Johanne Dalgaard: Min fars tur på supersygehus var knap så super

KOMMENTAR: Sundhedsvæsenets velbefindende er underlagt politisk opportunisme, kontinuerlige besparelser og virker tæt på sammenbruddets rand, skriver Johanne T. Dalgaard efter nærkontakt med det udpinte væsen.

De sidste år har min familie været usædvanlig meget i berøring med det danske sygehusvæsen. Min i forvejen skrøbelige svigerfar fik en lungebetændelse og kæmpede længe imod døden, før han gav op i sin seng på Holbæk Sygehus. Min morfar lå for døden i en periode på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Senest begyndte min egen far pludselig at falde, benene svigtede under ham, og på et tidspunkt pådrog han sig et brud på ryggen og blev også indlagt i Esbjerg.

At opholde sig så meget på sygehuse, fordi ens nærmeste ikke er raske, er selvsagt aldrig nogen udsøgt fornøjelse. Men som hidtil indbildt borger i en universel velfærdsstat er det samtidig dybt chokerende at opleve, hvor udsultet og dysfunktionelt systemet i realiteten er gået hen og blevet.

Min far faldt og slog ryggen natten til fredag, og særligt dét var uheldigt. For det betød, at der ikke var nogen hjælp at hente i det danske sygehussystem i adskillige dage. Jo jo, man kunne da hælde noget morfin i ham og instruere ham i at ligge aldeles stille af hensyn til den skade, der ikke kunne undersøges de første par dage. Man kunne servere nogle måltider for ham, som hans pårørende så kunne assistere ham med at indtage en smule af.

Men man kunne ikke gøre noget ved hans brud på ryggen. Det krævede en scanning og en konsultation med specialister i Odense. Sidst på ugen skal ingen nemlig regne med nogen form for substantiel handling fra det danske sundhedsvæsens side, medmindre de er i tydelig og overhængende livsfare.

Endnu mindre kunne det forventes at nogen forholdt sig til tanken om, at der skulle en udredning til, så man kunne bestemme årsagen til, at han faldt, og eventuelt behandle for dén. Og der var heller ikke nogen garanti at hente for, at man på afdelingen kunne forhindre, at han vågnede forvirret og morfindopet om natten og forsøgte at komme ud at tisse. Altså faldt han adskillige gange mere under indlæggelsen, inden man overhovedet nåede til at diagnosticere bruddet på hans ryg.

Han blev scannet om mandagen, men desværre kunne man ikke nå at få billedet med til konsultation i Odense før tirsdag. Tirsdag ud på eftermiddagen, altså efter at have ligget standby med store smerter og usikkerhed om sin situation i fire og et halvt døgn, blev min far overført til Odense Universitetshospital.

Jeg havde taget fri og var sammen med min mor hos ham, da beskeden kom om, at han snart ville blive afhentet og overført. Hun og jeg kørte til mit barndomshjem i Ribe for at pakke en taske og få hunden sat i en pension. Derefter kørte vi mod Odense, hvor min faster heldigvis bor, så vi havde et sted at overnatte i nærheden.

Vi kom frem til ham på stuen ud på aftenen. Der havde været lidt forvirring om, hvor han skulle være henne. Beskeden om, at han gerne skulle holdes under opsyn om natten, var ikke nået frem fra Esbjerg til Odense, og han var blevet placeret på en stue, der lå fjernt fra sygeplejerskernes station.

Han skulle faste, sagde personalet, da han skulle opereres fra morgenen af onsdag. Onsdag blev der ingen operation, fasten havde været forgæves, og hans akutte angst for at skulle under kniven ligeså. Den besked kom til os sådan lidt ad bagvejen, da der pludselig dukkede en sygeplejerske op og tilbød ham mad.

Igen fastede han frem mod torsdag morgen, men om morgenen var der igen ingen plads til ham i operationskøen. Nej, var beskeden, hvis nogen spurgte, der kunne faktisk ikke sættes nogen begrænsning på, hvor længe han kunne risikere at skulle vente. Det afhang for eksempel af, hvor mange trafikuheld der var den dag. Jeg undlod at spørge, om der ikke burde være et nødberedskab til den slags; nødberedskab lod simpelthen til at være udgangspunktet. Torsdag ud på eftermiddagen, en uge efter bruddet på ryggen, blev han endelig kørt til operation, og dén forløb planmæssigt.

