Kan regeringen slutte sundhedsvæsenets 30-årskrig?

ANALYSE: Mens alle venter på regeringens sundhedsreform, er velfærdssamfundets to mellemledere, KL og Danske Regioner, røget i totterne på hinanden. Det er en kamp om penge, overlevelse, kultur og kontrol med sundhedsvæsenet.

Det var en mindre sensation, da KL og Danske Regioners formænd, Martin Damm (V) og Bent Hansen (S) i 2014 kunne fortælle, at man var i gang med at planlægge en fusion. Planerne blev dog droppet efter modstand hos KL's medlemmer. I Sverige og Norge er de to organisationer fusionerede. 
Det var en mindre sensation, da KL og Danske Regioners formænd, Martin Damm (V) og Bent Hansen (S) i 2014 kunne fortælle, at man var i gang med at planlægge en fusion. Planerne blev dog droppet efter modstand hos KL's medlemmer. I Sverige og Norge er de to organisationer fusionerede. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Et af dansk politisk mere akavede mandekram fandt sted i december 2012 på KL og Danske Regioners fredskonference på et kursuscenter i København. 

Sidst på eftermiddagen stod den ellers så gravalvorlige, Erik Fabrin (V) fra KL, og Danske Regioners næstformand, Carl Holst (V), nu på podiet og skulle slutte konferencen. Og under hujen, latter og klappen krammede de to.  

"Vi mødes igen inden alt for længe, og så prøver vi, KL og Danske Regioner, at komme videre herfra," sagde Erik Fabrin, med hentydning til at den bitre rivalisering mellem KL og Danske Regioner skulle være slut.  

Dokumentation

Tidslinje:

1990’erne: Mulighed for fusion nævnes første gang

2007: Løkke-regeringen etablerer regionerne, kommunerne får flere sundhedsopgaver og andre opgaver fra de daværende amter. Flere eksperter taler i årene efter om en kommunal opgaveforstoppelse 

2011: Lars Løkke Rasmussen går til valg på at nedlægge regionerne

2012: Thorning-regeringen iværksætter evaluering af strukturreformen efter at have kritiseret kommunerne på blandt andet social- sundheds- og handicapområdet, mens man sad i opposition. 

2013: Thorning-regeringen ændrer meget få ting efter evalueringen af strukturreformen 

2015: Fusion mellem Danske Regioner og KL aflyses af KL’s medlemmer. Læs her.  

2015: Venstre går til valg på at lade regionerne overleve, hvis de inden næste valg overholder syv krav.

2017: Udvalg med Danske Regioner, KL og ministerielle embedsmænd afleverer anbefalinger, der skulle sikre mere sammenhæng i sundhedsvæsenet. KL tager dog forbehold i flere af anbefalingerne. Minister, aktører og eksperter kritiserer anbefalingerne for at være vage.

2018: Danske Regioners forhenværende formand, Bent Hansen (S), siger i interview i Altinget, at KL og Danske Regioners formænd ikke har mødtes i et år.

2019: Løkke-regeringen går til valg på at nedlægge regionerne.

2019: KL og Danske Regioner kan ikke blive enige om fælles anbefalinger til ny S-regering om reformer af sundhedsvæsenet. 


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00