IRF forstår ikke Lif-kritik

NYHED: Kampmann slår fast: Det handler ikke om penge. Det mener Lif, der kritiserer rekommandationslisten for at prioritere det billigste lægemiddel.
Maria Dalby

Jeg synes, at det er en lidt hysterisk debat. Vi har forklaret, at det er en liste, som skal lette arbejdet for de lokale lægekomiteer, de regionale og dem på sygehusniveau. Det er en anbefaling af, hvad de bør rette sig efter.

Jens Peter Kampmann
Institutchef for IRF
Fakta

National rekommandationsliste 
Den nationale rekommandationsliste skal hjælpe læger med at vælge det mest rationelle præparat til en given behandling. Det vil sige at støtte deres ordination, hvad angår valg mellem tilgængelige, analoge præparater.

Medicinske områder, som IRF allerede har gennemgået:
Fordøjelse og stofskifte
Blod og bloddannende organer
Hjerte og kredsløb
Hudmidler
Kønshormoner mm.
Hormoner til systemisk brug
Infektionssygdomme
Muskler, led og knogler
Nervesystemet (analgetika og psykofarmaka)
Åndedrætsorganer
Sanseorganer.


Kilde: IRF

Listen har været fire år undervejs. Der mangler fortsat et par måneder. Men allerede nu kritiseres Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) for deres arbejde med rekommandationslisten over lægemidler.

"Det handler ikke om besparelser. Det er helt vanvittigt, det de siger. Vi har formuleret 20 gange, hvad det handler om. Men de kan og vil ikke forstå det. Vi har forsøgt at rydde op i kaoset," siger institutchefen for IRF, dr.med. Jens Peter Kampmann.

IRF præsenterede den næsten færdige liste i sidste uge, og siden er kritikken haglet ned over listen.

Medicinalbranchen er utilfreds
Lif's direktør, Ida Sofie Jensen, kritiserer listen i Dagens Medicin. Kritikken går på, at der fokuseres alt for snævert på prisen. Lif mener, at man i Danmark er for langsom til at få taget nye lægemidler i brug. Og at listen er endnu et forsøg på at få styr på omkostningerne til lægemidler.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00