Det er en del måneder siden operationen nu, og jeg orker ikke at opremse, hvad der siden har været af uheldige forglemmelser og dårlig koordination i forbindelse med opfølgning, genoptræning og diagnosticering af den bagvedliggende årsag til, at han går og falder.

Et lyspunkt har dog været, at min fars egen praktiserende læge har strakt sig langt ud over det sædvanlige og forventelige for at holde hånden under ham og agere tovholder på processer, der involverer et veritabelt hav af instanser og aktører og behandlere.

Jeg vil gerne understrege, at jeg er dybt taknemmelig over for det personale, der tog vare på min far efter bedste evne ud fra de vilkår, de nu engang arbejder under. Jeg er også fuld af beundring for kirurgernes dygtighed og specialisering.

Alligevel kan jeg ikke sige ordet ”supersygehus” uden at anlægge et sarkastisk drag om munden. Der er noget indlysende propagandistisk ved ordet; hvis man er nødt til at supplere et begreb med præfikset ”super”, så er der nok et eller andet udpræget middelmådigt over det. Det vidste man jo godt, dengang det blev lanceret i 2007.

Vi, der mistede adgangen til et lokalt hospital i Lars Løkkes store centraliseringsøvelse, vidste det i hvert fald godt. Jeg tvivler ikke på, at der er nogle fordele ved at have nogle stærke, specialiserede faglige miljøer rundt om i landet. Men jeg forstår ikke, at man ikke som udgangspunkt fra politisk hold kunne tænke sig til, at man stadig havde brug for en lokal forankring af sygehusvæsenet der, hvor patienterne bor.

Den erkendelse påstår samme Lars Løkke så at være nået til her ti år senere, hvor der varsles en ny omfattende sundhedsreform med fokus på ”det nære”. Det konkrete indhold er ganske vist endnu ikke fremlagt, men altså: undskyld mig, hvis jeg ikke føler mig opfyldt af optimisme og tillid til, at løsningen på problemerne ligger i endnu en Venstre-genereret kæmpereform. Undskyld mig, hvis jeg ikke forventer meget andet af ”disruptionudvalgets” ophav end en haglbyge af tomme superlativer ved lanceringen af en reform, der baserer sig på anbefalingerne fra et udvalg, hvis opdrag foreskrev at forbedringsforslagene ikke måtte koste penge.

Undskyld mig, hvis det eneste, jeg faktisk gider at høre om dét emne, er, at man stopper grønthøsteren i sundhedsvæsenet permanent, og at man, inden man igen lancerer en gennemgribende reform af systemet, vil lytte til fagpersonerne og tilrettelægge tingene, så de har en chance for at udføre deres arbejde på en tilfredsstillende måde.

Det er uholdbart, at udgangspunktet altid er løbende nedskæringer, og så kan bestemte områder indimellem modtage nødhjælp der, hvor det er fordelagtigt for politikerne i et valgår. Dén model udgør ikke bare en gradvis undergravning af systemet, den gør det også umuligt for borgerne at gennemskue, hvad nettosummen af den førte politik er og at sætte deres kryds derefter.

------------

Johanne Thorup Dalgaard (født 1987) er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun arbejder som embedsmand på uddannelses- og forskningsområdet og som freelanceskribent med fokus på kulturelle og politiske emner. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Harun Demirtas: Den kommunale sygepleje kan ikke længere følge med Harun Demirtas: Den kommunale sygepleje kan ikke længere følge med Næste artikel Lisbeth Knudsen: Lad os nu få en ærlig sundhedsdebat Lisbeth Knudsen: Lad os nu få en ærlig sundhedsdebat
 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig malkeko i datakvotekongernes datastorstalde....

  Fuldstændig rystende og symptomatisk beretning...

  Det gør ondt at læse. Hvordan kan det gå til, at vi er havnet der? Men beretningen illustrerer til fulde noget, som jeg gennem længere tid har fået en tiltagende mistanke om: Man omprioriterer fra politisk side fra den helt grundlæggende gode udredning, pleje og behandling til store prestigeprojekter, som sluger penge og personale.

  For hvad hjælper forskning i sjældne sygdomme, dyre sundhedsplatforme, dyre og privatlivskrænkende genomcentre, dyre supersygehuse, dyre og specielle forskningsprojekter dyre osv, - alt sammen noget, som kan bruges til at profilere politikere og forskere i ind og udland overfor erhvervslivet - hvad hjælper alt det, hvis man samtidig fuldstændigt underløber den basis af god lægegerning og sygepleje og god sygehushygiejne, som skal støtte op om prestigeprojekterne, hvis de overhovedet skal komme befolkningen til gavn?

