Patienter: Forsøg med mindre tvang skal følges op

REAKTION: Stort landsdækkende forsøg med at reducere brugen af bæltefiksering i psykiatrien har været en succes. Men Bedre Psykiatri frygter, at de gode resultater fordufter, hvis ikke de følges op af en samlet indsats. 

"Det må være slut med alle de konkrete projekter, som vi skal sidde og afvente. Nu ligger der tre. Lad os få opsamlet, og få hamret til i forhold til at få bragt tvangen varigt ned i Danmark," siger Bedre Psykiatris generalsekretær Thorstein Theilgaard.
"Det må være slut med alle de konkrete projekter, som vi skal sidde og afvente. Nu ligger der tre. Lad os få opsamlet, og få hamret til i forhold til at få bragt tvangen varigt ned i Danmark," siger Bedre Psykiatris generalsekretær Thorstein Theilgaard.Foto: Bedre Psykiatri
Christian Juhl Mølgaard
Fakta
Nedbringelse af tvang i psykiatrien 2012-2015

Projektets formål er defineret som:
  • at nedbringe omfang og varighed af tvangsforanstaltninger mest muligt
  • at sikre at kvaliteten af den tvang, som anvendes, er så høj som muligt set fra såvel et organisatorisk, fagligt og et patientoplevet perspektiv
  • at udvikle tilbud om aktivitet som redskab til at nedbringe brug af tvang. Aktivitet defineres bredt fx undervisningsmæssige tilbud, sociale tilbud og individuelle tilbud fx fysiske aktiviteter, musik, dans, madlavning etc.
  • at sikre spredning og fastholdelse af projektets tiltag og resultater
Regionerne har kunnet ansøge om penge fra en fælles pulje på 15 mio. kr., som er blevet fordelt mellem 34 psykiatriske afsnit i hele landet.

Kilde: CFK · Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland, 2015

En reduktion af antallet af bæltefikseringer og brug af fastholdelse med remme på mellem 26 og 27 procent. Det er, hvad 34 psykiatriske afdelinger fra 2012 til 2014 har opnået igennem et landsdækkende satspuljeprojekt. 

Det fremgår af den nye evaluering af alle projekterne, som CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland står bag på vegne af alle regionerne.

Slut med projekter - nu skal der handles
Hos Bedre Psykiatri er generalsekretær Thorstein Theilgaard glad for resultaterne. Han hæfter sig ved, at det helt basalt handler om kulturændring, efteruddannelse og ledelsesfokus på afdelingerne.

Men samtidig er udfordringen langtfra løst ved afslutningen på det seneste satspuljeprojekt, understreger han. 

"Nu har vi haft tre projekter, der med variation har vist det samme. Nu må det vel være tid til at se på, hvad vi har liggende af konkret viden, samle det op og lave en mere systematisk plan for, hvordan vi får tvangen ud af psykiatrien. For alle tre projekter ligger der konkrete ”best practice”-forslag osv. Lad os se på, hvad der ser særlig spændende ud, og få samlet det til en samlet indsats.”

Er du bange for, at man falder tilbage i gamle rutiner?

"Det kan sagtens ske. Der er stor risiko for, at når sådan nogle enkeltstående projekter er slut, så vipper pilen tilbage igen. Det er også derfor, at det må være slut med alle de konkrete projekter, som vi skal sidde og afvente. Nu ligger der tre. Lad os få opsamlet, og få hamret til i forhold til at få bragt tvangen varigt ned i Danmark. Dermed kommer vi også et betydeligt mere i retning af det, der ligger i den politiske aftale."

Dokumentation

Det skriver rapporten om, hvordan man får brugt resultaterne:

Hvordan fastholdes og spredes resultaterne i regionerne?

Det er et af projektets formål at sikre spredning og fastholdelse af projektets tiltag og resultater.

Det nationale projekt har via den decentrale organisering i regionale implementeringsgrupper været med til at skabe en øget koordinering af indsatsen omkring nedbringelse af tvang i regionerne. På forskellig vis har implementeringsgrupperne formidlet tiltag og resultater, der har kunnet fastholdes og spredes i fx de udarbejdede partnerskabsaftaler og regionale handleplaner eller politikker.

Fremadrettet vil det være partnerskabsaftalerne, der kommer til at være det primære element i at fastholde og sprede projektets erfaringer og indsatser i regionerne. Regionernes selvevalueringer oplyser, at aftalerne omtaler projektet og indeholder konkrete initiativer fra projektforløbet.

Læs mere i evalueringsrapporten her


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00