Regeringen vil spare på statens konsulentregning med finansloven

FINANSLOV: Regeringen vil skære i statens udgifter til konsulenter med finansloven for 2020, siger finansminister Nicolai Wammen. 

Der indgik ikke konsulentbesparelser i regeringens eget finanslovsforslag, der blev præsenteret i begyndelsen af oktober. 
Der indgik ikke konsulentbesparelser i regeringens eget finanslovsforslag, der blev præsenteret i begyndelsen af oktober. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det var et af Socialdemokratiets mest markante løfter i valgkampen, at det offentlige skulle spare tre milliarder kroner på sit forbrug af eksterne konsulenter.

Derfor var det også opsigtsvækkende, at der ikke var indregnet en eneste krone i konsulentbesparelser i regeringens eget finanslovsforslag, da det blev præsenteret i begyndelsen af oktober.

Men nu siger finansminister Nicolai Wammen (S) alligevel, at han arbejder for at sænke statens udgifter til konsulenter med næste års finanslov. 

"Jeg forventer og håber, at vi kan tage de første skridt i forbindelse med den nuværende finanslov, og at vi kan tage yderligere skridt, når vi skal mødes med kommunerne og regioner til forhandlinger til næste år," sagde Nicolai Wammen tirsdag formiddag, hvor han var kaldt i åbent samråd for at give en status på regeringens ambitioner om konsulentbesparelser. 

Nicolai Wammen præsenterede ingen konkrete bud på, hvordan besparelserne kan udfoldes i praksis.

Tidligere har regeringens embedsmænd i et notat, som Altinget har set, imidlertid foreslået, at besparelserne kan findes ved at sænke ministeriernes generelle bevillinger.

Det forslag blev dog mødt med heftig kritik fra regeringens støtteparti Radikale Venstre, der dengang kaldte modellen "præcis, hvad vi frygtede". 

Regeringen aftalte i forbindelse med økonomiaftalerne med kommunerne og regionerne, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe, der skal undersøge, hvordan det offentliges forbrug af eksterne konsulenter kan begrænses. 

V: Hyklergrænsen er overskredet
På tirsdagens samråd forholdt Venstre sig stærkt kritisk over for valgløftet fra Socialdemokratiet om besparelser på konsulenter for tre milliarder kroner.

Det er der ifølge politisk ordfører Sophie Løhde (V) meget lange udsigter til at få indfriet.

"Jeg må sige, at grænsen for hykleriet da i hvert fald er overskredet, når man tænker på, at det var Socialdemokratiet, der turnerede rundt en hel valgkamp og sagde: Stem på os. Vi sparer tre milliarder om året på eksterne konsulenter, som vi overfører direkte til velfærd," sagde hun med henvisning til de fraværende besparelser i regeringens finanslovsudspil.

Finansminister Nicolai Wammen var dog ikke sen til at returnere kritikken ved at pointere, at den tidligere VLAK-regering sammen med partierne i aftalen om en ny seniorpension har efterladt en regning på 250 millioner kroner, der ifølge aftalen skal findes ved ikke nærmere definerede konsulentbesparelser i staten.  

"Vi sidder netop nu i finansloven og skal jo for det første se på, hvordan vi kan få lagt en plan for det, der blev efterladt fra den tidligere regering," sagde Nicolai Wammen på samrådet og fortsatte:

"Det skal vi have styr på. Derudover ser vi også i øvrigt i finanslovsforhandlingerne på, om vi kan tage yderligere skridt i forhold til konsulentforbruget."  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024