R: Recepter skal gælde i hele EU

MEDICIN: Radikale foreslår, at lægerecepter og tilskud til medicin skal gælde på tværs af grænserne i EU. DF vil afvise forslaget, hvis nye regler underminerer dansk lovgivning.

Sofie Carsten Nielsen (R), spidskandidat for Radikale til Europa-Parlamentet, foreslår, at tilskudsberettiget medicin på recept skal kunne købes på apoteker i alle 27 EU-lande, skriver Jyllands-Posten. Samtidig ønsker hun at øge overskueligheden og sikkerheden ved at købe medicin for forbrugerne. Det vil hun gøre ved at rydde op i reglerne nationalt og europæisk for godkendelsen af medicin, således at godkendelsen af medicin finder sted centralt i det europæiske lægemiddelagentur, EMEA.

"Man skal kunne rejse og købe tilskudsberettiget medicin på recept i hvilket som helst EU-land, og man skal kunne købe medicin på nettet fra forhandlere i EU. Det vil gøre det billigere for forbrugerne og patienterne og samtidig gøre det lettere at bevæge sig i EU, hvis man arbejder på tværs af grænserne eller er på ferie," siger hun ifølge Jyllands-Posten og påpeger, at forslaget ligger på linje med et nyt patientrettighedsdirektiv, der åbner op for, at EU-borgere i fremtiden kan vælge behandling frit inden for EU.

Blandet modtagelse af forslag

Socialdemokraterne melder sig positivt stemt over for forslaget, mens Dansk Folkeparti forholder sig mere skeptisk. Partiets EU-spidskandidat Morten Messerschmidt afviser således at ville indføre et system for køb og godkendelse af medicin i EU, hvis det underminerer de danske regler. 

De Radikales forslag indgår i en større medicinpakke, som partiet vil præsentere op til EU-valget den 7. juni. Medicinpakken vil desuden indeholde forslag om, at EU skal vedtage en strategi mod handel af illegale lægemidler såsom farlig slanke- og potensmedicin.

0:000:00