København vil lade raske ægtefæller flytte med på plejehjem

TOSOMHED: Københavns Kommune vil oprette plejehjem for par. Ældreorganisationer roser initiativet, men advarer mod at vælte plejeansvar over på raske ægtefæller.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det er vigtigt, at den samme mængde pleje til den visiterede borger følger med, så den raske ægtefælle ikke pålægges et større plejeansvar.

Nina Bruun
Seniorkonsulent, Ældre Sagen

Om få år vil ældre københavnere kunne flytte på plejehjem sammen med deres ægtefælle eller partner, selv om kun den ene part er så syg eller svækket, at de har behov for at bo på plejehjem.

Det er resultatet af den budgetaftale, som et flertal i borgerrepræsentationen indgik i sidste uge.

Til forskel fra de knap 100 eksisterende plejeboliger for par, som i dag ligger dryppet ud over kommunens plejehjem, skal det kommende parplejehjem have en samlivsprofil, som giver bedre muligheder for at fortsætte samlivet, når tiden er inde til at flytte på plejehjem.

Dokumentation

Aftalen om parplejehjem i København

Den 2. september indgik et politisk flertal (S, SF, R, V, K, DF og Fremad) i Borgerrepræsentationen forlig om kommunens budget for 2021.

Af aftaleteksten fremgår:

"Parterne er enige om, det skal være lettere for ældre par at fortsætte samlivet, når tiden er inde til at flytte på plejehjem. Derfor skal der i Københavns Kommune etableres et plejehjem, hvor en stor andel af boligerne er målrettet par med henblik på at understøtte, at ældre, som har delt deres liv med hinanden, også har mulighed for fortsat at bo sammen på plejehjem – også selvom det alene er den ene part, der har et plejebehov.

Plejehjemmet skal have en samlivsprofil, som skal give bedre muligheder for at raske ægtefæller kan tage del i deres partners liv på plejehjemmet og samtidig skabe fællesskaber med de andre ægtefæller på tværs af boligerne.

Frem mod budget 2022 forbereder og klargør Sundheds- og Omsorgsforvaltningen en model, der muliggør, at man kan tilvælge en parbolig på plejehjemmet, der planlægges opført på Østre Gasværkgrunden på Østerbro. Gasværksgrunden er allerede i dag reserveret til plejehjemsbyggeri."


0:000:00