  Vi VED jo allerede - helt uden ny forskning - at et forløb som det beskrevne medfører enorme lidelser for patienter og pårørende, og medfører meget stor risiko for blivende handicap, som hurtigt kan sluge den evt. økonomiske gevinst, som man bilder os ind kommer ud af investeringerne i prestigeprojekterne. Hvorfor bruges denne allerede eksisterende helt basale viden ikke mere i sundhedsvæsnet? Hvorfor skal alt være "super" og "verdens bedste", når alt det, der gemmer sig nedenunder, er pilråddent? Hvad foregår der i hovedet på en hospitalsleder, som med fuldt overlæg planlægger, at der ikke skal være beredskab i weekenderne til alvorlige ulykker? Er man ikke nødt til at være skrupelløs for at holde gode miner til slet spil i den sammenhæng? Bør man ikke gå ud og sige det som det er, og afklæde politikernes tomme løfter om, at alt er godt?

  Man vil altid kunne finde skrækhistorier, men ovenstående er jo ikke en enkeltstående historie, men endnu en ovenpå adskillige af samme type i medierne de seneste år.

  Min konklusion er efterhånden, at det danske sundhedsvæsen ikke mere er til for patienter og borgeres skyld. Det er blevet en legeplads for ledere, forskere, en malkeko for erhvervslivet, et mekka for lobbyister og en profileringsmulighed for politikere med blikket rettet mod erhvervslivet, den rigeste procent og udlandet. Vi andre er bare staffage i det spil.

  Udviklingen er efter min opfattelse resultat af NPM, nyliberalismen, tyrkertroen på offentligt-private samarbejder, og de skrupelløse typer, som vi på den måde har fremelsket, og givet magten over sundhedsvæsnet. Vi må sadle om hurtigst muligt.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Ekstraskat til whisky bæltet - tak.

  Det må vist snart være tid til en ekstra skat for beboerne i whisky bæltet. Deres grådighed har i årevis forårsaget megen lidelse og afsavn.

  Og så håber jeg på at vore sygehuse i Nykøbing Mors og Dronninglund snart genåbner. Politikerne må snart lære at teknologi egner sig bedst til decentralisering og at der er behov for en bulldozer til alle supersygehusene. Vi vil ikke have det skrab.

 • Anmeld

  Max hansen · Pensionist

  Lars Løkke's "Supersygehuse" er en gigantisk katastrofe

  Jeg deler helt Anne-Marie Krogsbøl's indlæg. Jeg kommer fra region Sjælland og oplever jævnligt at syge borgere som er naboer til Roskilde sygehus, skal transporteres til hhv. Køge, Holbæk, Slagelse eller Ringsted, selv med mindre specialiserede sygdomme,- ovenikøbet skal de selv sørge for deres hjemtransport ved udskrivning, også aften/Nat.

 • Anmeld

  Susanne Mikkelsen

  Supersygehuse

  I tager helt fejl, alle jer der sviner Lars Løkke - den egentlige skyld ligger hos fagforeningerne.

  Det er deres SKYLD, at der intet foregår på sygehusene i perioden fredag - til op af mandagen.

  Men bare rolig - fagforeningerne skal nok få gjort endeligt kål på velfærdssystemet.

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig malkeko i datakvotekongernes datastorstalde....

  Uddybende spørgsmål

  "I tager helt fejl, alle jer der sviner Lars Løkke - den egentlige skyld ligger hos fagforeningerne.
  Det er deres SKYLD, at der intet foregår på sygehusene i perioden fredag - til op af mandagen.
  Men bare rolig - fagforeningerne skal nok få gjort endeligt kål på velfærdssystemet."

  Interessant.... Så fagforeningerne forbyder deres medlemmer at arbejde i weekenderne? Eller kræver de bare weekendaflønning, som en regering fokuseret på skattelettelser ikke vil betale?

  Der skal et meget godt svar til at overbevise mig om, at du ikke er troll, Susanne Mikkelsen.

 • Anmeld

  Christian X

  Hvordan kan politikere forbedre noget, de ikke forstår???

  Centraliserings besparelser går tabt i bureaukrati, lappeløsninger, "uforudsete" udgifter på både sundheds-og socialområdet mfl. samt i en uendelig række lappereformer i fremtiden.

  Det eneste der er sikkert er, at det vil lykkedes politikkerne og Finansministeriet at forvandle alle offentlige ressortområder til kopier af SKAT...

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig malkeko i datakvotekongernes datastorstalde....

