Patientformand: Sundhedssystemet har spillet fallit

DEBAT: Sundhedsstyrelsen har samlet en række patienter under betegnelsen "patienter med funktionelle lidelser". De ender ofte i arbejdsløshed, fordi man har givet op på deres enkelte sygdomme, skriver advokat Svend Aage Helsinghoff og Søren Harboe, formand for Dansk Fibromyalgi Forening.

Af Svend Aage Helsinghoff og Søren Harboe
Advokat og formand for Dansk Fibromyalgi Forening

Netop nu sidder Sundhedsstyrelsen og arbejder med et forslag til, hvordan regionerne kan arbejde videre med såkaldte ”funktionelle lidelser”. Under paraplyen ”funktionelle lidelser” har man samlet en gruppe af patienter, som ikke har andet til fælles, end at de har en diagnose, som man ikke kender årsagen til, herunder kronisk træthedssyndrom, duft- og kemioverfølsomhed, kronisk hovedpine efter piskesmæld, irritabel tyktarm med videre. Det er kort sagt lidelser, som ikke kan ses på et scanningsbillede eller måles i en blodprøve. 

Sundhedssystemet er helt ukritisk
Hvis begrebet ”funktionelle lidelser” ikke får en klokke til at ringe, er det ganske naturligt. Begrebet er nemlig ikke anerkendt blandt alle danske læger, og WHO vil ikke optage ”funktionel lidelse” som en diagnose. Det er der god grund til. Der er nemlig ikke videnskabelig evidens for, at der eksisterer en diagnose, man kan give navnet ”funktionelle lidelser”. På trods af det har Sundhedsstyrelsen helt ukritisk taget diagnosen til sig og sidder netop nu og grubler over, hvordan man skal gribe denne ikke-anerkendte lidelse an i fremtiden. 

”Funktionelle lidelser” er groft sagt blevet en skraldespand for lidelser, som man ikke kender årsagen til, og er således en konsekvens af, at sundhedssystemet har spillet fallit og ikke ved, hvordan man skal håndtere denne patientgruppe. På den baggrund bliver folk med en ”funktionel lidelse” mere eller mindre tilbudt det samme kognitive ”behandlingsforløb” – på trods af vidt forskellige lidelser, som kræver individuel og målrettet behandling. Hvis man først er blevet påhæftet ”funktionel lidelse”, er udsigten til et reelt behandlingsforløb meget lang. 

Jo flere ”funktionelle lidelser”, jo flere penge sparet 
Det lader til, at Sundhedsstyrelsen tænker, at jo flere lidelser, de kan komme under paraplyen ”funktionelle lidelser”, jo bedre. Og billigere. Billigere fordi, folk med ”funktionelle lidelser” ikke modtager nogen reel behandling. For sundhedssystemet er der derfor ikke de store udgifter forbundet med at give folk denne diagnose. Men regnestykket er misforstået.

Konsekvenserne af den manglende behandling betyder, at folk ofte bliver parkeret på kontanthjælp, og ”behandlingsforløbet” ender således med at koste samfundet mange gange mere i sociale ydelser og produktivitetstab, end sundhedssystemet kan spare.

Vi frygter, at Sundhedsstyrelsen nu pønser på at lægge fibromyalgi ind under ”funktionelle lidelser”, eftersom de ikke vil anerkende, at fibromyalgi er en neurologisk/reumatologisk sygdom, som kræver en målrettet behandling. Det kan undre, når nu fibromyalgi er optaget på WHO’s diagnose liste ICD-10.    

Mange af de 100.000 personer, som lider af fibromyalgi, kastes rundt i årevis mellem forskellige læger og specialister uden at få en diagnose. I stedet for at få en tværfaglig og målrettet behandling bliver de mødt med mistænkeliggørelse om psykiske lidelser og hypokondri, samtidig med at de havner i en mareridtsagtig og ofte årelang tur i social- og sundhedssystemets hamsterhjul. Personer med fibromyalgi går en endnu mørkere fremtid i møde, hvis de kommer ind under den selvopfundne paraply ”funktionelle lidelser”.

Løsningen ligger lige for
Det kan ikke understreges nok, at det ikke er løsningen at placere fibromyalgi under ”funktionelle lidelser”. Hvis sygdommen diagnosticeres forkert, får det signifikant betydning for patientens fremtidige livskvalitet og arbejdsevne.

