Nyt kort over Københavns mest forurenede gader vækker bekymring: ”Vi er nødt til at handle”

LUFTFORURENING: 3.200 danskere dør årligt på grund af dårlig luftkvalitet, viser undersøgelse. Et nyt overblik over luftkvaliteten i Københavns Kommune viser en stor mængde af sundhedsskadelige partikler på enkelte veje og i Indre By. 

Den såkaldte Google Street View-bil fik i november 2018 monteret avanceret luftmålingsudstyr og har siden gennemkørt alle Københavns vejstrækninger mindst tre gange. 
Den såkaldte Google Street View-bil fik i november 2018 monteret avanceret luftmålingsudstyr og har siden gennemkørt alle Københavns vejstrækninger mindst tre gange. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Andreas Arp
Foto:

For mig at se er målingerne en tyk streg under behovet for at skride ind over for biltrafikken.

Ninna Hedeager Olsen (EL)
Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune

Luftforurening er et problem i København, og det gør sig særligt gældende på indfaldsvejene og i hovedstadens indre bydel.

Det viser resultaterne af et nyt samarbejde mellem Google og Københavns Kommune, der har haft en bil kørende rundt i Københavns gader for at måle og kortlægge luftforureningen.

"Resultaterne viser allerede et mønster i København. De viser, at der er et markant højere niveau af ultrafine partikler på de mest trafikerede veje og i den indre bydel,” siger projektleder Rasmus Reeh fra Copenhagen Solutions Lab til Altinget.

Dokumentation

Om luftpartikler
Partikler er små stoffer i luften, der ophober sig i lungerne eller kan trænge ud i blodet. De inddeles efter størrelse i grove, fine og ultrafine partikler, hvoraf de mindste anses for at være de mest skadelige.

1. Grove partikler består især af støv og er dannet af mekanisk vejstøv, dækslitage, byggestøv og jordstøv og pollen. Partiklerne falder hurtigt til jorden og bliver derfor ikke transporteret særlig langt. De bliver ofte stoppet i næsen, halsen eller den øverste del af lungerne.

2. Fine partikler bliver skabt af kemiske reaktioner i luften mellem gasser, der forurener. Det kan være svovl eller kvælstof fra motorer og kraftværker. Disse partikler er lettere og transporteres over lange afstande med vinden. De fine partikler bliver stort set kun fjernet fra luften, når det regner eller sner, og de kan trænge helt ud i lungeblærerne. 

3. Ultrafine partikler stammer særligt fra forbrænding og udstødning fra dieselmotorer og bliver ikke transporteret særlig langt. Partiklerne er de mest skadelige, fordi de både kan nå ud i de yderste lungeblærer, men også kan tage vejen videre ud i blodbaner. De kan være skyld i dannelse af blodpropper og øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme  og kræftsygdomme. 

Kilde: Lungeforeningen.


0:000:00