Overblik: Her er aftalen der skal sikre bedre lægedækning

DOKUMENTATION: Regeringen har sammen med alle Folketingets partiet landet en aftale, der skal sikre bedre lægedækning i Danmark.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Cecilie Gormsen

Alle Folketingets partier står bag en ny aftale, der skal sikre en bedre lægedækning, så alle danskere har adgang til sundhedsydelser af høj kvalitet.

Aftalen kommer tre uger efter, at Lægedækningsudvalget præsenterede sine anbefalinger, som du kan se her.

Læs hovedpunkterne i den nye aftale herunder

- Den nuværende fireårige periode, hvor regionerne har mulighed for at drive almen medicinske klinikker, forlænges op til 6 år i tilfælde af lægedækningsproblemer.

- Lovforslaget fremsættes til efteråret, og der gennemføres en evaluering af anvendelsen af regionsklinikker inden for tre år efter lovens ikrafttrædelse.

- Der åbnes mulighed for, at almen praktiserende læger, der ønsker at eje flere ydernumre, kan købe direkte fra andre praktiserende læger. Sundhedsministeren fremsætter lovforslaget i efteråret 2017.



- Der skal i en treårig overgangsperiode omprioriteres midler til at understøtte en honoraromlægning i almen praksis, der kan sikre bedre lægedækning. Prioriteringen forudsætter, at Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) aftaler en model for differentieret basishonorar i de aktuelle overenskomstforhandlinger om almen praksis. 



Folketingets partier konstaterer i aftalen også, at der i visse dele af landet er væsentlige lægedækningsproblemer i både sygehusregi og i almen praksis.

- Derfor opfordrer partierne til, at der inden for rammerne af forsøgsbestemmelsen ansøges om etablering af forsøg med nye organiseringsformer, som kan skabe sammenhængende tilbud for borgere i områder med lægedækningsproblemer i både almen praksis og i sygehusenes akutte beredskab.

- Både private og offentlige aktører kan indgå i løsninger af akutte lægedækningsproblemer. Partierne finder det hensigtsmæssigt, at sådanne forsøg vil kunne løbe op til 6 år og evalueres inden for 3 år efter igangsættelse. Etablering af forsøg forudsætter ansøgning fra et regionsråd til sundhedsministeren. 



- Derudover ønsker aftalepartierne at styrke mulighederne for bedre virtuel eller digital kommunikation for at understøtte bedre lægedækning.



- Partierne noterer sig i øvrigt Lægedækningsudvalgets øvrige anbefalinger og er enige om at opfordre de relevante aktører, bl.a. regioner, kommuner, lægeorganisationer m.fl., til at arbejde målrettet med anbefalingerne med henblik på at sikre bedre lægedækning til gavn for alle danskere. 


Læs hele aftalen her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00