Patientskade-direktør kritiserer: For få læger hjælper patienter med erstatning

ERSTATNING: Direktøren for Patienterstatningen kritiserer lægerne for at være for dårlige til at hjælpe patienter til de erstatninger, de har krav på. Og så har direktøren en forklaring på, hvorfor en bestemt type patienter ofte bliver afvist.

Det offentlige og privathospitalerne bruger årligt mere end 700 millioner kroner på at udbetale erstatninger for behandlings- og medicinskader. 
Det offentlige og privathospitalerne bruger årligt mere end 700 millioner kroner på at udbetale erstatninger for behandlings- og medicinskader. Foto: /ritzau/ socialstock
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Lægerne skal holde op med at se det som et nederlag, hvis en af deres patienter kommer til skade i behandlingen. 

Karen-Inger Bast
Direktør, Patienterstatningen

”Lægerne skal ikke se os som modstandere. Vi tager faktisk en byrde fra deres skuldre. Vi vil gerne lære dem at elske os,” sådan lyder det fra Patienterstatningens direktør, Karen-Inger Bast.

I sit hjørnekontor på Kalvebod Brygge med udsigt over Københavns Havn kan den 59-årige jurist se tilbage på, at det i år er 25 år siden, at politikerne tog en beslutning:

Når patienter får skader af deres behandling i sundhedsvæsenet, så skal de ikke igennem langvarige retssager, som det stadig er praksis mange andre steder i verden.

Dokumentation

Om Patienterstatningen

  • Pengene fra Patienterstatningen kommer fra Sundhedsministeriet, der betaler for lægemiddelskaderne. Regionerne betaler for skader i det offentlige, og privathospitalerne betaler via deres forsikringsselskaber for skader i det private.
  • I de 25 år har Patienterstatningen behandlet 133.196 sager.
  • 37.616 patienter eller pårørende har fået erstatning.
  • Patienterstatningen har på 25 år udbetalt 9,7 milliarder kroner erstatning til patienter.
  • En typisk erstatning ligger på cirka 70.000 kroner.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00