Positiv modtagelse af bakterieplan

NYHED: Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har endelig fremlagt sin campylobacter-plan. Den modtages forsigtigt, men positivt i Folketinget.
En ny plan mod campylobacter skal bringe antallet af infektioner hos forbrugerne ned. Men det er svært at gøre noget mod det importerede kyllingekød.
En ny plan mod campylobacter skal bringe antallet af infektioner hos forbrugerne ned. Men det er svært at gøre noget mod det importerede kyllingekød.Foto: colourbox.com
Niels Th. Dahl

I forhold til de danskproducerede kyllinger er der resultater, og her forsøger ministeren at udvise en fornuftig holdning.

Per Clausen
Fødevareordfører (EL)

Folketingets partier er forsigtigt positive over for fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) plan mod campylobacter-bakterier, som hun netop har offentliggjort.

Det stod klart tirsdag eftermiddag, kort efter at fødevareministeren havde forelagt planen for Folketingets fødevareordførere.

"Vores vigtigste bekymring har været økonomien - om der blev taget penge fra andre områder i Fødevarestyrelsen. Det ser ud til, at det ikke sker. Der er penge til planen, og det er godt," siger medlem af Folketingets Fødevareudvalg Karina Lorentzen (SF).

Dokumentation

CAMPYLOBACTERPLANENS TILTAG:

Importeret kyllingekød

  • Der skal laves en aftale med importører og detailhandel for at mindske risikoen i importeret kød

  • Der skal ske videreudvikling af case-by-case-kontrollen

  • Danmark skal arbejde for fælles mikrobiologiske grænser for campylobacter i EU

Dansk kyllingekød

i primærproduktionen

  • Der skal udarbejdes branchekode for indretning og hygiejne i slagtekyllingeproduktionen

  • Der skal gennemføres et projekt med et praktisk anvendeligt insektværn i kyllingehuse

  • Der skal gennemføres en undersøgelse af forekomsten af campylobacter i fritgående kyllinger

på slagterierne

  • Testen af kyllingerne inden slagtning skal forbedres

  • Der skal ske en optimering af sorteringen efter campylobacterstatus

  • Der skal gennemføres afprøvning og behandling af slagtede kyllinger med damp og ultralyd

  • Der skal udvikles andre egnede reduktionsmetoder

  • Slagtehygiejnen skal optimeres

  • Overvågningen af campylobacter i dansk kølet kyllingekød udvides til at omfatte alle slagterier med produktion af kølet kød

hos forbrugerne

  • Information om god køkkenhygiejne skal prioriteres

  • Der skal udarbejdes en pjece om campylobacter

  • Der skal udsendes særskilt information ved grill-sæsonens start

  • Der skal udvikles et "smittekilderegnskab" for campylobacter af DTU og Statens Serum Institut


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00