Rundspørge blandt læger: Tolkegebyr stjæler tid fra patienterne

TOLKEGEBYR: Tolkegebyret er et administrativt benspænd, der tager lægernes tid, viser rundspørge blandt 600 læger. Enhedslisten kalder ministeren i samråd, og Radikale kæmper for en afskaffelse i finanslovsforhandlingernes slutspurt.

Tolkegebyret skaber ikke alene dårligere forhold for en gruppe udsatte patienter i sundhedsvæsenet, men er også en administrativ tidsrøver.

Det viser en ny rundspørge blandt mere end 600 læger, som har patienter med behov for tolkebistand.

Her svarer tre ud af fire praktiserende læger, at kravet om egenbetaling for tolkebistand i høj grad eller meget høj grad besværliggør lægearbejdet i relation til patienter med ringe eller ingen danskkundskaber. Det samme gør sig gældende for 42 procent af sygehuslægerne.

65 procent af de læger, der oplever problemer med tolkegebyret, fortæller, at konsultationer og ambulante besøg på sygehuset tager længere tid. 

Mindre tid til patienterne
Tallene vækker frustration hos Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing:

”Man skal huske på, at tid, der bliver brugt på administration af et bøvlet tolkegebyr, er tid, der går fra andre patienter," siger han.

Især de praktiserende læger oplever tolkegebyret som et bureaukratisk misfoster, der kræver ekstra tid foran computeren:

"Det virker urimeligt, når vi har mangel på praktiserende læger," siger Andreas Rudkjøbing.

Han minder om, at regeringen gik til valg på mere tid til patienterne:

"Det her giver mindre tid til patienterne."

Støttepartier: Uacceptabelt 
Også regeringens støttepartier ser rundspørgen som endnu et argument imod tolkegebyret.

"Tolkegebyret er symbolpolitik, når det er allerværst. Det koster mere at administrere, end det giver i indtægt, det spilder lægernes dyrebare tid, og det risikerer at føre til fejlbehandling," siger finansordfører Sofie Carsten Nielsen (R), der i disse dage kæmper for en afskaffelse af gebyret i de afsluttende forhandlinger om årets finanslov.

Sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) har kaldt Magnus Heunicke (S) i samråd på baggrund af tallene fra rundspørgen.

"Det er fuldstændig uacceptabelt, at man laver den slags administrative benspænd på et sundhedsvæsen, der i forvejen er voldsomt presset," siger han.

Ikke med i forståelsespapir
Tolkegebyret blev i 2018 vedtaget af VLAK-regeringen med støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Med det kan personer, der har boet i Danmark i mere end tre år, ikke længere få gratis tolkning ved lægebesøg. Beløbet, som skal betales for tolkning, varierer fra 191 til 1.675 kroner. 

Socialdemokratiet var først imod tolkegebyret, men endte i foråret 2018 alligevel med at stemme ja. 

Regeringens tre støttepartier har alle gjort det helt klart, at de vil af med tolkegebyret. En afskaffelse af gebyret bliver dog ikke nævnt i det forståelsespapir, partierne forhandlede sig frem til op til dannelsen af Mette Frederiksens (S) regering.

Magnus Heunicke (S) har flere gange afvist at fjerne tolkegebyret. Argumentet er, at man efter tre år må forventes at have lært dansk - og derfor skal det offentlige ikke betale for en tolk.

Forrige artikel Partier: Styrelse skal skærpe kontrol med alternative behandlere Partier: Styrelse skal skærpe kontrol med alternative behandlere Næste artikel Heunicke vil give svækkede ældre lov at dø i fred  Heunicke vil give svækkede ældre lov at dø i fred