  Uddybende spørgsmål

  "I tager helt fejl, alle jer der sviner Lars Løkke - den egentlige skyld ligger hos fagforeningerne.
  Det er deres SKYLD, at der intet foregår på sygehusene i perioden fredag - til op af mandagen.
  Men bare rolig - fagforeningerne skal nok få gjort endeligt kål på velfærdssystemet."

  Interessant.... Så fagforeningerne forbyder deres medlemmer at arbejde i weekenderne? Eller kræver de bare weekendaflønning, som en regering fokuseret på skattelettelser ikke vil betale?

  Der skal et meget godt svar til at overbevise mig om, at du ikke er troll, Susanne Mikkelsen.

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  Neoliberal økonomi:


  Der indsælges én løning det ene årti.

  Det næste årti kasseres den, og en ny indsælges!

  -Hvad mon det koster økonomisk og i tryghed?

 • Anmeld

  Maria K. · eks. sygehjælper

  Fagforeninger siger nej til?

  Susanne Mikkelsen må have misfortolket hvordan et sygehus fungerer administrativ,når fagforeninger er skyld i hvad der IKKE foregår af behandlinger m.v. på et SUPERSYGEHUS. Men så fik Susanne M. opmærksomhed her. Spareiver fra Løkke og co. siger skær i udgifter,som går ud over ansatte til at helbrede de syge.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  God kundebetjening burde være et krav til alle erhvervsaktive

  Krogsbøll har du aldrig undret dig over hvorfor det kun er aktiviteter som du selv afgør om du vil efterspørge der har åbent for kunder i weekender og feriedage. Typisk har alle offentlige tilbud lukket i weekender og ferier. Besøgs og åbningstider indskrænkes stadigt mere.

  Årsagerne hertil kan man strides om men ikke meget tvivl om at at aktiviteter som ledes af politikere er nogle af de ringeste vi har i forhold til kvalificeret kundebetjening.

  Der er ikke meget ved et demokratisk system når det ledes af politikere vi ikke kender og som er helt uden kendskab til det de får overdraget ansvaret for. Når medierne alene skamrider nogle få Christiansborgpolitikere er årsagen jo at ingen i befolkningen kender de 5000 politikere som styrer Danmark. I virkeligheden dækker man kun de 10 partiledere.

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig malkeko i datakvotekongernes datastorstalde....

  Jamen, det kan jeg da kun være enig med dig i, Claus Sønderkøge...

  Det er jo det, der sker, når man fokuserer for meget på skattelettelser på bekostning af livsvigtige samfundsinstitutioner, såsom vores sundhedsvæsen.

  Mon ikke Johanne Thorup Dalgaard gerne ville have betalt lidt mere i skat, hvis det havde kunnet sikre hendes far ordentlig behandling, selv om han kom til skade på en fredag?

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  Hvem i Danmark har ikke oplevet at få et familiemedlem

  taget af dage på et sygehus?

 • Anmeld

  Christian X

  Politik

  er kunsten at forhindre mennesker i at blande sig i det, der angår dem.

  Derfor går Lars Løkke for at være Danmarks dygtigste politiske håndværker.

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  X

  Regeringens og statens græshoppesværme skaber kunstige mellemmenneskelige forhold, når mennesker hele tiden tvinges i forsvarsstilling af andre:
  Forvarspositonen:

  Staten er blevet en græshoppefarm, der lader græshoppesværme stå parat til at kaste sig over mennesker og tage sig af deres affærer, så snart der gives den mindste anledning dertil.

  Disse græshoppesværme af konsulenter, vejledere og rådgivere kunne beskæftige sig mere med sig selv end andre.

  Måske der så igen kunne blive en mulighed for at et leve et normalt liv uden bastandig at være i forsvarsstilling! - for begge parter!


  -Et menneske er til for at forandre sine omgivelser , ikke at tilpasse sig dem hele tiden! Tiden skal følge med os og ikke omvendt!

  1 dag ud af 1400 er mennesket frit politisk set, når det vælger en ny "suveræn"-folketing til at regere over sig i de andre 1399 dage.
  Men den måde vi bruger vores frihed på,- den ene dag- viser at vi ikke fortjener mere frihed!

 • Anmeld

  Christian X

  Hvorfor har sundhedsvæsnet m.fl. skullet spare ca. 10 % i akkumulerede omprioriteringsbidrag

  og rende tilsvarende stærkere?

