Kommissionen vil opgradere EU’s kriseberedskab

KRISEBEREDSKAB: Når uheldet er ude, og EU i fremtiden rammes af en ny epidemi eller en naturkatastrofe, skal man være bedre forberedt. Derfor vil Kommissionen give kriseberedskabet flere muskler at spille med.

Krisekommissær Janez Lenarcic kunne tirsdag præsentere planerne for et kraftigt forstærket kriseberedskab.
Krisekommissær Janez Lenarcic kunne tirsdag præsentere planerne for et kraftigt forstærket kriseberedskab.Foto: Lukasz Kobus/EU-Kommissionen
Simon Holst Jensen

EU-Kommissionen kunne kun se til, da coronaepidemien strømmede ind over det europæiske kontinent. Unionen var slet ikke forberedt til at kunne gøre en forskel, men det skal der laves om på nu.

Tirsdag fremlagde krisekommissær Janez Lenarčič en plan for, hvordan et markant løft af kriseberedskabet rescEU skal sikre, at europæerne ikke vil mangle værnemidler, medicinsk udstyr og en række andre hjælpemidler som brandslukningsfly og redningsmateriel, når der igen vil blive behov for den slags.

Beredskabet skal ifølge planen have et økonomisk boost, der hæver budgettet fra omkring 8 milliarder kroner, som det er i dag, til omkring 23 milliarder kroner.  

0:000:00