Debat

K til Tobaksproducenterne: Nye, farlige produkter beskytter ikke vores børn og unge

Tobaksproducenternes modstand mod et forbud for nye tobaksprodukter er ikke overraskende. Det stækker deres fantasi og sundhedsskadelige kneb. Og jo, voksne skal have deres frie valg, men vi skal beskytte vores børn og unge mod alt slags afhængighed, skriver Per Larsen i en replik.

Tobaksproducenternes direktør har helt misset pointen: Ingen børn og unge skal være afhængige, skriver Per Larsen.
Tobaksproducenternes direktør har helt misset pointen: Ingen børn og unge skal være afhængige, skriver Per Larsen.Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tine Marie Andersen, direktør for Tobaksproducenterne, kritiserer Det Konservative Folkepartis forslag om et forbud mod nye tobaksprodukter, som fremkalder kræft og andre alvorlige sygdomme, i et indlæg her på Altinget den 16. april.

Det kommer ikke som nogen overraskelse for mig, at Tine Marie Andersen er kritisk over for mit partis forslag. Det vil nemlig begrænse tobaksproducenternes fantasi og stække deres sundhedsskadelige kneb.

Nye produkter stopper ikke rygere
Forslagets kerne er, at vi skal forhindre børn og unge i at blive afhængige af sundhedsskadelige produkter. Med det konservative forslag spænder vi ben for, at producenterne kan udvikle nye former for produkter, som besegler de unges skæbne og forkorter deres liv.

Med det konservative forslag spænder vi ben for, at producenterne kan udvikle nye former for produkter, som besegler de unges skæbne og forkorter deres liv.

Per Larsen (K)
Sundhedsordfører, MF

Nye tobaksprodukter har de seneste år fundet vejen ind på det danske marked, og de påvirker unge gennem sød smag, ungdommeligt design og oplysning om, at de er mindre skadelige end normale cigaretter. Ja, tobaksproducenterne er opfindsomme og udvider markedet, og de ved, hvad der virker på de unge.

Lad os ikke glemme, at cigaretter bare er én type af afhængighedsskabende produkter, som børn og unge kan kaste sig over. Andelen af daglige e-cigaretbrugere var 1,7 procent i 2013 og steg til 3,1 procent i 2018. Denne udvikling har ikke betydet et fald i andelen af normale rygere, da den stadig lå på samme niveau i den periode. 

Vi skal altså ikke stoppe børn og unges rygning ved bare at opfinde nye farlige produkter. Derimod skal vi sikre, at børn og unge aldrig begynder på noget af det. Jeg frygter, at produkterne stadig vil falde nemt i hænderne på børn og unge. Men hvis produkterne slet ikke er på markedet, er det jo en helt anden sag.

Vi skal beskytte børn og unge
Sundhedsstyrelsen har berettet, at vi kan slippe for 75.000 kræfttilfælde, hvis ingen under 18 år starter med at ryge. Netop derfor er der fortsat et behov for at fremtidssikre børn og unges muligheder for at vokse op uden at blive tobaksafhængige. 

Lad mig slå fast: Voksne er frie individer, der må træffe deres egne valg. Men vi skal passe på børn og unge.

Per Larsen (K)
Sundhedsordfører, MF

Lad mig slå fast: Voksne er frie individer, der må træffe deres egne valg. Men vi skal passe på børn og unge. Jeg vil vende den udvikling, som mit parti allerede er godt i gang med, ved blandt andet at have kæmpet for højere cigaretpriser og røgfri skoletid.

Den kamp har vi kæmpet, fordi vi mener, at børn og unge skal lære mange ting i skolen - men at ryge er ikke én af dem. Vi ved, at mange tager det første hvæs i frikvarteret, og det kan lede til livslang afhængighed. Desuden ved vi også, at hver tredje unge, som starter på cigaretterne, vil ende med at dø af det, hvis de fortsætter vanen i voksenlivet.

Så Tine Marie Andersen og jeg er enige om, at færre unge skal blive afhængige, men mit parti har altså forslaget klar for, hvordan vi fremtidssikrer lovgivningen ved at bremse for nye tobaks- og nikotinprodukter på markedet. Når vi ved, at et forbud mod nye produkter er et godt værn mod afhængighed, hvorfor i alverden indfører vi det så ikke?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Larsen

MF (K), regionsrådsmedlem (K), Region Nordjylland
agrarøkonom

0:000:00