Ministre overskrider svarfrister med 50%

§ 20-svar er tændvæske til den demokratiske ild, som både vælgere, medier og de folkevalgte kan lune sig ved. Derfor er det uantageligt, at ministrene i snit overskrider svarfristerne med 50% Mejdahl og Auken må gå i fælles aktion, skriver Altingets redaktør ugens klumme.
Rasmus Nielsen

Den offentlige debat bør ikke drive klapjagt på folketingsmedlemmernes spørge- og markeringslyst. Det politiske liv bør tværtimod sikre, at spørge-møllen kan dreje uhindret. Folketinget bør sætte sig i respekt overfor ministrene.

Rasmus Nielsen
Redaktør, Altinget.dk
Fakta
Ønsker et medlem at indhente oplysninger om et offentligt anliggende, kan dette ske ved et spørgsmål til vedkommende minister. (...)

Spørgsmålet stilles skriftligt. Det skal være kort og bestemt affattet og kan være ledsaget af en kort skriftlig begrundelse.

Gives skriftligt svar, hvilket bør ske i løbet af 6 søgnedage, videresender formanden dette til spørgeren og foranlediger både spørgsmål og svar trykt i Folketingstidende.


Kilde: Folketingets forretningsorden, uddrag af § 20
ET AF INSTRUMENTERNE i samspillet mellem den lovgivende magt (Folketinget) og den udøvende (regeringen) er de såkaldte § 20-spørgsmål.

Det er den tyvende paragraf i Folketingets forretningsorden, der giver medlemmerne mulighed for ”at indhente oplysninger om et offentligt anliggende” hos en minister.

Det er en demokratisk ret, folketingsmedlemmerne i stærkt stigende grad benytter sig af. Sidste folketingsår 2003-04 blev der stillet 5.217 spørgsmål mod 2.850 i 2001-02.

Hvert spørgsmål anslås at koste samfundet 3.000 kr. – så § 20-eventyret koster hen ved 16 mio. kr. årligt.

0:000:00