Debat

Lif: Ikke alle forskningsområder sat til vægs af udlandet

REPLIK: Der investeres massivt i lægemiddelforskning i den private sektor i Danmark, skriver chefkonsulent i Lægemiddelindustriforeningen Allan Skårup Kristensen, der peger på, at den bedste vej til styrkede private investeringer går gennem grundforskning.

Foto: Lægemiddelindustriforeningen
Mads Bang
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Allan Skårup Kristensen
Chefkonsulent, Lægemiddelindustriforeningen (Lif)

Dansk privat forskning sættes ikke til vægs af udlandet på alle områder.

Lægemiddelindustrien øger hvert år investeringerne i privat lægemiddelforskning, så den generelle stagnation i privat forskning og udvikling skyldes faldende investeringer i andre brancher. I 2013 investerede private virksomheder i lægemiddelindustrien 10,8 mia. kr. i lægemiddelforskning.

Lægemiddelvirksomhedernes forskning udgør dermed 30 pct. af al privat forskning i Danmark.

Fakta
Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Lif er enig med Peter Høngaard Andersen i, at det vigtigste er at bringe forskningen op på allerhøjeste internationale niveau, for så investerer virksomhederne i Danmark nærmest af sig selv.

De virksomheder og brancher, som kan foretage forsknings- og udviklingsinvesteringer i en størrelsesorden, som for alvor kan rykke ved Danmarks placering på ranglisterne, ønsker kun at samarbejde med de bedste forskere og forskningsmiljøer.

Lægemiddelindustrien øger hvert år investeringerne i privat lægemiddelforskning, så den generelle stagnation i privat FoU skyldes faldende investeringer i andre brancher.

Allan Skårup Kristensen
Chefkonsulent, Lægemiddelindustriforeningen

Derfor er der ingen modstrid imellem det at satse på stærk grundforskning og privat forskning og udvikling. Tværtimod. Grundforskningsfondens undersøgelser af deres Centres of Excellence viser da også, at topforskerne overgår andre forskere på stort set alle parametre. De publicerer mere og bedre. De udklækker flere talenter. De udtager flere patenter. De får flere priser og tildeles flere private og internationale forskningsbevillinger.

Vejen til større private forsknings- og udviklingsinvesteringer sker først og fremmest via en styrket dansk grundforskning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00