Læge: Fagforeninger skal tage større ansvar for stressramte

ARBEJDSMILJØ: Fagforeningerne skubber for meget ansvar over på lægen, når det handler om stress på arbejdet, mener praktiserende læge og LA-regionspolitiker. Hun opfordrer fagforeningerne til at tage større ansvar. FTF medgiver, at der er et problem, men understreger, at løsningen skal findes på den enkelte arbejdsplads.

Fagbevægelsen bør i højere grad træde til, hvis deres medlemmer oplever stress i deres arbejdsliv. Der nytter det ikke noget at sende dem til lægen efter en sygemelding, mener læge og regionsrådspolitiker Marianne Mørk Mathiesen (LA).
Fagbevægelsen bør i højere grad træde til, hvis deres medlemmer oplever stress i deres arbejdsliv. Der nytter det ikke noget at sende dem til lægen efter en sygemelding, mener læge og regionsrådspolitiker Marianne Mørk Mathiesen (LA).Foto: Colourbox
Michael Hjøllund

Det psykiske område er generelt vanskeligt at føre tilsyn med. Det er svært at afdække relationer. Hvad er snævert forbundet med dine arbejdsopgaver, hvad er kemi mellem mennesker, og hvad handler om privatlivet?

Karoline Klaksvig
Arbejdsmiljøchef, Dansk Arbejdsgiverforening

Når en ansat føler sig stresset, skal fagforeningen løfte en større del af opgaven med at sørge for, at det ikke ender med en sygemelding. Det mener praktiserende læge og regionsrådsmedlem for Liberal Alliance Marianne Mørk Mathiesen

I sit daglige arbejde som læge oplever hun ofte, at de faglige organisationer har lidt for travlt med at sende stressede medlemmer videre til lægen for at få en sygemelding. Det hjælper ikke den stressramte. Tværtimod, mener hun. For problemet ligger ofte på arbejdspladsen og skal løses netop der.

Derfor opfordrer Marianne Mørk Mathiesen fagforeningerne til at tage et større ansvar for at forbedre forholdene på de danske arbejdspladser.

Dokumentation

Stress og psykisk arbejdsmiljø

En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø blandt 16.300 beskæftigede viste i 2012, at 15 procent af alle de adspurgte havde følt sig stressede ’Hele tiden’ eller ’Ofte’ inden for de sidste 2 uger.

Af dem angav 52 procent arbejde som den vigtigste kilde til stress. Andre 43 procent svarede, at kilden til stress var både arbejde og privatliv.

I 2011 vedtog et flertal i Folketinget en målsætning om at forbedre det psykiske arbejdsmiljø frem mod 2020.
Konkret er ambitionen, at andelen af beskæftigede, der er psykisk overbelastede, skal falde med 20 procent frem mod 2020.

I februar 2015 kom den første statusrapport for målsætningen. Den viser, at der fra 2012 til 2014 er sket en lille stigning i andelen af beskæftigede, der er psykisk overbelastede. Fra 14,5 procent til 15,1 procent. Ændringen er ikke statistisk signifikant, men beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen kaldte resultatet for "ikke tilfredsstillende."

Senere i februar annoncerede ministeren, at regeringen snart forventer at kunne præsentere et nyt udspil om arbejdsmiljø, der skal understøtte 2020-målene, der også indeholder målsætninger for det fysiske arbejdsmiljø.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00