Ingen sikker viden om tobaksafgifter og grænsehandel

AFGIFTER: En ny økonomisk analyse af Vidensråd for Forebyggelse viser, at det er "utrolig vanskeligt at sige noget præcist" om, hvor høje tobaksafgifterne kan være, før grænsehandlen stiger og dermed vælter statens budget.
Lobna Taiybi
Fakta

Regeringen hævede i april prisen på 20 cigaretter med tre kroner, på trods af at Forebyggelseskommissionens anbefaling var en prisforøgelse på op til 50 kroner per pakke. Det gav Vidensråd for Forebyggelse anledning til at undersøge, hvad man egentligt ved om effekterne af afgiftsstigninger på tobak.

Når prisen på tobak stiger, bliver grænsehandlen større, men effekten er svær at forudsige præcist, slår Vidensråd for Forebyggelse fast med deres nye undersøgelse af tobaksafgifters påvirkning på grænsehandel.

"Når prisen på tobak stiger, vil forbrugerne måske være mere tilbøjelige til at tage over grænsen for at hamstre billigere smøger. Men præcis ved hvilken prisstigning grænsehandlen øges, giver litteraturen ikke noget entydigt svar på," siger Mickael Bech, professor ved COHERE, Center for Sundhedsøkonomisk Forskning på Syddansk Universitet og hovedforfatter på rapporten.

Forsigtighed frem for viden 
Formand for Vidensråd for Forebyggelse peger på, at regeringen satte cigaretpakkerne op med "kun" tre kroner på grund af et økonomisk forsigtighedsprincip. 

"I modsætning til grænsehandlen, er der i forskningen ikke tvivl om, at en stigning i prisen på tobak gør, at der bliver købt færre cigaretter," siger Morten Grønbæk og fortsætter:

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00