Hvis de slet ikke diagnosticeres eller ikke modtager den rette behandling, ender de ofte på sygedagpenge eller på kontanthjælp. Der er derfor et stort behov for, at personer, der lider af fibromyalgi, modtager et tværfagligt og sammenhængende udrednings- og behandlingsforløb målrettet denne patientgruppe, så de kan blive smertelindret hurtigst muligt og undgå yderligere funktionsevnetab og komme tilbage på arbejdsmarkedet.

I stedet for at modtage den rette behandling og komme tilbage eller blive fastholdt på arbejdsmarkedet ender alt for mange personer med fibromyalgi i et langstrakt ressourceforløb, som kan indeholde tiltag, der virker helt absurde i den situation, herunder for eksempel socialpædagogisk bistand, rådgivning fra terapeut eller kurser i stresshåndtering. Tiltag som på ingen måde kan helbrede personer, der lider af en neurologisk/reumatologisk sygdom som fibromyalgi. Tværtimod. Men sundhedssystemet ved simpelthen ikke, hvad de ellers skal stille op med fibromyalgi-patienter. Derfor bliver patienterne fastholdt i et hamsterhjul, hvor de skal løbe hurtigere og hurtigere. Det er på trods af, at man i dag godt ved, hvordan personer med fibromyalgi skal behandles.

Det helt store problem er, at der ikke er afsat penge til det nationalt, regionalt eller kommunalt.

Forrige artikel Virksomheder kalder på højere fradrag for forskning Virksomheder kalder på højere fradrag for forskning Næste artikel Debat: Knuste familier har brug for professionel krisehjælp Debat: Knuste familier har brug for professionel krisehjælp
 • Anmeld

  Bente Stenfalk5

  Sandheden om de såkaldte funktionelle lidelser

  Det mest fornuftige jeg LÆNGE har læst om de såkaldte funktionelle lidelser. TAK for den artikel.

  Det er blot en skuffelse, at formanden for fibromyalgiforeningen kun taler om fibromyalgi, for det samme gælder for alle indlemmede sygdomme i den diagnose, at de er der URETMÆSSIGT.

  De allerfleste af de indlemmede, man kunne også sige 'stjålne' sygdomme, har faktisk biomarkører og billedemateriale, som kan vise, at sygdommene findes i den enkelte patient, kun vil man ikke påvise sygdommene i Danmark, og hvis borgerne kommer med beviser fra udlandet, så kasseres de uden begrundelse, eller med den 'begrundelse', at de er fra udlandet!

  Sundhedsstyrelsen VIL ikke anerkende sygdommene, selvom WHO har dem i sit ICD-10-koderegister, og selvom Danmark har tiltrådt det koderegister.

  Hvordan det kan blive ved med at lade sig gøre, at Danmark kører sit eget løb, det fatter jeg ikke. Hvor er myndighederne henne? Og medierne?

  Det er at sidestille med et OVERGREB at få en psykiatrisk diagnose i stedet for den fysiske man havde, og det påvirker patienterne dybt. Nogen glemmer det aldrig.

 • Anmeld

  Hanne Holst Rasmussen · Forfatter og sygeplejerske

  Danmarks største spareøvelse?

  Også jeg vil gerne takke for en glimrende artikel.
  Bente Stenfalk har fuldstændig ret i, at rigtig mange fysiske sygdomme i dag "henlægges" under såkaldt "funktionel lidelse". Det er fuldstændig uforståeligt, at Danmark accepterer en psykiatrisering af ca. 300.000 fysisk syge mennesker, som på den måde hverken undersøges eller behandles for deres fysiske sygdomme. Det virker som Danmarks største spareøvelser og går ud over mennesker med fibromyalgi, men også fx mennesker med whiplash, lænderygsmerter, hypermobilitet, stofskiftesygdomme, Borrelia, duft- og kemikalieoverfølsomhed, atypiske krampeanfald, atypiske hjertesmerter, kroniske smerter m.m.m.

  Både politikere, Sundhedsstyrelse og mange læger accepterer med psykiatriseringen, at en stor gruppe patienters retssikkerhed, patientrettigheder og menneskerettigheder er truet. Det burde ikke kunne lade sig gøre; men det kan det.

  I gamle dage slap ældre, patriarkalske psykiatere godt fra at psykiatrisere især syge kvinder. Mange tror, det ikke er tilfældet i dag; men det er det. Det er helt galt. 29 patientforeningsformænd står i spidsen for en underskriftindsamling, som angår ALLE danskere, fordi alle risikerer at få en af de sygdomme, der psykiatriseres. https://www.skrivunder.net/din_patientsikkerhed Skriv under, hvis du også synes, at dette uvæsen bør stoppes.

