Pris på ny digital infrastruktur er steget 145,7 millioner, før udviklingen er begyndt

DYRERE: Nye offentlige it-systemer skal spare virksomheder og det offentlige for millioner af kroner. Men regningen vokser allerede, før projekterne er kommet rigtigt i gang. Finansministeren er ikke tilfreds med, at den samlede pris er steget over 15 procent.

E-Boks og NemID er velkendte for de fleste, men snart skal de to systemer skiftes ud med nye. Og nu stiger den forventede pris, viser dokumenter. <br>
E-Boks og NemID er velkendte for de fleste, men snart skal de to systemer skiftes ud med nye. Og nu stiger den forventede pris, viser dokumenter.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Vi prøver på alle mulige måder at indhegne det og stille krav til leverandørerne og til ordregiverne. Og alligevel skrider det.

Lisbeth Bech Poulsen
Finans- og IT-ordfører, SF

Det er da klart, at jeg hellere så, at de oprindelige estimater havde været bedre, så budgettet kunne holde. På den måde kunne vi bruge vores skattekroner på andre ting.

Nicolai Wammen
Finansminister (S)

Fra 827 millioner til 972 millioner. Så meget er den samlede forventede pris på tre nye offentlige it-systemer steget fra udbudsfasens begyndelse, til de endelige kontrakter er underskrevet.

Det viser nye dokumenter fra Folketingets Finansudvalg. Her giver Finansministeriet en foreløbig status på de store offentlige it-systemer, der er på vej som en del af en ny digital infrastruktur.

Det drejer sig om projekter, der skal erstatte NemID til private og erhverv samt det nye system til digital post fra det offentlige.

Dokumentation

Som en del af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020 vedtog Regeringen, KL og Danske regioner, at der skulle laves nye versioner af NemID, NemLog-in og Digital Post.

"Nye, sikre og brugervenlige generationer af NemID, NemLog-in og Digital Post skal møde fremtidens behov og gøre det trygt og sikkert for borgere og virksomheder at være i digital kontakt med hinanden og med de offentlige myndigheder," står der i strategien.


0:000:00