  Primært fordi politikere - uden at spørge befolkningen - har forøget befolkningen med ca. 10%. Hvor mange endda har haft et sundhedsmæssigt efterslæb, har medbragt sygdomme, virusser og bakterier, som vi ikke før havde problemer med, mange der endvidere har brug for tolk og ekstra tid (kulturelle problemer/analfabeter) hos sundhedspersonalet – samt alle de danskere der nu udsættes for vold og voldtægt m.m. begået af ”gæsterne”.

  Hvornår lærer alle de selvgode, at de ikke både kan blæse og have mel i munden?
  Tingene hænger sammen, hvad enten man evner at se det eller ej…

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Flere penge hjælper ikke på en dysfunktionel ledelse

  En cand.scient.pol. fra Københavns Universitet burde kunne se forskel på, om den dysfunktionalitet hun har oplevet og beskrevet skyldes manglende bevillinger eller simpelt hen elendig ledelse og stopklodser på grund af personalegruppers tilkæmpede rettigheder.

  Som tilfældene er beskrevet er det svært at se, at selv nok så mange penge skulle kunne ændre noget. Det ville jo blot blive mere af den samme nærmest kafkaske forvirring.

  Men det er jo den evige naive klagesang fra mange: Send flere penge til den offentlige sektor.

  I stedet burde de efterlyse en ansvarlig ledelse der rent faktisk påtog sig et ansvar for det de lønnes for at lede. Men DJØF-iseringen har endegyldigt taget magten, og dermed indført den totale ansvarsforflygtigelse, med det beskrevne resultat til følge.

  PS: Der findes faktisk også succeshistorier fra det offentlige sundhedsvæsen, men dem skriver vi jo ikke om. Dem opfatter vi naturligvis som en selvfølge.

 • Anmeld

  Torsten Degn · Fhv. Overlæge - pensioneret

  Weekend operationer!

  Har oplevet ikke at kunne operere pt. Der efter min opfattelse var akutte mellem fredag over middag og mandag mogen. Årsag: ingen operationssygeplejesker og ingen anæstesibetjening. Dette havde INTET med fagforeninger at gøre, men det forhold at personalet/beredskabet var sparet væk.

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig malkeko i datakvotekongernes datastorstalde....

  Tak til Torsten Degn...

  ... for at give et glimt af virkeligheden som modvægt til fjollede påstande og fagforeninger m.m.

  Bertel Johansen:
  "....om den dysfunktionalitet hun har oplevet og beskrevet skyldes manglende bevillinger eller simpelt hen elendig ledelse og stopklodser på grund af personalegruppers tilkæmpede rettigheder. "

  Det med ledelsen er jeg enig, for ledelsen burde sige fra offentligt - men det var nok ikke det, du mente. I øvrigt: Hvad baserer du din kommentar på af viden og fakta? Hvilke tilkæmpede rettigheder? Rettigheder til løn og rettigheder til at have fri engang imellem? Det er jo politikernes ansvar at sætte midler af til, at personalet kan have tålelige forhold. Får man ikke også løn som maskinmester?

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig malkeko i datakvotekongernes datastorstalde....

  Rettelse til egen kommentar...

  "fjollede påstande og fagforeninger m.m"

  OM fagforeninger..... selvfølgelig

 • Anmeld

  eva just · mellem lang uddannelse med international erfaring.

