KORT: Private løser færre opgaver i 59 kommuner

OVERBLIK: Andelen af opgaver, der løses af private aktører, er faldet i over halvdelen af landets kommuner. Se hvilke her.

Gribskov er fortsat den kommune i landet, hvor den største andel af opgaverne løses af private leverandører. Men disse år hjemtager kommunen igen store opgaver, fortæller borgmester Anders Gerner Frost (Lokal).
Gribskov er fortsat den kommune i landet, hvor den største andel af opgaverne løses af private leverandører. Men disse år hjemtager kommunen igen store opgaver, fortæller borgmester Anders Gerner Frost (Lokal).Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde
Fakta
Privat leverandørindikator
Det private leverandørindeks (PLI) viser andelen af de såkaldt udbudsegnede serviceopgaver i kommunerne, der er konkurrenceudsat og overtaget af private leverandører. Dermed adskiller PLI sig fra den ofte anvendte indikator for konkurrenceudsættelse (IKU), der også medtager konkurrenceudsatte opgaver, hvor leverandøren er offentlig.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

For første gang siden strukturreformen faldt andelen af udliciterede opgaver en smule i 2018.

På landsplan er der tale om et fald på 0,2 procentpoint i det såkaldte private leverandørindeks fra 26,9 i 2017 til 26,7 i 2018. Faldet dækker dog over store forskelle på tværs af landets kommuner.

Det største fald i udliciteringsgraden finder man godt nok i den ærkesocialdemokratiske kommune Middelfart Kommune, hvor tilbagegangen er på 6,2 procentpoint. Den lige så socialdemokratiske kommune Herlev kommer ind som nummer ti med et fald på 2,5 procentpoint.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00