  De mange syge med komplekse lidelser har brug for tværfaglig behandling med inddragelse af læger fra forskellige specialer. De har brug for, at blive ordentligt undersøgt mhp at få de rette diagnoser, og de har brug for at få tidlige tilbud om behandling, så de ikke havner på overførselsindkomster - eller helt uden indkomst. Ingen ønsker at være i den situation i dag! Så let kan det siges.
  Noget bør gøres!

 • Anmeld

  cathrine engsig

  29 patientforeninger med ialt 37.000 medlemmer er imod funktionelle lidelser

  Underskriftsindsamlingen har nu kørt siden SST nedsatte sit udvalg om implementering af det psykiatriske og danske forskningsbegreb "funktionelle lidelser" på alle niveauer af sundhedssystemet for snart 1 år siden. Over 7000 patienter, læger, sygeplejersker mv. har med deres underskrift opponeret imod denne opdeling af et A og B hold for syge danskere.
  Det går ud over patientsikkerheden hvis disse patienter ikke udredes i somatikken og blot spises af med lidt psykoterapi. Der er tale om alvorlige komplekse sygdomme som koster dyrt hvis de ikke behandles i tide.
  www.skrivunder.net/din_patientsikkerhed

 • Anmeld

  Annelise Lauridsen · Tidligere Handelsoverlærer

  De funktionelle lidelser er et magtbegreb, der ikke er kompatibelt med lægeløftet ...

  Citat:
  "Under paraplyen ”funktionelle lidelser” har man samlet en gruppe af patienter, som ikke har andet til fælles, end at de har en diagnose, som man ikke kender årsagen til, herunder kronisk træthedssyndrom, duft- og kemioverfølsomhed, kronisk hovedpine efter piskesmæld, irritabel tyktarm med videre. Det er kort sagt lidelser, som ikke kan ses på et scanningsbillede eller måles i en blodprøve. "
  Citat slut.
  http://www.altinget.dk/sundhed/artikel/patientformand-sundhedssystemet-har-spillet-fallit#comments-form

  ... De funktionelle lidelser er et magtbegreb, som også kan bruges af læger med egen dagsorden - fx når specialer ikke kan enes om, hvem der skulle have diagnosticeret og henvist patienten. Den manglende diagnose medfører skader på patienten, og følgeligt fastholder et samlet sundhedsvæsen patienten i en ikke-diagnose/en funktionel lidelse ved at benytte rådene, der gives i den såkaldte TERM-model (her gengivet af Migræne Danmark: http://www.migraeniker.dk/da/term-modellen

  Patienten parkeres i ingenting og ingen behandling trods det, at der findes dokumentation i form af prøver og billedmateriale, og det er ganske rigtigt, som det skrives i denne artikel, at borgerne tabes på arbejdsmarkedet pga. lægers ret til administrativt at benytte begrebet "funktionelle lidelser" (også forklædt som "multisygdom", "sjældne syndromer", MUS, BDS osv.). Det er en belejliget prioriteringsmodel for sundhedsvæsenet, der ikke er kompatibel med lægeløftet.

  Fhv. læge Stig Gerdes siger det så tydeligt i dette interview "Funktionelle lidelser - en farlig modediagnose?", hvor han bliver spurgt: "Hvem er det typisk, der vil få en funktionel lidelse diagnose?"

  Svaret lyder:
  "De patienter, som typisk får en ’funktionel’ diagnose, er patienter, som er svære for lægen at udrede. Det er ofte patienter, som har smerter, som lægen ikke kan diagnosticere, men det kan også være patienter med stofskiftesygdomme, mangelsygdomme, borreliose-infektioner, overfølsomhedssygdomme og udmattelses-sygdomme, som lægen ikke undersøger for og derfor ikke finder, eller som lægen vil spare sundhedssystemet for at udrede ved hjælp af undersøgelser på sygehusene."

  Videre bliver Stig Gerdes spurgt: "Hvorfor mener du, at funktionelle lidelser er et problem?"