  sygehus væsenet

  velkommen til Løkke Rasmussens magt. Først så nedlægger han, og nu genstarter han, Løkke Rasmussen vil da være sikker på ikke at blive arbejdsløs.
  Hvad du der beskriver Johanne Dalsgaard, er da ikke udsædvanligt. Hvordan tror du at ældre mennesker, hvis ægtefælde ligger for døden på et hospital har det med IKKE AT KUNNE KOMME TILSTEDE DEN SIDSTE TID???
  Hvordan tror du at Holstebro området ,der både havde Struer, Lemvig, Ringkøbing, Ulfborg-Vemb kommune, Thyborøn, Thorsminde, m.fl. har det med det nydannede akutklinik, for hospital kan man ikke kalde det, for med 17 senge, er vi rent til grin, samtidig bliver de ved og ved og ved at tage funktioner fra det gamle Holstebro central sygehus, som Bent Hansen, Løkke Rasmussen, Pia Kjærsgaard, og Løkke Rasmussens gode ven fra Herning kommune.
  Gødstrup mose projekt er en skandale ud over alle skandaler, f.eks. nedlæggelse af en hel etage, man har ikke råd til den, nu tager man så tv på stuerne væk, projektet har ingen køkken, men LØKKE RASMUSSEN ER SÅ STOLT SÅ STOLT AF SIN MAGT OG HVAD HAN OG HANS KAMMESJUKER HAR FÅET GENNEMFØRT.
  Selv om der var så kæmpe demonstrationer, underskrift indsamling, oprettelse af borgernes sam arbejde- på tværs af ALLE PARTIER, så hjalp det ikke, for selv om man har en lov, der siger at borgerne skal høres. Rent og skær BLÅLYS, for godt nok kom Pia Kjærsgaard og Løkke Rasmussen til "stor møde" der blev placeret i udkanten af Holstebro, et så lille sted, at mange mange mange borgere måtte forgæves tage hjem.
  Da det hele var overstået, undskyldte Løkke Rasmussen (har jeg hørt) men udtalte dog, at INTET VIL BLIVE LAVET OM.
  Hvorfor er der flere og flere ældre der begår selvmord, det gjorde man ikke før
  Anders Fogh og Løkke Rasmussen, Bent Hansen og Pia Kjærsgaard, der jo hele tiden har slået på STORTROMME for at hjælpe de ældre.
  Så nej fremtiden er en total magt overtagelse og undertrykkelse af den danske befolkning.
  Dette gælder vort lands suværenitet, EU magt overtagelse som parlament, der jo står over Folketinget.
  Kommunerne er blevet et hermetisk lukket for borgerne.
  Ikke valgte organisationer som Naturfrednings Organisationen, og andre politiske offentligt ansatte, der bruger den magt, som de faktisk ikke burde have. F.eks VI VEST JYDER VIL IKKE HAVE ULVENE, de er et rovdyr, og hører ikke hjemme her i landet, så de professorer indenfor Naturfrednings Organisationen kan jo bare tage til Sverige, Polen, Tyskland, hvis de vil se ulve.
  Men igen igen igen er f.eks. Jakob Ellemans magt meget meget større end borgernes.
  Ja og sådan kan vi blive ved og ved og ved, med skoler, regioner, plejehjem, personer med handikap, Psykiatriske personer osv osv osv.
  Men penge til cykelløb, penge til broer, uanede mængder af penge til politikerne.
  Hvor mange politikere som vi betaler til har vi???
  Hvor mange penge til kultur???
  Hvor mange penge udgifts penge bliver der brugt på fodbold kampe???
  Hvor mange penge bliver der brugt på hjemsendelse af udenlandske kriminelle. ????

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  ..at tænke sig....

  Tak Johanne Dalgaard, fordi du så sobert og skarpt beskriver virkeligheden.
  Et ældre familiemedlem fik en morgenstund en voldsom hjerneblødning med opkastninger osv. Bosiddende i Karrebæksminde. Ambulancen kom, Kørte FORBI Næstveds store sygehus til Slagelse, hvorfra han blev sendt videre til Holbæk, der sendte ham videre til Roskilde. Altsammen på samme dag. Døde nogle dage efter på Roskilde Sygehus. TÆNK, at de arme ambulancefolk har måttet køre hele Sjælland rundt med en alvorligt syg, døende mand...alt imens hans gamle ægtefælle blev "efterladt" i hjemmet på Sjællands allersydligste spids, og deres voksne børn måtte suse efter og rundt for at finde ud af, hvor deres alvorligt syge far befandt sig. Heldigvis har de biler, så de var ikke afhængige af offentlige transportmidler..!!
  Et trist, trist og uværdigt forløb.
  Det er altså hverken medarbejdernes eller fagforeningernes skyld. Men tro mig: Regeringen vil skyde skylden på Regionerne, selv om det er regeringen selv, der har centraliseret og dikteret nedlæggelse af de mindre sygehuse og nedsparinger på personaleressourcerne.
  Det er politiske uigennemtænkte centraliserings og spareøvelser, der går ud over os alle: patienter, pårørende og medarbejdere. De danske borgere og vælgere.
  ....Alt imens man bruger enorme ressourcer og energier på at drøfte, hvordan vi danskere skal hilse på hinanden, hvilken mad, vi SKAL spise, og hvad man må have på hovedet....og hvornår.....

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig malkeko i datakvotekongernes datastorstalde....

  Utilsigtede hændelser...

