Debat

National handlingsplan kan bremse væksten i lungesygdom

DEBAT: Ligesom vi har en kræftplan og en hjerteplan, er det også naturligt at iværksætte en KOL-plan for at bremse væksten i den store udgiftstunge folkesygdom.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Johannes Flensted-Jensen
Formand for Danmarks Lungeforening

Sygdomme i lunger og luftveje rammer flere hundredetusinde danskere, men bekæmpelse af lungesygdomme savnes ofte i både det politiske og mediemæssige billede.

Det er tankevækkende, når man samtidig tænker på, hvor vitalt et organ lungerne er - hver gang vi trækker vejret, påvirkes lungerne af det skidt, vi får med ned. Vigtigt er det imidlertid, at lungesygdomme for manges vedkommende kan forebygges ved at undgå tobaksrygning.

KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) er en sygdom, som stadig er relativt ukendt for mange. Men faktisk har omkring 300.000 danskere KOL, hver dag dør mindst 10 danskere af KOL, og hver fjerde akut indlagte på en medicinsk afdeling er en KOL-patient.

Det må vi gøre noget ved, og det kan kun gå for langsomt!

National handlingsplan er påkrævet
Danmarks Lungeforening ønsker en national handlingsplan for KOL, som sætter klare mål for opsporing, behandling og rehabilitering. Ligesom vi har en kræftplan og en hjerteplan, er det også naturligt at have en KOL-plan med det omfang sygdommen har.

Det skal bl.a. ske på tre måder:

1. Tidlig opsporing af lungesygdom i almen praksis
KOL og lungekræft skal opdages så tidligt som muligt - dvs. ofte før patienten selv har fået symptomer på sygdommen - og i denne indsats er den alment praktiserende læge en hovedhjørnesten. Derfor skal de praktiserende læger mere proaktivt tale rygevaner med deres patienter, vejlede om rygestop og ikke mindst måle patienternes lungefunktion regelmæssigt.

2. Tidlig opsporing af lungesygdom i de nye kommuner
Kommunerne - der fra 1. januar overtager den borgerrettede forebyggelse - må i deres sundhedspolitik tænke tidlig opsporing af KOL og lungekræft ind og gerne i tæt samspil med almen praksis.                                                                                                                                                              

3. Lungemedicinere til lungepatienter
Regionerne må sikre, at lungesyge tilses af lungemedicinere på sygehusene. Vi hører i stigende grad om patienter, der ikke tilses af kvalificeret personale. Det er uheldigt, for det har betydning for hurtigheden i deres diagnose og behandling.

4. Rehabilitering for alle, der har behov for det
Kommuner og regioner skal i sundhedsaftalerne sætte klare mål for rehabiliteringsindsatsen af patienter med KOL og ikke mindst sikre, at patienterne får den rette vejledning om rehabilitering og ikke ender mellem to stole.

Men vi kan allerede nu høste de "lavthængende" frugter, og her er to budskaber vigtige:

  • Budskabet til politikerne er: Indfør totalt forbud mod rygning på arbejdspladser og i det offentlige rum - uden mulighed for mellemløsninger, såsom rygerum etc. - så får vi hurtigt mere sundhed uden, at det koster mange penge. Det vil begrænse adgangen til at ryge, og det vil især over for unge have en præventiv effekt.

  • Budskabet til befolkningen er: Kend din lungefunktion - ligesom du kender dit blodtryk, og hvis du ryger, så gennemfør et rygestop.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johannes Flensted-Jensen

Fhv.
cand.mag. i historie og idræt (Københavns Uni. 1973)

0:000:00