Regeringen dropper konsulentbesparelser i finansloven

FL20: Regeringen indregner ikke besparelser på konsulentforbruget i sit finanslovsforslag. Fornuftigt, lyder det fra både erhvervsliv og Enhedslisten. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet besparelser på konsulenter for tre milliarder kroner, der i stedet skal bruges på at ansætte flere offentligt ansatte som skolelærere og sygeplejersker. 
Statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet besparelser på konsulenter for tre milliarder kroner, der i stedet skal bruges på at ansætte flere offentligt ansatte som skolelærere og sygeplejersker. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Det bliver ikke næste år, at regeringen finansierer skolelærere, pædagoger og sygeplejersker med konsulentbesparelser.

I hvert fald svinger regeringen ikke sparekniven over de eksterne rådgivere i finanslovsforslaget.

"Der er ikke indbudgetteret finansiering fra besparelser på konsulentforbrug på regeringens forslag til finanslov for 2020," oplyser Finansministeriet i en mail. 

Det er en melding, der glæder Dansk Erhverv.

Vi har simpelthen selv været i tvivl om, hvor meget man kunne spare her, og derfor har vi faktisk heller ikke brugt det som finansiering i vores eget finanslovsforslag.

Rune Lund, Finansordfører, Enhedslisten

“Det virker til, at regeringen har lyttet og har besindet sig, og vi finder det rigtig fornuftigt, at regeringen ikke i det her finanslovsudspil laver de massive besparelser, som der ellers var lagt op til,” siger politisk konsulent Daniel Møller Jensen.

Læs også

Det virker til, at regeringen har lyttet og har besindet sig, og vi finder det rigtig fornuftigt, at regeringen ikke i det her finanslovsudspil laver de massive besparelser, som der ellers var lagt op til.

Daniel Møller Jensen, Politisk konsulent, Dansk Erhverv

Konsulenter til rådgivning
Regeringen har ellers varslet, at man ønsker at indføre et loft over statens brug af konsulenter for at kunne flytte 3 milliarder kroner fra konsulenter til kernevelfærd.

Men forslaget er blevet kritiseret for at kunne blive dyre besparelser, fordi der i høj grad købes ekspertise, som det offentlige ikke selv besidder, ligesom kun en mindre del bruges på management. Eksempelvis udgjorde it-ydelser mere end 60 procent af statens forbrug af konsulentydelser sidste år.

Og Radikale Venstre gjorde for nyligt klart, at man ville være endog meget skeptisk, hvis regeringen endte med blot at indføre besparelser som en generel rammereduktion, som blev luftet som en idé i et internt regeringsnotat i begyndelsen af september måned.

Enhedslisten er blandt de partier, der har fundet et stigende konsulentforbrug bekymrende. Men finansordfører Rune Lund ser ikke noget problem i, at regeringen udskyder konsulentbesparelserne.

"Vi har simpelthen selv været i tvivl om, hvor meget man kunne spare her, og derfor har vi faktisk heller ikke brugt det som finansiering i vores eget finanslovsforslag," siger han.

 

Læs hele artiklen på Altinget Embedsværk, hvor du får endnu mere baggrund om sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Daniel Møller Jensen

Kommunikations- og pressechef, Aarhus Havn
Cand.scient.pol (Aarhus Uni.)

Rune Lund

Fhv. MF (EL)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00