Debat

Lægefaglig tænketank: Corona-håndteringen har svækket tilslutningen til børnevacciner

På tre år har vi set den værste regression for børnevacciner i 30 år. Og selvom forklaringerne er mange, spiller håndteringen af coronakrisen en væsentlig rolle, skriver Mia Gall Grandahl.

I 52 af de 55 undersøgte lande faldt den offentlige opfattelse af vacciner til børn mellem 2019 og 2021, skriver Mia Gall Grandahl.
I 52 af de 55 undersøgte lande faldt den offentlige opfattelse af vacciner til børn mellem 2019 og 2021, skriver Mia Gall Grandahl.Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/Ritzau Scanpix
Mia Gall Grandahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tilliden til børnevacciner har lidt et bekymrende knæk. Under corona frygtede vi det, og nu er det en realitet. Millioner af børn verden over risikerer at blive alvorligt syge og i værste fald dø som konsekvens af voksende vaccineskepsis og mistillid til håndteringen af pandemien.

Rundt om i verden har folk mistet troen på børnevacciner, og på globalt plan gik 67 millioner børn glip af en eller flere potentielt livreddende vacciner mod eksempelvis mæslinger og polio, fastslår FN's børnefond Unicef i organisationens årlige flagskib, rapporten ”State of the World's Children”.

Herhjemme anbefalede Sundhedsstyrelsen, at børn ned til femårsalderen blev corona-vaccineret til trods for, at hverken sygeligheden eller dødelighed hos børn retfærdiggjorde risikoen for eventuelle bivirkninger. Et eklatant brud på det traditionelle forsigtighedsprincip, der netop skal sikre tilliden til at følge myndighedernes anbefalinger.

Allerede tilbage i sensommeren 2021 advarede Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS, om, at der potentielt kunne spildes mange flere leveår ved ikke at sikre tilslutningen til det etablerede børnevaccinationsprogram, end der kunne vindes ved at indføre vaccination mod SARS-CoV-2 for børn.

Bekymrende regression for børnevacciner

I 52 af de 55 undersøgte lande faldt den offentlige opfattelse af vacciner til børn mellem 2019 og 2021. Kun i Mexico, Indien og Kina er tilliden intakt. Det globale tilbageskridt i børneimmunisering i løbet af de tre år er den værste regression for børnevacciner i 30 år, understreger FN-agenturet.

Dataene er et "bekymrende advarselssignal" om stigende vaccineskepsis midt i misinformation, svindende tillid til regeringer og politisk polarisering, pointerer Unicef og advarer om, at næste bølge af dødsfald kan være af børn med mæslinger, difteri eller andre forebyggelige sygdomme. Særligt Afrika og Sydøstasien blev hårdt ramt, og 48 millioner børn estimeres slet ikke at have fået deres rutinemæssige vaccinationer.

Samtidig blev der både internationalt og nationalt rejst tvivl om proportionaliteten mellem risikoen for alvorlig sygdom/død og vaccinernes sikkerhed ved anvendelse på børn

Mia Gall Grandahl
Overlæge og formand, Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS

Forklaringerne er mange. Pandemien afbrød børnevaccination næsten overalt, især på grund af intense krav til sundhedssystemer, omdirigering af immuniseringsressourcer til covid-19-vaccination, mangel på sundhedspersonale og hjemme-foranstaltninger, fremgår det af rapporten.

I Danmark, hvor vi traditionelt har en forsigtig tilgang til vacciner, blev det i forbindelse med SARS-CoV-2 epidemien besluttet at prioritere vaccination af 15-18-årige og siden 12-15-årige uden risikofaktorer. I juli 2021 blev den første corona-vaccine til børn på 12-15 år taget i brug, og i november samme år godkendte EU også vaccinen til mindre børn på 5-11 år, og Sundhedsstyrelsen anbefalede også at vaccinere denne gruppe.  

Beslutningen blev taget til trods for, at ikke bare indlæggelsesfrekvensen, men også dødeligheden med SARS-COV-2 var ekstrem lav. Mindre end 0,1 procent af alle smittede børn indlægges, og de smitter så lidt, at restriktioner som skolelukninger og at holde afstand er ude af proportioner, når risikoen for sociale og psykiske konsekvenser medregnes.

Samtidig blev der både internationalt og nationalt rejst tvivl om proportionaliteten mellem risikoen for alvorlig sygdom/død og vaccinernes sikkerhed ved anvendelse på børn, pointerede ATLAS i analysen af, hvorvidt raske børn skulle vaccineres mod corona.

Bekymringen er intakt

Mens over 90 procent af den voksne befolkning tog imod tilbuddet om at blive corona-vaccineret, lod flere end otte ud af ti af de 12-17-årige sig vaccinere. I aldersgruppen 5-11-årige var det fire ud af ti, viste tal fra Danmarks Statistik i marts. Ses her isoleret på de yngste, blev kun 22 procent af de femårige vaccineret, hvilket indikerer en øget skepsis i forhold til myndighedernes anbefaling.

Umiddelbart ser det ud til, at opbakningen til det danske børnevaccinationsprogram overordnet har holdt niveauet, viser årsrapporten for børnevaccinationsprogrammet. Men bekymringen for faldende tilslutning er intakt, og det er vigtigt, at forældre fortsat tilvælger at få deres børn vaccineret, understreger Sundhedsstyrelsen.

Udmeldingen kommer samtidig med, at kritikken af myndighedernes behandling af mulige ofre for vaccineskader tager til. I Tyskland er flere end 180 civile retssager om påståede skader forårsaget af corona-vaccination på vej, og den tidligere premierminister i Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet (SDU), har i programmet Laschet til ZDF-programmet ”Berlin direkt” erkendt, at politikerne under pandemien burde have påpeget flere mulige konsekvenser af vaccination.

Også danske politikere fra højre til venstre er begyndt at stille spørgsmålstegn ved regeringens hidtil kontante afvisning og manglende lyst til at forholde sig til mulige danske vaccineskader. Regeringens svar vil formentlig gøre indtryk på de forældre, som i dag kan føle sig usikre på myndighedernes vaccineanbefalinger og dermed tiltroen til børnevaccineprogrammet, der bestemt ikke har brug for at blive svækket.

Håndteringen af coronakrisen har haft ofre nok.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mia Gall Grandahl

Formand for Den Lægefaglige Tænketank, Atlas, overlæge i psykiatri

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024