Regeringen genåbner betændt debat for at fylde særlige pladser til psykisk syge

PSYKIATRI: Mange af de 150 særligt sikrede pladser til psykisk syge står tomme. Regeringen vil nu drøfte visitationskriterier med satspuljekredsen. Socialdemokratiet åbner op for tvangsindlæggelse, men Venstre stritter imod.

Økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner faldt på plads tirsdag. Her har regeringen forpligtet sig på at justere visitationskriterierne til de 150 særlige pladser i psykiatrien.
Økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner faldt på plads tirsdag. Her har regeringen forpligtet sig på at justere visitationskriterierne til de 150 særlige pladser i psykiatrien.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Skal psykisk syge borgere kunne tvangsindlægges på et særligt sikret psykiatrisk opholdssted, hvis de frygtes at kunne begå vold mod personale eller andre beboere på de åbne kommunale botilbud?

Spørgsmålet er igen blevet relevant, efter regeringen og regionerne tirsdag indgik økonomiaftale.

Her blev parterne enige om, at regeringen skal forsøge at justere visitationskriterierne for de 150 særlige pladser, som blev oprettet for at skabe bedre sikkerhed for personale og beboere på botilbud.

Dokumentation

Langvarig tumult om de 150 særlige pladser

Fem drab på fire år og et utal af overfald og overgreb begået mod personale og andre beboere udløste i 2016 massiv debat om sikkerheden på åbne botilbud for psykisk syge.

I september 2016 præsenterede Venstre-regeringen et udspil til forebyggelse af vold på botilbud. Det centrale omdrejningspunkt var en ny tilbudsform bestående af 150 pladser til borgere med særlige psykiske lidelser og udadreagerende adfærd.

Forslaget blev hurtigt skudt ned af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, som var bekymret for brugen af tvang på de særlige pladser.

I oktober 2016 blev satspuljekredsen enige om at afsætte 400 millioner kroner til etablering af de 150 særlig sikrede pladser.

Efter massiv kritik måtte VLAK-regeringen droppe sit lovforslag om de 150 særlige pladser i marts 2017. Patientforeninger, psykiatriske- og sundhedsfaglige interesseorganisationer og sociale aktører havde i høringsprocessen udtrykt stærk bekymring for, at borgere ville kunne tvinges over på de sikrede pladser.

Fagforbundet FOA har dog hele tiden fastholdt, at det var nødvendigt at kunne tvangsindlægge borgere på de særligt sikrede pladser.

Kort før sommerferien 2017 lykkedes det alligevel regeringen at få vedtaget et lovforslag, hvor det er frivilligt, om en borger ønsker at tage imod tilbuddet om at lade sig overføre til en af de sikrede sengepladser. Alle partier stemte for forslaget.

Loven trådte i kraft 1. januar 2018, men det har siden vist sig meget vanskeligt for kommuner og regioner at afsætte pladserne.

De første 15 pladser på psykiatrisk sygehus i Vejle stod tomme, da de var klar til at blive taget i brug 1. marts. Ifølge formanden for Voksenudvalget i Vejle Kommune skyldes det, at borgere takker nej til det frivillige tilbud, og at pladserne samtidig er utrolig dyre, fordi reglerne kræver, at der under indlæggelsen fortsat skal stå et kommunalt tilbud klar til borgeren.

I starten af maj skrev KL i en kronik, hvor de beskrev de 150 sikrede pladser som et ustyrligt økonomisk mareridt. Kommunerne skal nemlig betale 80 procent af udgifterne, uanset om pladserne er fyldt op eller ej. KL opfordrer til, at man dropper de særlige pladser og i stedet bruger pengene på at opgradere de almindelige psykiatriske afdelinger. 

I Region Hovedstaden var kun 2 ud af 16 pladser afsat, da det nye tilbud åbnede 1. juni.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har fastholdt beslutningen og i stedet skældt ud på kommunerne over, at de ikke henviser flittigt nok til de nye pladser.

De 150 pladser er forankret i regionerne og er fordelt således:

  • Nordjylland: 16 pladser, åbner efter sommerferien
  • Hovedstaden: 47 pladser, åbner 1. juni og 1. juli
  • Midtjylland: 32 pladser, de første 21 er åbnet
  • Syddanmark: 32 pladser, de første 15 er åbnet i Vejle, resten følger til efteråret
  • Sjælland: 23 pladser, de første syv åbner 1. juni

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00