Regioner og minister bøjer nakken for statsrevisorer 

IT-SAGA: Statsrevisorernes markante kritik af håndteringen af det stærkt forsinkede Fælles Medicinkort (FMK) bliver stort set ikke modsagt af regionerne og sundhedsministeren. 

Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Statsrevisorernes kritik

  • Statsrevisorerne kritiserer Sundhedsministeriets, NSI’s og regionernes mangelfulde indsats i udviklingen og implementeringen af FMK.

  • Konsekvenserne er, at FMK er betydeligt forsinket og stadig ikke anvendes fuldt ud. 

  • Endvidere er den samlede pris for at indføre FMK ukendt.

Statsrevisorerne skal pege på en række årsager til den utilfredsstillende udvikling:
  • Sundhedsministeriet har ikke sikret tilstrækkelig ledelseskraft og incitamenter til at sikre fremdriften i FMK-programmet, skønt udviklingen af FMK involverer uafhængige offentlige og private parter.

  • NSI har ikke kortlagt de arbejdsgange, som FMK skal understøtte, og havde fra start ikke sikret, at anvendelighed og datakvalitet var tilstrækkeligt testet.

  • NSI har ikke sikret it-sikkerheden tilstrækkeligt i det centrale FMK-system, herunder følsomme persondata.

  • Regionerne har ikke sikret oprydning i patienternes medicinkort, tests af brugervenligheden i FMK og tilstrækkelig oplæring af brugerne af FMK.

  • Statsrevisorerne kritiserer Sundhedsministeriet for at give ukorrekte oplysninger til Folketingets Finansudvalg i 2011 om, at kommunerne forventedes at nå fristen i 2011.

Det er statsrevisor-kritik i den mellemhårde kategori af især Sundhedsministeriet, men også Danske Regioner og NSI for deres roller i den stærkt forsinkede udrulning af Det Fælles Medicinkort (FMK). 

Fra Danske Regioners side mener man dog, at der er sket klare forbedringer, siden Rigsrevisionen undersøgte området for Statsrevisorerne. 

”Regionerne tager kritikken fra Rigsrevisionen alvorligt. Siden Rigsrevisionens undersøgelsesperiode er der allerede sket markante forbedringer, og regionerne arbejder fortsat benhårdt på at sikre en effektiv implementering,” siger Jens Stenbæk (V), formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde. 

0:000:00