Kræftens Bekæmpelse roser tobaksaftale

TOBAK: Forliget mellem EU's Ministerråd og EU-Parlamentet om det nye tobaksdirektiv får ros. Både fra de, der henholdsvis ønskede en stram og en lempelig tobaks-politik.
Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Forliget om revisionen af direktivet betyder:

  • Advarslen på cigaretpakkerne bliver større (fra 33 til 65 procent af pakkernes for- og bagsider). 
  • Pakker i særligt smarte designs forbydes (eksempel: Pakker formet som en læbestift eller parfume-flasker).
  • Rosende anprisninger af cigaretternes smag forbydes. 
  • Smagsstoffer som frugt, mentol og slik forbydes. Dog vil eksempelvis mentol-cigaretter få en udfasningsperiode. 
  • Der stilles en række sikkerheds- og kvalitetskrav til e-cigaretter. Når der kommer mere viden om e-cigaretters sundhedseffekt, vil myndighederne lettere kunne gribe ind med skærpet lovgivning. 

 

Et vigtigt skridt fremad for at sikre færre rygere og dermed kræftsyge. Sådan vurderer man i Kræftens Bekæmpelse konsekvenserne af det forlig, som er indgået mellem EU's Ministerråd og EU-Parlamentet om tobaksdirektivet.

Projektchef i Kræftens Bekæmpelse Niels Them Kjær hæfter sig ved, at direktivet på en række områder bidrager til, at færre unge overhovedet begynder at ryge.
"Vi har fået begrænset antallet af smagsstoffer, og advarslerne på pakkerne bliver større. Dermed bliver cigaretterne mindre velsmagende for de unge. Og pakkerne er med de større advarsler dårligere som markedsføring i butikkerne," siger Niels Them Kjær.

Forliget, der nu formelt skal godkendes af de enkelte landes ministre og hele EU-Parlamentet, forbyder nemlig en række smagsstoffer som frugt, mentol, lakrids og vanilje.

0:000:00