  Svaret lyder:
  "Funktionelle lidelser er et problem, fordi mange patienter ikke bliver udredt rigtigt, så deres fysiske sygdomme ikke findes og derfor ikke behandles. Mange af de fysiske sygdomme, som fejlagtigt diagnosticeres som funktionelle lidelser, kan behandles med den rette behandling. En borger kan risikere at blive uarbejdsdygtig f.eks. på grund af en mangelsygdom, men får borgeren tilført det manglende stof, så kan borgeren igen få et normalt liv med arbejde og skattebetaling, og det siger jo sig selv, at det er det bedste for alle parter, for borgeren og samfundet. I meget ulykkelige tilfælde kan en begyndende kræftsyg borger risikere at få en fejlagtig funktionel diagnose, som hvis den ikke korrigeres i tide, kan medføre borgerens alt for tidlige død."

  Stig Gerdes har helt ret, ligesom jeg kan tilslutte mig kommentarerne fra Bente Stenfalk og Hanne Holst.

  Et eksempel på "anden dagsorden" beskrives fx også i denne artikel: "Hvad er en funktionel lidelse?"

  Citat:
  "Allerede i 2000 blev mennesker med nye sygdomme psykologiseret i en debatbog, redigeret af arbejds- og miljømediciner Johan Hviid Andersen, der var med til at mistænkeliggøre og undlade udredning af kviksølvskadede tandklinikassistenter, der blev korrekt diagnosticeret i Norge.

  I stigende grad slører danske læger deres uvidenhed om nye sygdomme med en liaisonpsykiatrisk forklaringsmodel, hvor miljøfaktorer og ætiologi/årsagsforklaringer er frasorteret."
  Citat slut.
  http://www.arbejderen.dk/idekamp/hvad-er-en-funktionel-lidelse

  Din patientsikkerhed - din underskrift
  Formænd for 29 patientforeninger - med ialt 37.000 patienter - har længe set med bekymring på en udvikling i sundhedssystemet, der i høj grad truer patientsikkerheden i Danmark:
  https://www.skrivunder.net/din_patientsikkerhed

 • Anmeld

  Annelise Lauridsen · Tidligere Handelsoverlærer

  Linket til "Funktionelle lidelser - en farlig modediagnose?"

  http://www.betterwing.dk/blog/funktionelle-lidelser-en-farlig-modediagnose/

 • Anmeld

  Anne Mette Jørgensen

  Fibromylagi foreningen

  Er det helt forkert husket, at FM. foreningen ikke skrev under på en fælles underskrift sammen med andre patientforeninger. Jeg er uforstående overfor hvorfor, da netop denne patientgruppe er nogenlunde bredt anerkendt. Der er andre lidelser, og hvor bl. a neurologer ikke tager deres fag seriøst.

 • Anmeld

  Hanne Holst Rasmussen · Forfatter og sygeplejerske

  Underskriftindsamling

  Du har helt ret i, at Dansk Fibromyalgi Forening ikke deltager i underskriftindsamlingen vedr. "funktionelle lidelser", Anne Mette Jørgensen. Jeg forstår godt, at det vækker din undren.

 • Anmeld

  carsten pehrsson · Konsulent

  Medicin mafia og korruption

  En start på et bedre sundhedssystem kunne være 1: gør sundheds væsnet ufahænig af medicinal producenternes mange penge.
  2: Start med lægemiddelstyrelsen, der årligt modtager 80% af deres penge fra medicinal industrien, ca 250.000.000 mill kr. Mon de er upartiske med de mange penge de modtager.
  3: indfør strenge love mod lægernes gave regn og betaling fra medicinal industrien.. Og få så de læger uddannet til at være skepsise overfor medicin og lær dem om sundmad, som er kroppens eget medicin..
  4. Dette er nok til en stor ny begyndelse i sundhedssystemet. Prioter sundhed frem for profit til industrien.

 • Anmeld

  Ete Forchhammer

  Grundlag for sagsanlæg?

  Der MÅ ligge nogle personsammenfald og -forbindelser bag dette! Ville FL-fantasifostret ha' en chance i et land hvor ikke alle kender alle, og der kun er et sted at gå hen? Jeg mindes en høring i Landstingsalen for nogle år siden.. Per Fink, FFL i Aarhus + et panel på ca. seks sagkyndige, hvor Per Fink stod 100% alene om at forsvare FL; efterfølgende et åbent samråd, hvor ministeren, suffleret af en kvindelig embedsmand, var ene om at forsvare betegnelsen FL; men sagde Sundhedsstyrelsen da ikke god for den? (Det var i øvrigt en fryd at opleve politikere fra samtlige partier en bloc stå sammen over for ministerens embedsdame.) Senere blev samtlige skriftlige spørgsmål til ministeren besvaret af en embedsdame, mon ikke den samme som sufflerede ministeren under samrådet? I hvert fald fik min tillid til embedsværket et grundskud den eftermiddag. Det var en rystende oplevelse for en med en ellers nogenlunde hel tillid til vort folkestyre. Min teori om hvorfor netop denne embedsdame gjorde sig døv og blind over for hvad folkevalgte fra hele spektret påpegede, skal jeg nok holde for mig selv, men der kunne vist være stof til en journalistisk granskning i FFL's og dets lille flok af støtters (inkl. Sundhedsstyrelsen) personkreds!?!

