Psykiatri, IT og renoveringer: Alle regioner klar med budgetter for 2019

OVERBLIK: Sent mandag aften indgik regionsrådet i Syddanmark forlig om budgettet for 2019. Dermed er budgetaftalerne på plads i alle fem regioner. 

Region Hovedstaden afsætter 7 milliarder kroner til at renovere hospitaler. 
Region Hovedstaden afsætter 7 milliarder kroner til at renovere hospitaler. 
Alberte Olivia Thal-JantzenJulie Rind Rasmussen

Der er flere nye tiltag på regionernes budgetter for næste år, men det varsles, at 2019 kommer til at byde på besparelser og effektiviseringer inden for sundhedsområdet.

Det står klart, efter alle fem regioner har landet aftaler om budgetterne for 2019. 

Besparelser hos Region Midtjylland
I alt får Region Midtjylland 27,1 milliarder kroner til sundhedsområdet på budgetaftalen 2019. Ud af budgettet er der politiske prioriteringer for i alt 101,8 millioner kroner.
Det mest omdiskuterede punkt i budgettet er de kommende lukninger og sammenlægninger af afdelinger.  
Det betyder, at undersøgelse og behandling for brystkræft bliver i Viborg, så tilbuddet fremover vil være i både Aarhus og Viborg, men ikke længere i Randers. Den aktivitet, som i dag foregår på Regionshospitalet Randers i relation til udredningen og behandlingen af brystkræft, skal fremover foregå på Regionshospitalet Viborg. 
I forhold til klinisk fysiologi og nuklearmedicin ændres forslaget, så funktionen lukkes i Randers, og der udarbejdes en analyse, som kortlægger, hvordan kvaliteten af de fortsatte undersøgelser opretholdes i Randers. Der skal ses på muligheden for, at henholdsvis Regionshospitalet Viborg og Aarhus Universitetshospital leverer undersøgelser til borgerne i Regionshospitalet Randers' optageområde. 
En anden ændring går ud på at udskyde forslaget om at samle røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer (KAG) på Aarhus Universitetshospital til medio 2019. Her overtager Aarhus Universitetshospital KAG fra Regionshospitalet Viborg og Regionshospitalet Herning. 

Om strukturændringerne siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse:
“Vi ved, at der er et pres på regionens medarbejdere. På den baggrund har vi fravalgt at gennemføre besparelser som en grønthøster, der skærer forholdsmæssigt ens overalt. I stedet vil vi gerne have fokus på at gennemføre strukturændringer, der samler behandlingstilbud og på den måde opnår nogle stordriftsfordele.” 
Partierne besluttede som en del af aftalen at spare 138,6 millioner kroner i stedet for 195 millioner kroner, som det ellers havde været fremlagt i 1. behandlingen af budgettet. 
Besparelserne hentes ved at mindske medicinforbruget, digitalisere arbejdsgange,
reducere både ambulante og akutte besøg på hospitalerne og skære i en række puljer til blandt andet uddannelse samt administration. 

Et løft til psykiatrien
Partiernes fokus har blandt andet været på at styrke psykiatrien, og derfor afsætter de 50 millioner kroner til netop det område. Regionen selv har med økonomiaftalen for 2019 mellem Danske Regioner og regeringen afsat 42,9 millioner kroner til psykiatrien i Region Midtjylland. Forligspartierne afsætter yderligere 7,1 millioner kroner til området. Pengene skal bruges til at fastholde medarbejdere i psykiatrien, at ansætte flere medarbejdere og at etablere flere buffersenge i både voksen- og børne- og ungdomspsykiatrien på Aarhus Universitetshospital. 

Pulje til sundhedstilbud tæt på borgeren

Regionen vil afsætte 10 millioner kroner til at flytte flere sundhedstilbud tættere på borgerne. Konkret skal der være flere sundhedstilbud i nærmiljøet, øget støtte og rådgivning til sårbare patienter og en koordineret visitation til rette tilbud, uanset sektor. 
Læs hele Region Midtjyllands budget 2019 her.

