KORA undersøger omkostninger ved rygning

SUNDHEDSØKONOMI: En undersøgelse af KORA skal klarlægge, hvad rygere koster det danske samfund hvert år. Undersøgelsen skal blandt andet opgøre udgifterne ved rygning i de forskellige sektorer.   

Hvad koster rygning i gennemsnit det offentlige om året, og hvordan er udgifterne fordelt mellem stat, regioner og kommuner? Det undersøger KORA netop nu i et projekt om samfundsomkostningerne ved rygning.
Hvad koster rygning i gennemsnit det offentlige om året, og hvordan er udgifterne fordelt mellem stat, regioner og kommuner? Det undersøger KORA netop nu i et projekt om samfundsomkostningerne ved rygning.Foto: Altinget.dk
Franka Lykke Vedel KessingKatrine Falk Lønstrup

Hvor meget koster de danske rygere samfundet?

Det undersøger KORA i et projekt, der efter planen skal være færdigt i oktober 2016.

Projektet er en registerbaseret analyse, der skal vise, hvad rygning i gennemsnit koster det offentlige om året, og hvordan udgifterne er fordelt mellem stat, regioner og kommuner.

Dokumentation

Projektets metoder

  • Studiepopulationen omfatter alle borgere, som har deltaget i Den Nationale Sundhedsprofil 2013 og har oplyst deres rygestatus (dagligryger, tidligere ryger, aldrig ryger).
  • For hver person i studiepopulationen (identificeret ved CPR-nr.) indhentes oplysninger om forbrug af offentlige ydelser i 2013 via nationale registre.
  • For borgere i Københavns og Esbjerg Kommuner indhentes desuden oplysninger om forbrug af kommunale ydelser, som ikke findes i nationale registre.
  • KORA estimerer omkostningerne ved rygning som den gennemsnitlige forskel i årlige offentlige udgifter til dagligrygere sammenlignet med personer, der tidligere har røget eller aldrig har røget.

Projektperiode: juli 2014 - oktober 2016.

Samarbejdspartnere: Københavns og Esbjerg Kommuner, Statens Institut for Folkesundhed, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden.

Kilde: KORA


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00