Debat

Psykiatrifonden: Ja, recovery er vigtigt, men som alle ideologier kan det misbruges

Alle bør være enige om, at recovery og behandling og støtte ikke er hinandens modsætninger. Kun når de går hånd i hånd skaber vi det bedst mulige liv for dem, som må leve med de konsekvenser, som en vedvarende alvorlig psykisk sygdom kan have, skriver Psykiatrifonden i et svar til to psykiatere.

Psykiatrifonden har altid været en varm fortaler for recovery-tilgangen. Men den må ikke komme til at stå i modsætning til behandling og støtte, skriver Psykiatrifonden i et svar til to psykiatere.<br>
Psykiatrifonden har altid været en varm fortaler for recovery-tilgangen. Men den må ikke komme til at stå i modsætning til behandling og støtte, skriver Psykiatrifonden i et svar til to psykiatere.
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Torsten Bjørn Jacobsen
Mickael Bech
Marianne Skjold Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Psykiaterne Helene Speyer og Lene Falgaard Eplov skriver i et indlæg 12. april at ”Psykiatrifonden har fået recovery i den gale hals”. De skriver, at Psykiatrifonden ikke anser en styrket indsats fra civilsamfundet som afgørende for mennesker med alvorlig psykisk sygdom som eksempelvis skizofreni.

Deres indlæg er en reaktion på vores kronik med seks psykiatri-spørgsmål til sundhedsministeren, der blev bragt i forbindelse med nedsættelsen af strukturkommissionen. Et af de seks spørgsmål indeholdt en advarsel mod at overgøre recovery tankegangen. Den advarsel har tilsyneladende vakt modvilje hos de to psykiatere.

Vi har altid været en varm fortaler for recovery-orientering og bedre modtagelse af mennesker med psykisk sygdom i civilsamfundet

Torsten Bjørn Jacobsen, Mickael Bech og Marianne Skjold Larsen
Psykiatrifonden

Vi mener ikke, at deres indlæg er retvisende for Psykiatrifonden synspunkter. Vi har altid været en varm fortaler for recovery-orientering og bedre modtagelse af mennesker med psykisk sygdom i civilsamfundet, blandt andet ved vores oplysningsarbejde, der er en del af Psykiatrifondens DNA.

Helene Speyer og Lene Falgaard Eplov er blandt de mennesker i Danmark, der skal have en stor del af æren for, at recovery er blevet den dominerende orientering i alle former for såvel psykiatrisk behandling som social indsats. Derfor er det også forståeligt, at de står vagt om denne tilgang. Men vi ser dog et behov for at nuancere og åbne en debat om at recovery ikke kan stå alene.

Recovery må ikke stå i modsætning til behandling
Det er ingen grund til at argumentere imod alle de positive forhold ved recovery, som nævnes i indlægget. Psykiatrifonden kan fuldstændig tilslutte sig disse, ligesom vi ikke er uenige i hverken civilsamfundets betydning, eller at ”recovery ikke er en teori, men en ideologisk retning”.

Læs også

Den utilstrækkelige behandling og støtte til mennesker med vedvarende alvorlig psykisk sygdom er et af psykiatriens største problemer. En forbedring heraf har derfor også absolut topprioritet i tiårs planen for psykiatrien. Det behov kan vi nok ikke være uenige om.

Psykiatrifondens ærinde med dette ene punkt var at påpege overfor ministeren, at recovery sommetider stilles op som en modsætning til behandling og støtte. Som om behandling og støtte skulle forhindre recovery. Det, mener vi, er misbrug af recovery og misbrug af den ideologi, som Speyer og Eplov har følt sig kaldet til at forsvare.

Vi vil appellere til, at alle, også de som fortjener ære for udbredelsen og hæger om recovery-orienteringen, er enige om, at denne orientering og behandling/social støtte ikke er i modsætning til hinanden. De skal gå hånd i hånd for at opnå det bedst mulige liv i lokalsamfundet for dem, som må leve med de konsekvenser, som en vedvarende alvorlig psykisk sygdom kan have.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Bjørn Jacobsen

Formand, Psykiatrifonden
cand.med. (Københavns Uni. 1991), ph.d. (Københavns Uni. 2001)

Mickael Bech

Professor i sundhedsledelse og -politik, Syddansk Universitet, fhv. forsknings- og analysechef, Vive
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2000), ph.d. (Syddansk Uni. 2003)

Marianne Skjold Larsen

Direktør, Psykiatrifonden, bestyrelsesmedlem, Unicef Danmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00