Effektiviseringer hos Region Hovedstaden 
I Region Hovedstaden har et bredt flertal af partier (Socialdemokratiet, Venstre, Radikale, SF, Alternativet og LA) indgået en samlet budgetaftale på i alt cirka 40 milliarder kroner.  
Økonomiaftalen mellem Danske Regioner og regeringen for 2019 blev bedre end forventet. Alligevel løser økonomiaftalen ikke det samlede udgiftspres, og selvom der bliver afsat 311 millioner kroner mere til sundhedsområdet, er det igen i år nødvendigt at finde effektiviseringer og besparelser på administration og på hospitalerne.
Hospitalerne og deres administrationer er derfor blevet bedt om at bidrage med besparelser for 198 millioner kroner, og kravet om besparelser for 20 millioner kroner i koncerncentrene videreføres hvert år frem til 2021.

Region Hovedstaden afsætter 46,3 millioner kroner til akutområdet  
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) præsenterer blandet andet, at man er blevet enige om at afsætte 46,3 millioner til akutområdet. Prioriteringen af ressourcer indebærer mere personale og et generelt kompetenceløft af hele akutområdet. 
“Når vi afsætter flere penge til mere personale på akutområdet, så kan vi fremadrettet tilbyde hurtigere udredning og behandling allerede i akutmodtagelsen. Det vil aflaste de øvrige afdelinger og kan nedbringe overbelægning,” siger Sophie Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse.   
Der afsættes 40 millioner kroner årligt til flere personaleressourcer på akuthospitalerne, herunder til flere speciallæger i front, samt 6,3 millioner kroner årligt til kompetenceudvikling af en bred vifte af medarbejdere. 

Omfattende renovering af hospitalerne  
Både patienter og personale kan se frem til en investering i renovering af regionens hospitaler. Med et ønske om blandt andet at gøre hospitalerne mere klimavenlige er der afsat 7 milliarder kroner til at skabe tidssvarende og effektive rammer om behandlingen.  

Forbedringer af Sundhedsplatformen  
Forligspartierne anerkender behovet for et løft af Sundhedsplatformen her og nu. Derfor har de afsat i alt 40 millioner kroner i 2019 og 8 millioner kroner i 2020 og frem til de forbedringer, der er mest efterspurgt i klinikkerne.  

63 millioner kroner til psykiatrien  
Forligspartierne er blevet enige om at skærme psykiatrien fra besparelser – faktisk tildeles psykiatriområdet et varigt beløb på 63 millioner kroner fra og med 2019. Pengene skal blandt andet gå til de højt specialiserede tilbud til børn og unge med skizofreni, som styrkes med 1,5 millioner kroner i 2019. Fra 2020 og frem stiger dette beløb til 3 millioner kroner. Derudover er der fokus på at nedbringe brugen af tvang, hvorfor der afsættes 2 millioner kroner ekstra i 2019 og 4 millioner kroner fra 2020 og frem til interventionsteams og investering i nye overfaldsalarmer.

Nærhed og sammenhæng  
Der skal skabes sammenhæng i patientforløbene på tværs af sektorer, og behandlingen skal ske så tæt på patientens eget hjem som muligt. Partierne bag budgetaftalen har blandt andet fokus på at gøre livet nemmere for de mennesker, der lever med flere sygdomme. Regionen vil derfor i sammenspil med blandt andre de praktiserende læger arbejde for at tilbyde multisyge en mere sammenhængende behandling.  

Ny samarbejdsaftale med Region Sjælland 
På tværs af de to regioner ønsker regionsrådene i Region Sjælland og Region Hovedstaden at styrke det strategiske samarbejde om den specialiserede hospitalsbehandling. Samarbejdet har til formål at optimere hospitalsbehandlingen for borgere i Østdanmark med udgangspunkt i behovene hos den enkelte patient.  

Læs hele Region Hovedstadens budget 2019 her. 

0:000:00