Måling: Stort flertal klar til at hæve cigaretprisen med 50 procent

PRISHOP: En pakke cigaretter skal fremover koste 60 kroner. Det mener et markant flertal af danskerne ifølge ny måling. Statsministeren forventer, at cigaretpriser bliver et tema i valgkampen.

Et klart flertal af danskerne går ind for at hæve prisen på en pakke cigaretter til 60 kroner fra de nuværende cirka 40 kroner. Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten. 

Samtidig lægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et interview med Altinget op til, at cigaretpriserne kan blive et tema i den forestående valgkamp.

"Jeg vil tro, at vi kommer til at tale om det senere, både i valgkampen og efter næste valg," siger Løkke i et podcastinterview om regeringens sundhedspolitik.

Han understreger dog, at en forhøjelse af prisen ikke er en del af regeringens politik:

"I den her regering, i den sammensætning, den har nu, er der nogle ideologiske barrierer," siger han.

Sundhedsordfører Jane Heitmann (V) formulerer Venstres holdning sådan her:

"Fra Venstres side ser vi gerne, at cigaretter bliver så dyre som muligt, dog uden at vi får øget grænsehandel eller potentielt vil se flere illegale cigaretter på det danske marked." 

Hvad betyder det i kroner og øre ud fra jeres vurdering?

"Vi har ikke lagt os fast på en pris endnu," siger Jane Heitmann.

LA: Skatter og afgifter skal ned
Forebyggelseseksperter er enige om, at prisen er det mest effektive instrument til at stoppe tilvæksten af især unge rygere. Samtidig koster en pakke cigaretter efterhånden mindre i Danmark end i en række af de europæiske lande, vi normalt sammenligner os med: Sverige, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Holland, Belgien med flere.

Stadig flere af Folketingets partier har derfor erklæret sig parate til at hæve afgifterne på cigaretter markant.

Blandt andet har De Konservative meldt ud, at de ønsker et prishop. Ifølge forebyggelsesordfører Birgitte Klintskov Jerkel (K) skal en pakke cigaretter koste 60 kroner.

"Det er en sag, der er meget vigtig for os, så vi kan komme den stigende rygning blandt unge til livs," siger hun til Altinget. 

Regeringspartneren Liberal Alliance er imidlertid imod:

"Vi mener ikke, man skal bruge afgifter og skatter til at bestemme, hvordan folk skal leve deres liv, så længe det, de foretager sig, kun påvirker deres egen krop," siger sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA). 

Er I den ideologiske barriere i regeringen?

"Ja, det er vi vel."

Men er det et kardinalpunkt for jer, eller er I til at forhandle med?

"Vi har ikke ultimative krav. Der er mange skatter og afgifter, vi gerne vil have sat ned. Så hvis vi får et tilbud, vi ikke kan sige nej til, kan det da godt være, vi kan indgå et kompromis. For os er det vigtigste, at skatter og afgifter samlet set falder," siger Kattrup.

Hos regeringens støtteparti er man også imod en markant forhøjelse af priserne. Det rokker målingen ikke ved, fortæller sundhedsordfører Liselott Blixt (DF):

"Det vil gå ud over de fattigste, som ikke kan holde op med at ryge. Hvis det var så let at holde op, var de nok stoppet for længst," siger hun.

 

S har ikke lagt sig fast på pris
I oppositionen ligger SF, Alternativet og Enhedslisten på linje med De Konservative. Disse partier ønsker en pris på 60-65 kroner. De Radikale har tidligere meldt ud, at de ønsker samme prisniveau som i Norge, hvor en pakke cigaretter koster 90 kroner, men i deres seneste oplæg fra september er de landet på 70 kroner.*

Socialdemokratiet har ikke gjort sin stilling op:

"Vi har ikke haft en fornyet drøftelse i partiet af, hvad prisen skal være," siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) og tilføjer:

"Vi er dog meget opmærksomme på, at priserne er meget lave i Danmark i forhold til lande, vi normalt sammenligner os med, og at prisen er en væsentlig faktor for unges rygning."

Skal cigaretpriserne være en del af valgkampen?

”Vi forventer da, at rygning bliver et valgkampsspørgsmål. Hvis vi ingenting gør, har Sundhedsstyrelsen beregnet, at 75.000 af vores børn og unge på sigt vil udvikle kræft på grund af rygning. Det er sagens alvor," siger Flemming Møller Mortensen.

Klassisk lurepasning
Når Venstre og Socialdemokratiet ikke vil komme med et konkret bud på, hvad en pakke cigaretter skal koste, handler det om netop den tilstundende valgkamp, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

"Det er klassisk lurepasning før valget. For selvom der er bred opbakning til at hæve prisen, risikerer man selvfølgelig, at inkarnerede rygere reagerer negativt," siger han.

"Når det kommer til stykket, er det her spørgsmål naturligvis vigtigere for rygere end for ikkerygere, så de store partier kan ikke vinde noget ved at være meget konkrete nu.” 

Slider det ikke på troværdigheden, når sundhedsordførerne nægter at komme på banen på det her spørgsmål, samtidig med at de udtrykker bekymring over det stigende antal rygere?

”S behøver ikke spille konkret ud før valget; den bold ligger hos regeringen," mener Erik Holstein.

-----

* I en tidligere version af artiklen fremgik det fejlagtigt, at De Radikale stadig går ind for en pris på 90 kroner for en pakke cigaretter. 

Forrige artikel Sundhedsministeriet har fundet ny afdelingschef Sundhedsministeriet har fundet ny afdelingschef Næste artikel VIVE får ny direktør med tung forskningserfaring og grønne fingre VIVE får ny direktør med tung forskningserfaring og grønne fingre