Debat

Lise Müller: Forsikringsselskaberne kan misbruge data

DEBAT: Forsikringsselskaberne kan misbruge borgernes sundhedsdata, fastholder regionsrådsmedlem Lise Müller (SF) i et svar til Morten Elbæk fra Sundhed.dk.

Foto: Region Hovedstaden
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Deling af sundhedsdata har mange fordele, men lad os nu ikke lukke øjnene for de åbenlyse negative aspekter, bare fordi det er mere besværligt at forholde sig til det.

Af Lise Müller (SF)
Sygeplejerske, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden

Morten Elbæk pointerer i en replik til mig, at forsikringsselskaber bestemt ikke har adgang til patienters journaloplysninger. Det har jeg nu heller ikke påstået, men som direktør for Sundhed.dk bør Morten Elbæk også følge, hvordan produktet anvendes, og hvilke risici der er.

De praktiserende læger melder nemlig om, at forsikringsselskaberne i stigende grad går uden om de praktiserende læger. Senest er der forlydender om, at brancheforeningen for Forsikring og Pension har opsagt aftalen om honoraret for at besvare forsikringsselskabernes spørgsmål om patienters helbredsforhold. De praktiserende læger fortæller, at patienten i stedet bliver bedt om et fuldt print af journalen eller på anden måde adgang til fuld journal.

En farlig vej
Hvorfor er det en farlig vej? Jo, det vil sandsynligvis betyde, at forsikringstagere i langt højere grad i fremtiden vil blive præsenteret for policer med forbehold, eller ikke at kunne få dækket en skade. Hvis ikke forsikringsselskaberne vil bruge data, hvorfor så bede om dem?

Journalen er - ud over at være patientens - også lægens arbejdsredskab, hvor større og mindre ting noteres ned. Lægen har hidtidigt været garant for relevansen af de sundhedsdata, der kommer videre til forsikringsselskaberne. Den nye situation, hvor forsikringsselskaberne udbeder sig fuld adgang til sundhedsdata, åbner op for fejlfortolkninger og jeg kan ikke forestille mig, dette vil være til borgernes fordel.

Negative aspekter
Vi kan bruge eksemplet med "ondt i ryggen". Da vi ved, at 90 procent af den voksne danske befolkning på et tidspunkt vil få problemer med ryggen, og 1/3 har haft det inden for de sidste to uger, kunne man for eksempel forestille sig, at den gruppe ikke længere vil kunne få dækning for nogen form for ryglidelser.

Har du på et tidspunkt henkastet fortalt din læge dette, og vedkommende har nedfældet det, kan det få afgørende betydning, også selvom det overhovedet ikke var relevant, eller er taget ud af en kontekst. De fleste borgere vil nok have svært ved at overskue konsekvenserne af, at forsikringsselskaber får fuld adgang til deres sundhedsdata.

Deling af sundhedsdata har mange fordele, men lad os nu ikke lukke øjnene for de åbenlyse negative aspekter, bare fordi det er mere besværligt at forholde sig til det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Müller

Næstformand, SF, fhv. regionsrådsmedlem (SF), Region Hovedstaden
master i sundhedspædagogik (Danmarks Pædagogiske Universitet 2006), sygeplejerske (HS 1999)

0:000:00