Patienter: Udredning på privathospitaler er en nødløsning

GARANTIER: Regeringen vil give patienterne ret til at tage på privathospital, hvis det offentlige ikke kan udrede inden for 30 dage. Danske Patienter ser tiltaget som en lappeløsning af udredningsretten, fordi ikke alle patienter kan eller vil bruge denne løsning.

Sophie Løhde (V) forudsagde, allerede inden SR-regeringens udredningsret trådte i kraft, at den ikke ville fungere. 
Sophie Løhde (V) forudsagde, allerede inden SR-regeringens udredningsret trådte i kraft, at den ikke ville fungere. 
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

En god ide. Men det er en nødløsning, fordi det så bliver patienternes opgave at finde et privathospital, der kan undersøge dem. Sådan lyder vurderingen fra Danske Patienters direktør, Morten Freil, om regeringens planer om at ændre udredningsretten. Ændringen vil betyde, at patienterne ligesom med behandlingsgarantien kan tage på privathospital på det offentliges regning, hvis det offentlige ikke kan levere inden for 30 dage.

Løhde: En tom patientrettighed
Venstre kom allerede med løftet før valget. Men debatten om udredningsgarantien er dukket op igen efter sundhedsminister Sophie Løhde (V) forleden havde den store kølle fremme. Det skete, da hun kommenterede på de seneste tal for, hvor stor en procentdel af patienterne som bliver udredt inden for 30 dage, sådan som udredningsretten foreskriver. Tal fra Statens Seruminstitut viser nemlig, at kun 57 procent af udredningsforløbene sker inden for fristen, hvilket er den laveste målte andel, siden garantien blev indført.

”Jeg er i hvert fald ikke imponeret over regionernes indsats, og jeg mener godt, vi kan konkludere, at udredningsretten ikke virker godt nok. Som den er skruet sammen i dag, er det en tom patientrettighed", siger Sophie Løhde. Læs den her.

Dokumentation

Om udredningsretten: 

Udredningsretten trådte i kraft 1. september 2013.

Med udredningsretten har alle patienter, der henvises til et sygehus, ret til at blive udredt inden for 30 dage. Hvis det ikke er muligt at stille en diagnose inden for tidsfristen, skal patienten have en plan for den videre udredning.

Udredningsretten er siden 2. kvartal 2014 blevet monitoreret, og de seneste fem kvartaler er mellem 57 og 65 pct. af udredningsforløbene blevet afsluttet inden for 30 dage: 

2. kvartal 2015: 57 pct. – ca. 96.000 udredningsforløb
1. kvartal 2015: 60 pct. – ca. 83.000 udredningsforløb
4. kvartal 2014: 63 pct. – ca. 88.500 udredningsforløb
3. kvartal: 2014: 60 pct. – ca. 72.300 udredningsforløb
2. kvartal 2014: 65 pct. – ca. 52.700 udredningsforløb

Danske Regioner peger på, at opgørelsen ikke er retvisende. Læs mere om det her.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00