  Det er frygteligt sørgelige, uforståelige og forargelige historier, der kommer frem. Der bør jo følges op på dem. Jeg vil gøre opmærksom på, at man både som patient og som pårørende selv kan indberette utilsigtede hændelser - som meget af det beskrevne vel må kunne regnes ind under? Det er vigtigt, at det kommer ind i statistikkerne, så de ansvarlige ikke kan dække sig ind under, at det går meget godt, for der er kun få utilsigtede hændelser.

  https://stps.dk/da/rapporter-en-utilsigtet-haendelse/

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Supersygehus i hver en landsby, nu tak !

  Behandling af alvorlig sygdom eller tilskadekomst er en højt specialiseret profession der ikke lader sig udføre hvor som helst og når som helst.

  Og i og med at sundhedsvidenskaben er blevet stadig dygtigere på stadig flere alvorlige tilfælde - som heldigvis kun rammer få - er det nødvendigt med centralisering og specialisering. Ellers får vi jo ikke den bedste behandling ! !

  Og da bilen er opfundet og virker så glimrende og hurtigt, er der ikke brug for et sygehus i hver en provinsby, som dengang det var hestevognstransport.

  Og uanset hvor mange eksempler på noget pårørende kan fortælle om, eksempler hvor de har ment at vide bedre, ændrer det jo ikke på, at vi alle skal dø, og at de fleste af os heldigvis nok efterlader sørgende pårørende.

  Så lad os glædes over alt det der KAN lade sig gøre, netop i kraft af "supersygehuse," og den centralisering vanskelige specialer der kun rammer, få kræver, og så uden at mukke alt for meget, tage den nødvendige transporet med.

  Men igen: DJØF-iseringen i ledelserne har taget over og forstyrret god sygehusledelse. Der er gået statistik overflødigt journalarbejde i sagen, og som i alle andre offentlige sektorer kæmpes der for meget med at dokumentere behov for flere bevillinger, og intet er så godt som pressehistorier om "overbelæging."

  Jeg er blevet spurgt til hvad jeg kender til sagen, så hermed lidt personlig erfaring:

  Helsingør Sygehus er nedlagt - Hillerød har taget over. I stedet har Helsingør fået et Sundhedshus" der kan klare lidt dagligdags, og fint nok, det fungerer. Men ledelsen har bygget røntgenapparatet ind i et lavloftet lokale der ikke giver mulighed for at fotografere et ben i fuld udstrækning. Samtidig har man undladt at etablere de nødvendige P-pladser i Hillerød til alle os der jo naturligvis kører dertil, og ved sundhedshuset mangler ligeledes P-pladser.

  Jeg har to gange haft et seriøst sygehusophold, og begge gange blevet fint repareret af kompetente kiruger. Men den efterfølgende pleje var så som så, og kun held og patienternes egen indsats forhindrede diarreanfald på benbrækkerafdelingen. Det interesserede tilsyneladende ikke personalet.

  Begge gange har jeg oplevet at få forskellige sårinfektioner og eksemer med hjem fra sygehuset. Så åbenbart mangler ledelsen fokus på basal renholdelse, der ellers burde være en selvfølgelighed. Men rengøring er der jo ikke rigtigt prestige i at interessere sig for.

  I øvrigt: Vi klager - gør vi - hvis vi ikke får det som vi vil have det. Klagesystemet har vel efterhånden taget et omfang så det i sig selv er blevet en økonomisk og tidsmæssig belastning - uden at det i øvrigt helbreder nogle. Så måske ligger det også lidt i tiden - at pengene skal bruges på alt andet end det de er beregnet til ?

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Man skal have et friskt hoved og et godt helbred, hvis man bliver syg.

  ...Det bekræfter De tydeligt i Deres indlæg, Bertel Johansen, men at indlæggene fra Johanne Thorup Dalgaard og undertegnede af Dem beskrives som (citat) :
  ".... noget pårørende kan fortælle om, eksempler hvor de har ment at vide bedre, ændrer det jo ikke på, at vi alle skal dø, og at de fleste af os heldigvis nok efterlader sørgende pårørende."
  Det var dog et mærkværdigt, nedladende menneskesyn.
  Er i tvivl om, hvilken ledelse, De diskrediterer. I mine øjne sidder de endelige ledende ansvarlige på og omkring Slotsholmen.
  Alt andet er politiske bortforklaringer og projektioner.
  Men lad os se. Inden længe får Regionerne skylden....eller patienterne og de pårørende....?.
  Anne-Marie Krogsbøll.
  Jo, statistik er ok, men statistik kan også bestilles og vrides efter hensigten...I øvrigt er klager ikke det, man har mest overskud til, når man har været udsat for noget voldsomt. I stedet kunne man jo også foreslå og forvente af de ledende politikere, at de rådførte sig med den store faglige videns. og erfaringsbank, der findes i Danmark, INDEN de kaster sig ud i omfattende, uigennemtænkte reformer og nedskæringer. Beslutninger taget på et indsigtsfuldt og oplyst grundlag er ret formålstjenligt.

