Debat

Kære kommende sundhedsminister

DEBAT: Formanden for BPK glæder sig over det nye flertals sundhedsambitioner og efterlyser klare rammer for privathospitalerne og flere udbud.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bent Wulff Jakobsen,
formand for Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK

Kære kommende sundhedsminister, 

Du sætter dig på en af regeringens allermest udsatte taburetter, som de seneste år har været en politisk og ideologisk kampplads. Fra privathospitalernes side håber vi, at den æra er slut, og at vi sammen kan finde gode og effektive løsninger på de væsentlige udfordringer, det danske sundhedsvæsen står over for.

Et stadigt stigende pres og behov for sundhedsydelser kræver omfattende økonomiske ressourcer - og billige behandlingsløsninger. Derfor er det afgørende, at der er fokus på at få mest mulig sundhed for pengene, og det kan vi kun opnå ved et effektivt offentligt-privat samarbejde. Danskerne har høje forventninger til behandling - derfor er det afgørende, at vi i fællesskab finder gode og langtidsholdbare løsninger uden at skele til ideologi, myter eller fordomme.

Fakta

Bland dig i debatten:
Hvis du har lyst til at give dine råd til den kommende sundhedsminister, så kontakt redaktionen på [email protected]. Det er en fordel, hvis du repræsenterer en patientgruppe eller en interesseorganisation.

Og den nye regering har sat barren højt: I S og SF's sundhedsudspil "Tryghed om sundhed" er der givet mange løfter til vælgerne - og det er positivt. Det er glædeligt, at I lægger jer i selen for at forbedre det danske sundhedsvæsen, for det er der behov for. Du skal vide, at vi fra privathospitalernes side meget gerne tager vores del af ansvaret og bidrager til, at vi sikrer danskerne god, hurtig og effektiv behandling.

Det store spørgsmål er selvfølgelig: hvordan gør vi så det? Vi har tre gode bud på, hvor arbejdet kan starte, og hvor jeg egentlig ikke tror, at vi ser så forskelligt på løsningerne:

Foto:

1. Flere udbud. I nævner selv i jeres sundhedsudspil, at der skal være flere udbud, og det er vi enige i. Vil man spare penge i det danske sundhedsvæsen uden at skære i antallet af behandlinger, er udbud og inddragelse af de private sygehuses kapacitet vejen frem. Analyser viser, at den gennemsnitlige udbudstakst på nuværende tidspunkt ligger på rundt regnet 50 % af den såkaldte DRG-takst (omkostningen ved samme behandling på et gennemsnitligt offentligt hospital).

Vi kan som private aktører tilbyde en meget lavere pris end det offentlige på en række behandlinger - blot vi kan være sikre på, at der et vist antal patienter i de opgaver, vi byder på. Privathospitalerne har vist sig dygtigere til at opnå stordriftsfordele, blandt andet fordi vi ikke er afhængige af døgnbemandet akut beredskab. Vi har dermed mulighed for at fokusere på de operationer, der i stor stil er brug for i Danmark, og her er masser af muligheder for bedre behandlinger og store besparelser.

Beregninger viser, at såfremt der blev udbudt behandlinger svarende til 10 pct. af de offentlige behandlinger, vil regionerne kunne spare 3 mia. kr. om året. Det vil sige, at det er muligt at få for 3 mia. kr. mere sundhed for de penge, vi allerede i dag bruger på sundhedsvæsenet. Skal vi ikke sammen øge omfanget af udbud, så vi henter flere penge ind til sundhedsområdet her og nu?

2. Ligestilling af psykiske og fysiske sygdomme. Det er ikke at gå for vidt, at sige at psykisk syge behandles som andenrangspatienter. Og hvad værre er: psykisk syge børn behandles endnu dårligere end de voksne. Men uanset om man er barn eller voksen, så er det som psykisk syg vanskeligt at blive færdigbehandlet i Danmark. Det bør der gøres noget ved.

Mange ved det ikke, men i dag er det sådan, at privathospitalerne kan og meget gerne vil behandle psykisk syge. Alligevel ser vi igen og igen psykisk syge, der er parkeret på en offentlig venteliste. Skal vi ikke - når der nu er ledig kapacitet i det private - hjælpe disse mennesker med at komme hurtigt i behandling? Vi står klar til at hjælpe.

3. Giv privathospitalerne klare rammer. Debatten om privathospitalerne har været lang og følelsesladet. Debatten har været præget af mange myter og misforståelser, og det er en skam. For privathospitalerne er ikke en del af problemet, når det gælder fremtidens sundhedsvæsen - vi er en del af løsningen. Vi er parate til at tage ansvar, samarbejde og gå konstruktivt ind i debatten om, hvordan vi får mest sundhed for pengene og skabt et sundhedssystem, der lever op til danskernes forventninger.

Fra privathospitalernes side glæder vi os til samarbejdet med dig og den nye regering. Vi har fælles udfordringer foran os - og vi løser ikke problemerne, hvis ikke vi samarbejder konstruktivt. Og jeg tror faktisk, at vi på mange områder vil være enige om, hvad der konkret skal til for at give danskerne et bedre sundhedsvæsen, end de har i dag. Held og lykke med arbejdet!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Wulff Jakobsen

Lægefaglig direktør, Aleris Danmark, næstformand, Sundhed Danmark
cand.med. (Aarhus Uni. 1980), speciallæge i ortopædkirurgi (1992)

0:000:00