Debat

Psykiatrifonden: Politikerne forsømmer deres ansvar, når de tøver med at bygge hospital for psykisk syge børn

Region Hovedstadens beslutning om at udskyde byggeriet af det nye hospital Nordstjernen for psykisk syge børn i Glostrup risikerer at skabe langsigtede og dybtgående konsekvenser for hele Danmark. Hvis ikke regionen selv kan rette op på fejlen, må Christiansborg på banen, skriver Marianne Skjold.

Jeg håber, at politikerne på Christiansborg vil stille sig undrende over for Region Hovedstadens nedprioritering af børne- og ungdomspsykiatrien, skriver Marianne Skjold.
Jeg håber, at politikerne på Christiansborg vil stille sig undrende over for Region Hovedstadens nedprioritering af børne- og ungdomspsykiatrien, skriver Marianne Skjold.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Marianne Skjold Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Historien viser os, at når samfund ignorerer kritiske sundhedsbehov, sætter vi ikke kun enkeltpersoners liv på spil, men også en lang række elementer i hele samfundet.

Med Region Hovedstadens beslutning om at udskyde byggeriet af det nye hospital Nordstjernen for psykisk syge børn i Glostrup, er vi vidner til en dybt bekymrende nedprioritering af et afgørende område – på et kritisk og ubegribeligt tidspunkt, der vil skabe langsigtede og dybtgående konsekvenser for hele Danmark.

Dette handler ikke kun om manglende behandlingskapacitet for de berørte børn og unge; det er en dominoeffekt, der ryster grundlaget for vores arbejdsmarked, uddannelsessystem og det offentlige sundhedsvæsen.

At vi siden godkendelsen af Nordstjernen i 2021 endnu ikke har set fremskridt er et tydeligt bevis på, at politikerne har svigtet.

Marianne Skjold
Direktør, Psykiatrifonden

For at være helt konkret: Vi ser allerede forældre, der tvinges til at sige deres job op eller tage langvarig sygeorlov for at passe deres syge børn.

Og vi ved, at når børn og unge ikke får hjælp i tide, så risikerer de ikke at færdiggøre skolen, færre får en ungdomsuddannelse og flere får svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, når de bliver voksne.  

Situationen øger presset på et allerede belastet offentligt sundhedssystem, hvilket resulterer i en nedadgående spiral af manglende produktivitet og øgede samfundsomkostninger.

Noget nær ubegribeligt

Beslutningen om Nordstjernen, der er drevet alene af økonomiske bekymringer, er konkret i direkte modstrid med det stigende behov for hjælp og støtte til vores børn og unge.

Og den er noget nær ubegribelig, når den stilles op imod de nationale ambitioner og den bredere helhedstænkning, der er skitseret i den nye tiårsplan for psykiatrien, hvor børn og unge netop er prioriteret.

Som ansvarlige voksne og beslutningstagere er det vores pligt at sikre, at politiske løfter omsættes til konkrete handlinger. Det er uacceptabelt at acceptere en realitet, hvor vi som samfund svigter vores yngste og mest sårbare.

Læs også

Gode fysiske rammer er afgørende for effektiv behandling af psykiske lidelser hos børn og unge.

Det er derfor ekstraordinært bekymrende, at man nu vælger at nøjes med at lappe på det eksisterende, hvilket er en utilstrækkelig og midlertidig løsning. At vi siden godkendelsen af Nordstjernen i 2021 endnu ikke har set fremskridt er et tydeligt bevis på, at politikerne har svigtet.

Historisk lavt niveau

De seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen understreger denne krise. Kun 37 procent af udredningsrettighederne overholdes inden for børne- og ungdomspsykiatrien – et historisk lavt niveau. Dette er ikke blot tal; det repræsenterer børn og familier fanget i et system, der ikke kan imødekomme deres behov.

Den manglende kapacitet i sundhedsvæsenet er den primære årsag til denne krise. Mangel på specialister og ressourcer er et klart tegn på, at børne- og ungdomspsykiatrien er kollapset.

Mangel på specialister og ressourcer er et klart tegn på, at børne- og ungdomspsykiatrien er kollapset.

Marianne Skjold
Direktør, Psykiatrifonden

Det er absurd at fortsætte med at hævde, at vi har en udredningsret, når realiteten er, at to ud af tre børn, unge og deres familier ikke får hjælp i tide.

Regionen kalder beslutningen "særlig beklagelig" i forhold til patienter, pårørende og personale. Det er jeg mildt sagt enig i – ikke mindst i forhold til personalemangel og fastholdelse af dygtige, og meget nødvendige, medarbejdere er det her endnu mere uforståeligt.

Internationalt fyrtårn

Det her er ikke "bare" et hvilket som helst anlægsarbejde; det handler om vilkårene for at behandle det stigende antal børn og unge, der har brug for specialiseret behandling for psykisk sygdom.

Planen om Nordstjernen fik grønt lys i 2021 af regionen, blandt andet fordi de nuværende bygninger i Glostrup med små sengestuer og bad og toilet på gangen er "utidssvarende og trænger til at blive moderniseret".

Byggeriet til 725 millioner kroner skulle samle det meste af behandlingen i regionen under ét tag og blev desuden planlagt for at følge med det stigende antal af børn og unge med psykiske lidelser, der er set i hele landet.

Læs også

15 procent af alle børn har ifølge et dansk registerstudie fra 2020 fået mindst én psykiatrisk diagnose, inden de fylder 18 år. Derfor blev det nye hospital født med en ambition om at skabe "et internationalt fyrtårn inden for børne- og ungdomspsykiatrien, som gør det muligt for os at tilbyde en tryg og rar atmosfære og den bedste behandling", som regionen tidligere har skrevet.

Men på grund af stigende renter og byggepriser på regionens andre byggeprojekter er byggeriet af Nordstjernen altså udskudt.

Sagen handler om klare politiske prioriteringer, og en genopbygning af vores børne- og ungdomspsykiatri forudsætter selvfølgelig, at man også bygger nyt, moderniserer og udvider kapaciteten fysisk.

Behov for en national drøftelse

Jeg håber virkelig, at politikerne på Christiansborg læser med her og stiller sig undrende over for Region Hovedstadens nedprioritering af børne- og ungdomspsykiatrien i en tid, hvor vi fra nationalt hold har vedtaget en plan for psykiatrien, der har børn og unge allerøverst på listen over akutte indsatsområder.

Jeg opfordrer regeringen og relevante myndigheder til at anerkende alvoren i denne situation og iværksætte en redningsplan.

Marianne Skjold
Direktør, Psykiatrifonden

Vi står over for et valg: Vil vi lade økonomiske bekymringer overskygge vores børns psykiske sundhed, eller vil vi tage de nødvendige skridt for at sikre, at vores sundhedssystem opfylder sine løfter?

Som samfund har vi et ansvar for at sikre, at vores børn og unge får den støtte og behandling, de fortjener. Det er på tide at handle og vise, at vores børns velbefindende er en prioritet.

Det er på tide, at vi som samfund står sammen om denne krise med den alvor og handling, den fortjener. Vores børn og unge fortjener ikke mindre.

Enkelt sagt: Lad os løfte det her op, så det bliver en national drøftelse. Jeg opfordrer derfor regeringen og relevante myndigheder til at anerkende alvoren i denne situation og iværksætte en redningsplan.

Det er ikke nok at tale om fremtidige handlingsplaner; der er behov for øjeblikkelig handling. Hvis regionen ikke kan selv, så må Christiansborg på banen. Det her går ikke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Skjold Larsen

Direktør, Psykiatrifonden, bestyrelsesmedlem, Unicef Danmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00