Løkke vil hente ministre udefra

NYHED: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V), savner flere ministre udefra. Alt for mange er præget af baggrund i ungdomspartierne. Arne Rolighed blev hentet udefra og mener, det tilfører en faglighed, folkevalgte politikere ikke har.
Lars Igum Rasmussen
Flere ministre vil i fremtiden blive hentet uden for Christiansborg, hvis det står til Venstres kronprins, indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen.

Folketingspolitikerne er for ens og for præget af deres tid i ungdomsafdelingerne i deres respektive partier.

Sådan lyder udmeldingen fra Lars Løkke Rasmussen i "Håndbog for statsministre", en bog om politisk ledelse, der netop er udkommet på Gyldendal.

"Hvis alle parlamentarikere er nogle, der har trådt deres fødder i ungdomsbevægelserne og så læst polit. helt eller halvt færdigt, kan det blive for ensartede profiler. Derfor tror jeg personligt, at det på sigt kan være en fordel også at hente ministre ind udefra – for at få bredde i kompetencerne," siger han i bogen.

Dokumentation

Foghs fangst uden for Borgen:

  • Claus Hjort Frederiksen (V) udnævnt til beskæftigelsesminister 27. november 2001. Var ikke medlem af Folketinget. Var partisekretær for Venstre. Blev valgt til Folketinget ved valget 8. februar 2005.

  • Bertel Haarder (V) udnævnt til minister uden portefølje (Europa-minister) og integrationsminister 27. november 2001. Var ikke medlem af Folketinget. Var medlem af Europa-Parlamentet. Blev genvalgt til Folketinget 8. februar 2005.

  • Helge Sander (V) udnævnt til videnskabsminister 27. november 27. november 2001. Var ikke medlem af Folketinget. Var borgmester i Herning. Blev genvalgt til Folketinget 8. februar 2005.

  • Connie Hedegaard (K) udnævnt til miljøminister og minister for nordisk samarbejde 2. august 2004. Var ikke medlem af Folketinget. Var journalist på DR. Blev genvalgt til Folketinget 8. februar 2005.

    Bertel Haarder, Helge Sander og Connie Hedegaard havde dog tidligere været medlem af Folketinget og Claus Hjort Frederiksen var i inderkredsen af Venstre.

    Poul Schlüter om Isi Foigel, der blev hentet ind som skatteminister udefra:

    "Uden Isi Foigel som skatteminister havde vi aldrig fået den ganske glimrende skattereform, som han forhandlede på plads i 1985. Det mener jeg hænger sammen med, at Isi var kyndig, både stærk og smidig og især, at han var "jomfruelig" som politiker. Hentet udefra med sin store saglige indsigt, men uden at være belastet af årelange stridigheder og skærmydsler med de andre partiers skatteordførere på Christiansborg."
    Fra bogen "Sikke et liv", 1999.

    Anne Birgitte Lundholdt, tidl. minister, Det Konservative Folkeparti:
    "Schlüter tog en eller to ind for at få frisk blod. Anders er en helt anden type: Et meget systemtro menneske, som er meget regelret og siger: Jeg har en stor folketingsgruppe at tage af. Det gør jeg en dyd ud af."
    Fra "Håndbog for Statsminister", 2006.


  • 0:000:00