  Efter ovenstående glimrende artikel undrer det mig en smule, hvorfor advokaten ikke foreslår et sagsanlæg? Eller er det blevet så meget reglen af Danmark ikke overholder internationale aftaler og standarder, at der ikke er nok at komme efter i denne sag?? At appellere til Sundhedsstyrelsens fornuft i forhold til FL forekommer lidt futilt og meget optimistisk?

 • Anmeld

  Lena Thorgaard · Lærer

  IBS

  Der bliver nævnt at IBS ikke kan ses på scanningsbilleder. Det kan det. Man har i Norge påvist via scanning af tarmene at det er en fysisk sygdom. Derfor underligt og uforstående at denne sygdom stadig puttes under funktionelle lidelser???

 • Anmeld

  Bente Stenfalk · Næstformand i Borgerretsbevægelsen

  Interesserne bag funktionelle lidelser

  Ete Forchhammmer du rører ved vigtige problemstillinger.

  Og ja, der ER personsammenfald og interessesammenfald..

  Og ja, Per FInk stod næsten alene ved Hæringen om FL i Folketinget og ved Samrådet om FL stillede politikerne glimrende spørgsmål. Men Nick Hækkerups 20 min lange tale var PINLIG.. Han havde ikke læst på lektien, og kunne ikke udtale ordene ordentligt. Han tale var skrevet af en hr, Geil i embedsværket, jeg søgte aktindsigt i talepapirets ophavsmænd, fordi Nick Hækkerup så tydeligt ikke var inde i stoffet.

  TrygFonden, som er et selskab og ikke en fond, financierer store dele af Forskningsklinikkens 'forskning' og Lundbeckfonden ligeledes.

  TrygFonden sparer sygeforsikringer, som næsten aldrig udbetales til psykisk sygdom, (FL er en psykiatrisk diagnose) så det kan betale sig for TrygFonden at få så mange fysisk syge over i psykiatrien som muligt, og Lundbeck vil gerne sælge psykofarmaka til de såkaldt funktionelt lidende.

  Jeg har forsøgt at melde Per FInk til politiet for at stjæle folks ICD-!0-kodede diagnoser, men politiet sendte bare mit brev rundt mellem Rigspolitiet, Odense Politi og Århus Politi i ½ års tid, hvorefter de fandt ud af, at det ikke var en sag for politiet... !

  Sundhedsstyrelsen tror fejlagtigt, at de kan spare masser af penge på at undgå at 'usynligt' syge kommer til dyre undersøgelser på sygehusene.. Et A og B-hold er hermed oprettet i sundhedssystemet...

 • Anmeld

  ove kjær kristensen · Folkepensionist og vikar.

  Jeg har indledt kampen mod Funktionelle Lidelser.

  Som opstillet kandidat for Alternativet til regions valget her i syd har jeg for ca. 3 mr. siden indledt kampen for, at afskaffe begrebet funktionelle Lidelser i Region Syds Sundhedsplan for 2017-2021.
  Jeg er måske den eneste politikere her i Region Syd der kæmper for, at afskaffe dette begreb og vil kæmpe for, at finde de virkelige årsager og anvise midler dertil.

 • Anmeld

  Viktoria Kjærgaard Sivertsen

  #Timeforunrest

  Følg gerne siden på facebook #Millionsmissingdenmark
  Der er opdateringer på seneste international forskning om ME !

  Det undrer mig at Danmark kan være så lukket og rigid i sit syn på disse sygdomme.

 • Anmeld

  Michael Haahr · https://www.nicetapet.dk

  kald en skovl for en skovl

  Syntes de skal kalde en skovl for en skovl. Funktionelle lidelser... Et ord at gemme sig bag...

 • Anmeld

  Michael Haahr

  Fine ord

  Fine ord de bruger.


  https://www.nicetapet.dk