Løkke gør statsministeren kunsten efter og vil tale om døden: Nu skal organdonation på den politiske dagsorden

Først ville Mette Frederiksen tale om aktiv dødshjælp. Så ville Lars Løkke tale om organdonation. Regeringen vil igangsætte "den svære debat om en værdig død", understregede Løkke på Folkemødet.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Moderaternes Lars Løkke Rasmussen er fortaler for, at danskerne som udgangspunkt er organdonorer, medmindre de aktivt har sagt fra.

Det sagde han i sin partiledertale på Folkemødet i Allinge.

"Organdonation er en tung debat, som for os handler om at tage stilling til noget, som vi i virkeligheden slet ikke har lyst til at gå at tænke på. Nemlig den dag, hvor jeg selv eller en af mine kære ikke er her mere," sagde han og fortsatte:

"Hvad kan man så? Kan man formode, at danskerne er organdonorer, hvis ikke de har sagt fra? Eller hvor langt kan man gå, hvis man vil tvinge os alle sammen til at tage stilling? Jeg mener personligt selv det første – at man godt kan formode, at vi danskere gerne vil donere, medmindre vi tydeligt har sagt fra."

Lars Løkke Rasmussen understregede, at der ikke vil komme en politisk løsning på organdonation i nærmeste fremtid. Det kræver en langvarig debat, sagde han.

"Jeg har fuldstændig respekt for, at nogen mener noget andet. Først og fremmest er det en debat, vi skal have med hinanden." 

En værdig død

Med snakken om organdonation lagde Lars Løkke Rasmussen kimen til at bygge videre på det, statsminister Mette Frederiksen var begyndt på: at tale om døden.

Statsministeren bekendtgjorde nemlig i sin åbningstale på Folkemødet, at det var tid til at tage en debat om aktiv dødshjælp – og udtrykte, at hun selv er tilhænger.

Regeringskollegaen Lars Løkke Rasmussen er enig.

"Det er vigtigt, at vi får den her svære debat om en værdig død, selvom det er et emne, der splitter. Men jeg synes, at vi bør samles om det i stedet," sagde udenrigsministeren fra folkemødescenen. 

Det er vigtigt, at vi får den her svære debat om en værdig død, selvom det er et emne, der splitter.

Lars Løkke Rasmussen
Udenrigsminister, Moderaterne

Ligesom statsministeren nævnte Lars Løkke Rasmussen også forfatter og journalist Kirsten Jacobsen, som tidligere i år skrev en bog om sin afdøde mand. Bogen taler for aktiv dødshjælp.

"Hun (Kirsten Jacobsen, red.) havde givet sin mand et løfte om aldrig at svigte ham, hvis han blev syg. Aldrig nogensinde at overlade ham til sin egen skæbne. Et løfte om at holde sammen til det sidste. Et løfte, hun ikke kunne holde," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Udenrigsministeren var tydeligt berørt. Kirsten Jacobsen ligger ham heller ikke fjernt, da det var hende, der forfattede bogen Befrielsens Øjeblik i 2019. I den bog udtrykte Lars Løkke Rasmussen for første gang tanker om en regering hen over midten.

Nu har Kirsten Jacobsen tilsyneladende endnu engang udgivet en bog, der sætter en politisk dagsorden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Kirsten Jacobsen

Foredragsholder, journalist og forfatter
stud.jur. (Københavns Uni.)

0:000:00