Debat

KL: Alle regioner skal tilbyde at beholde behandlingsansvaret efter udskrivelse

Regeringen skal udforme en kvalitetsplan, der udstikker klare rammer for ansvarsfordeling og behandling for både kommuner og regioner i det nære sundhedsvæsen, skriver KL's Sundheds- og Ældreudvalg.

Der er i dag alt for stor forskel på udskrivelser fra sygehus til sygehus og fra region til region. Alle danskere bør kunne få behandling af ens kvalitet lige meget, hvor man bor, skriver Christina Krzyrosiak Hansen og Christian Budde.
Der er i dag alt for stor forskel på udskrivelser fra sygehus til sygehus og fra region til region. Alle danskere bør kunne få behandling af ens kvalitet lige meget, hvor man bor, skriver Christina Krzyrosiak Hansen og Christian Budde.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Christian Budde Opstrup
Christina Krzyrosiak Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis der er noget, vi gerne vil på sundhedsområdet i Danmark, er det at skabe mere sammenhæng og et bedre samarbejde mellem kommuner, regioner og almen praksis. Uden tvivl.

Derfor er det også rigtig godt, at regeringen har fokus på netop det, hvad angår de kommende sundhedsklynger, men også i udspillet til en sundhedsreform. Men der mangler et fokus: Hvordan sikrer vi klare rammer om kvaliteten i landets fem regioner og 98 kommuner?

Alle danskere bør være lige trygge ved, at man kan få behandling af ens kvalitet lige meget, om man bor i Aarhus, Aabybro eller Aabenraa. Derfor skal vi have en kvalitetsplan. En fælles kvalitetsplan som skaber klare rammer om opgaven og med standarder for både kommuner og regioner - som giver medarbejderne plads og rum til at udfolde sin faglighed.

Indsatsen skal være mere holistisk 

Vi skal have en fælles kurs for det nære sundhedsvæsen. Der er i dag alt for stor forskel på udskrivelser fra sygehus til sygehus – fra region til region.

I Region Hovedstaden trådte der i starten af året en ny model i kraft, hvor hospitalet, for en målgruppe, beholder behandlingsansvaret i 72 timer efter udskrivelse af patienten. Noget, der giver kommunerne bedre muligheder for at følge op hos den hospitalsafdeling, en patient er udskrevet fra. Den model skal alle regioner kunne tilbyde, så vi får en ensrettet kvalitet.  

Der er i dag alt for stor forskel på udskrivelser fra sygehus til sygehus – fra region til region

Christina Krzyrosiak Hansen og Christian Budde
Hhv. formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg og sundhedsrådmand i Aarhus Kommune

Og hvad med forebyggelse? Der skal være klare rammer for kvaliteten, når det kommer til både behandling og forebyggelse. Medarbejderne skal kunne bruge deres faglighed, men de skal have klare rammer for opgaven, og borgerne skal have klarhed om, hvilken kvalitet de kan få.

Vi skal arbejde meget mere på at forebygge og undgå indlæggelser - både på kort og lang sigt. Og det handler altså ikke kun om de mennesker, der allerede er så fremskredende i deres sygdomsforløb, at næste skridt er indlæggelse.

Nej, vi skal starte meget tidligere. Det handler for eksempel også om Benny, der netop har fået konstateret KOL og har svært ved at overskue fremtidsudsigterne – og skal lære at mestre hverdagen som kroniker. Og det handler også om Magnus og Mathilde på ungdomsuddannelsen, som måske ryger og drikker for meget og bevæger sig for lidt. Vi skal tænke hele vejen rundt. 

Så kvalitet er også, at vi på tværs af regioner og kommuner skruer meget mere op for sundhed hele livet. Og at vi investerer meget mere i forebyggelse på tværs i det nære sundhedsvæsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Krzyrosiak Hansen

Borgmester (S), Holbæk Kommune
ba.soc. (Københavns Uni.)

Christian Budde Opstrup

Rådmand for Sundhed og Omsorg (V), Aarhus Kommune, politisk leder, Venstre, Aarhus Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00