut siger det meget klart til Ritzau 22. august sidste år: "Fem sygehuse - et i hver region. Så meget kan man få for de 25 milliarder kroner, som regeringen har afsat til sygehusene i kvalitetsreformen."

Men i stedet for så at få sadlet om og komme videre med de gode planer, regionerne har vedtaget - og som vi i vid udstrækning allerede er godt i gang med at implementere, fordi vores medarbejdere og ledelser helt naturligt reagerer og agerer i forhold til de vedtagne planer - vælger regeringen at forhale processen ved at "udskrive" en konkurrence om milliarderne.

Det giver ingen mening. Vores fokus - det gælder regionsrådet, det gælder regionens ledelse og det gælder regionens medarbejdere - er altså at sikre nogle ordentlige og moderne rammer for behandlingen på hospitalerne i regionen - alle steder - for alle borgere. Ikke blot som et reklameindslag eller et barnagtigt forsøg på at postulere, at vi er "bedre" end de øvrige regioner. Det skal være godt nok for alle.

Kører videre med vores plan
Vi har lavet en god hospitalsplan i Region Hovedstaden. En plan, som i løbet af fem år blandt andet indebærer nybyggeri svarende til to nye hospitaler med omkring 400 senge. Vi er stolte af vores plan. Og vi står ved den.  

Vores konservative sundhedsminister burde om nogen vide, at en leder af en privat virksomhed, som melder store forandringer ud, og senere begynder at steppe bagud ville blive fyret på gråt papir! Regeringen har selv sat det her i gang. Der var ingen grænser, da visionen om "Topmoderne hospitaler med effektive arbejdsgange og enestuer til alle" blev præsenteret.

Vi - og borgerne - kan ikke tåle forsinkelser. Planen er ved at virkeliggøre sig selv - men rammerne mangler. Vi har ikke tid til ministerens små konkurrencelege.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vibeke Storm Rasmussen

Fhv. formand (S), Region Hovedstaden og amtsborgmester, København
lærer (Statsseminariet på Emdrupborg 1969)

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00