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig malkeko i datakvotekongernes datastorstalde....

  Svar til I.R. Bertelsen..

  Ja, det kan være helt uoverskueligt at have overskud til, det er jeg enig i, og har forståelse for - jeg glemte bare at skrive det. For andre kan det være en måde at få lidt afløb for vreden og sorgen. Vi hører jo ofte politikerne hævde, at de ikke har kendskab til disse sager - og det ville jo så være dejligt, hvis de fik det. Men jeg giver dig i øvrigt ret, og jeg mente ikke min opfordring som et krav, men blot som en mulighed for dem, som føler behov for på en eller anden måde at handle på et uacceptabelt forløb.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Svar til Anne-Marie Krogsbøll.

  Tak for din respons.
  I min optik tilbydes der til stadighed rådgivning og vejledning med viden og erfaring fra patientforeninger, handicaporganisationer,... ja, fra borgernes civilorganisationer, sammenslutninger og foreninger i al almindelighed. De stiller sig igen og igen til rådighed på borgernes vegne i de forskellige sammenhænge.
  **Men lydhørheden fra ledende politisk hold inden beslutninger tages synes minimal.**
  **Man giver sig ikke tid til at undersøge og perspektivere tingene grundigt.**
  Forøvrigt er man tilbøjelig til at tro, at digitalisering, robotter og stopure kan klare nærværende, fagligt funderet patientbehandling.
  Har selv ved min retarderede datters svære sygeleje oplevet, hvordan de dygtige og imødekommende læger og sygeplejersker stressede, fordi de igen og igen skulle registrere på skærmene. Og DEM var der mange af på afdelingen !. Når lægens "gammeldags" sekretær er sparet væk, så skal lægen selv klare de elektroniske indtastninger, ligesom sygeplejersken også er lænket til pc.en.
  **DET er spild af faglige ressourcer. Og det stresser det meget ansvarlige personale helt uhørt. **
  Når man som patient efterfølgende skal opleve, at beskeder og oplysninger ikke er gået fra det ene sygehus til det andet.....og at de slet ikke er kommet til den praktiserende læge. Tja. Så er det enten et spørgsmål om, at der har været for mange bolde i luften for medarbejderne, .... eller at det er den digitaliserede Sundhedsplatformens skyld....?
  Det kan i hvert fald kræve en klar hjerne og styr på egen situation at være patient og pårørende.
  MEN: Ansvaret ligger ene og alene på de uigennemtænkte beslutninger på Borgen.
  Skal man følge den trend, der er moderne på Christiansborg, så ender det såmænd nok med, at medarbejderne beskyldes for at være uvidende, dovne og for langsomme, patienterne får skylden for ikke at være raske og sunde nok, og at de pårørende ikke i tilstrækkeligt omfang tager ansvar for at være til stede og deltage i tilstrækkeligt omfang.
  Tænker på debatten om Skolereformen, hvor lærerne diskrediteredes, eleverne skulle absolut undervises i den topfyldte klasse uanset specifikke vanskeligheder og forældrene fik besked på, at de ikke havde forstand på at opdrage deres børn....
  Tænker også på debatten om hjemmeplejen, hvor de plejekrævende "blot" skulle definere eget plejebehov og efterfølgende helst privat skulle købe sig til den nødvendige hjælp i hjemmet. og hvor de pårørende beskyldtes for ikke i tilstrækkeligt omfang at deltage i plejeopgaverne, selv om de havde fuldtidsjob eller befandt sig i en anden landsdel.
  **Den form for ledelsesmæssig uvidenhed og ansvarsforflygtigelse er uhørt.**
  Det overordnede ledelsesmæssige ansvar ligger udelukkende på Christansborg, hvorfra man udstikker rammerne, betingelser og mulighederne for, at hjulene i maskineriet kan snurre.
  Den manglende lydhørhed overfor de mange erfarne og vidende borgere og medarbejderne er et stort problem, for så tages alt for mange beslutninger rent faktisk på et uoplyst grundlag, hvor man tager den letteste løsning og alene forholder sig til (måske) bestilte statistikker og (måske) tilrettelagte talkolonner...og (måske) ikke mindst til sin egen taburets helt aktuelle stabilitet......