Patientskadeankenævnet taber i Højesteret

ERSTATNING: Nedsættelsen af forsikringsbeløbet til en døende kræftsyg kvinde var ulovlig, og Højesteret har således stadfæstet Østre Landsrets dom. I februar meldte den fungerende sundhedsminister ud, at en stadfæstelse ville betyde ingen ændring i erstatningsloven.
Lobna Taiybi
Fakta
Sagen ved Højesteret:
En ung kvinde blev fejlbehandlet af en praktiserende læge og en speciallæge, så hun blev diagnosticeret med flere måneders forsinkelse. Hun var da uhelbredeligt syg af brystkræft.

Patientforsikringen har givet kvinden medhold, og hun har fået udbetalt godt 4 mio. kr. Erstatningen blev reduceret, fordi kvinden forventedes at dø snart som følge af sin sygdom.

Kvinden ankede Patientforsikringens afgørelse til Patientskadeankenævnet, som har godkendt reduktionen. Kvinden indbragte Patientskadeankenævnets afgørelse for Landsretten, som gav medhold i, at der ikke er lovhjemmel til at reducere erstatningen. Patientskadeankenævnet har anket sagen til Højesteret, hvor den blev behandlet 29. maj 2012.

Kræftsyg kvinde havde ret til fuld erstatning fra Patientforsikringen. Det har Højesteret afgjort i sagen om den kræftramte kvinde, der af Patientforsikringen fik nedsat sit forsikringsbeløb med en tredjedel, fordi det var forventet, at hun ville dø inden for få år.

Alle syv højesteretsdommere var enige om dommen.

Den kræftramte kvinde døde i marts, men hun nåede at få medhold i Østre Landsret, der i januar underkendte Patientforsikringens og Patientskadeankenævnets kurs.

Dokumentation
Opdateret 13. juni 2012:

Patientforsikringen har bedt om at få præciseret og uddybet oplysningerne om erstatningsbeløbet med følgende kommentar:

"Kvinden fik i sin tid medhold af Patientforsikringen, der tilkendte hende 5,9 mio. kr. i erstatning. Beløbet blev i midlertidig fra trukket 1,8 mio.kr. med den begrundelse, at erstatningen for varigt mén og erhvervsevnetab skal tilpasses den periode, som patienten skal leve med sin skade. Da patienten var meget syg, blev erstatning reduceret med 1,8. Hvis patienten levede 4 år med skaden, ville det resterende beløb blive udbetalt.

Patienten fik herefter udbetalt 4.1 mio. kr.

Denne afgørelse ankede patienten til Patientskadeankenævnet, der tiltrådte Patientforsikringens afgørelse. Patienten ankede Patientskadeankenævnets afgørelse til landsretten, der gav patienten medhold. Det er Patientskadeankenævnets afgørelse, som Højesteret har afsagt dom i.

Patienten døde i marts i år, og i den forbindelse tilkendte Patientforsikringen forsørgertabserstatning til de efterladte på 2.1 mio. kr.

I alt er der udbetalt 6,2 mio. kr. til patienten og de pårørende."


0:000:00