Psykiske lidelser er stærkt udbredt blandt fattige

FATTIGDOM: Basale afsavn som køb af nødvendig medicin er især udbredt blandt fattige med psykiske lidelser. Det konkluderer ny rapport fra SFI, som SF håber giver anledning til mere fokus på psykiatrien.

Blandt fattige mennesker med flest basale afsavn kæmper 70 procent også med psykiske lidelser.
Blandt fattige mennesker med flest basale afsavn kæmper 70 procent også med psykiske lidelser.Foto: Colourbox

Det er dybt bekymrende, at så stor en andel med begrænset økonomisk formåen giver udtryk for lavere psykisk trivsel.

Michael Danielsen
Chefpsykolog fra Psykiatrifonden

Af Tine Toft Jørgensen

Hvis du dropper vigtig medicin på grund af en presset økonomi, så er sandsynligheden for, at du har psykiske udfordringer stor.

Økonomien står nemlig sjældent alene, når udsatte mennesker kæmper med hverdagen.

Dokumentation

Om rapporten 'Fattigdom og afsavn':

  • Der er 49 indikatorer for afsavn i rapporten inden for områder som bolig, transport, sociale aktiviteter, helbred og personlig pleje.
  • Der er en særlig underkategori af 14 indikatorer, der defineres som de mest basale inden for hvert område. Det kan for eksempel være, at man ikke har varmt vintertøj på grund af økonomi, at man ikke kan tage offentlig transport eller har undladt at købe lægeordineret medicin.
  • Ekspertudvalget om fattigdom definerede i 2013 en ny form for økonomisk fattigdom, der siden blev vedtaget af den daværende SRSF-regering. Den definition betyder, at man som enkeltperson er fattig, hvis man har haft et økonomisk råderum efter skat på mindre end 103.200 kroner i mere end tre år.
  • Det er især enlige uden hjemmeboende børn, folk på kontanthjælp og personer med psykisk sygdom eller misbrug, der har mange og betydelige afsavn.
  • Det er især de økonomisk fattige kontanthjælpsmodtagere, der har et højere omfang af afsavn, mens der ikke er et markant omfang af afsavn blandt de økonomisk fattige, der er i beskæftigelse.
  • Der er lidt færre afsavn blandt de økonomisk fattige børnefamilier end blandt de økonomisk fattige enlige uden hjemmeboende børn.
  • Børn i økonomisk fattige familier har flere afsavn end børn i økonomisk ikke-fattige familier. Der er dog ikke et markant omfang af afsavn blandt børnene i de økonomisk fattige familier. 
  • Børn i økonomisk fattige indvandrerfamilier har flere afsavn end børn i økonomisk fattige familier med dansk baggrund.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00